Te tippelsz, mi számolunk – itt az új mandátumkalkulátor az országgyűlési választásokra

2018-03-07

„Az se érti, aki számolja” – a legtöbben így vélekednek a hírhedten bonyolult választási rendszerről. A jó hír az, hogy most anélkül mondhatod meg a tutit, hogy el kellene mélyedned a töredékszavazatok purgatóriumában. Te csak megtippeled, hány százalékot kapnak listán a pártok, az Átlátszó és a Political Capital mandátumkalkulátora meg megmondja, ez alapján hogy nézne ki az új parlament.

- A Political Capital választási szakértőjének, László Róbertnek az írása, amely először a PC Blogon jelent meg.

 

Katt ide, és kezdheted is! De még mielőtt olyanokat kommentelgetnél, hogy „vacak az egész, olyan pártok is kapnak mandátumot, akik be se jutnak a parlamentbe”, fusd át a jobb-felsőben látható „i”-betű alatt leírt módszertant. Vagy legalább az alábbi zanzát.

A részvételi arány megtippelése

Az első „Belföldi részvétel” csúszka mozgatásával beállíthatod, hogy szerinted mekkora lesz a magyarországi részvétel.A „Külhoni részvétel” csúszka segítségével pedig azt, hogy hányan mennek el szavazni külhonban.

Vigyázat, ebbe csak a jellemzően a környező országokban élő magyar állampolgárok tartoznak bele, akik csak listára szavaznak, levélben. A külképviseleteken szavazókat nem különböztettük meg, ők a „belföldi” kategóriában vannak, mivel van magyarországi lakcímük.

A csúszkák maximumértékeit folyamatosan frissítjük az NVI adatközlése alapján. Ha nincs kedved a külhoni szavazatokkal bíbelődni, egyszerűen nullázd le a külhoni részvételt.

A pártok támogatottságának megtippelése

Két csúszkát látsz minden pártnál. A felsővel a belföldi, az alsóval a külhoni szavazatarányt tudod megtippelni. 100 százalékpontnál nem lehet többet kiosztani, illetve addig nem rajzol a kalkulátor patkót, amíg nem talált gazdára a szavazatok legalább 80%-a.

A tippek beírásakor érdemes figyelni a patkó melletti felületet, amely folyamatosan jelzi, hány százalékpontot osztottál már ki – belföldön és külhonban.

A listás tippek mandátumokká alakítása

A kalkulátor nem csinál mást, mint a leadott tippeket szétteríti a 106 egyéni kerületben a 2014-es területi eloszlásnak megfelelően. Ha tehát egy párt 2014-ben a saját átlagához képest sokkal erősebb volt egy alföldi körzetben, mint egy fővárosiban, akkor az általad megadott szavazatmennyiségből is több jut majd az Alföldre, mint Budapestre.

Nem minden párt esetében használhatók azonban a 2014-es választási adatok; a pártokra lebontott megoldást megtalálod a részletes módszertani leírásban.

A kalkulátor azt is figyelembe veszi, mely pártnak mely kerületben van jelöltje, és melyikben nincs. Jelen állapot szerint mindenhol van jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek. Az MSZP-Párbeszéd és a DK 60-46 arányban megállapodtak, hogy egymás ellen nem indítanak jelöltet, a Momentumnak 95, az Együttnek és az MKKP-nakpedig 50-50 jelöltje van.

Bár nyílt koordináció utóbbiakkal nem köttetett,a kalkulátor azt feltételezi, hogy ahol az utóbbi pártoknak nincs jelöltje, átszavaznak az MSZP-Párbeszéd vagy a DK aspiránsára. Természetesen, tisztában vagyunk vele, hogy a választók ennél bonyolultabbak, számunkra mégis ez tűnt a legkorrektebb megoldásnak. A későbbi visszalépéseket be fogjuk vinni a rendszerbe.

Hibának tűnik, de nem az

Miért nem kap a Fidesz mandátumot 7%-nál, míg a Momentum igen? Azért, mert a kétpárti szövetségeknek nem 5, hanem 10 százalékos a bejutási küszöb. Ez nem annyira a Fidesz-KDNP-listára, mint inkább az MSZP-Párbeszéd listájára jelent kockázatot.

Miért nem kap az Együtt mandátumot 5%-nál? Kap. Ha mégis úgy látod, hogy nem kap, annak az lehet az oka, hogy csak belföldön állítottad be 5%-ra, míg a külhoni voksoknál nullán tartottad. A bejutási küszöböt ugyanis az összes listás szavazat százalékában állapítják meg.

És miért jut olyan pártnak is egyéni mandátum, amelyiket egyébként bejutási küszöb alatt tartottam? Ennek a már említett ellenzéki koordináció az oka: például ha lenulláztad a DK-t, de az MSZP-Párbeszédet felhúztad, akkor jó pár helyen DK-s egyéni jelöltek is nyerni fognak. Például ebben az esetben:

Mire jó még?

Például arra, hogy érzékeltesse a külhoni szavazatok súlyát. Ha egy tetszőleges belföldi állapot mellett a Fidesz külhoni csúszkáját – a 2014-es adatoknak megfelelően – 95%-ra állítod be, majd a külhoni részvételi csúszkát elkezded nullától felfelé húzni, látni fogod, hogy viszonylag sok külhoni voks kell ahhoz, hogy a Fidesz listás mandátumai emelkedésnek induljanak.

Mit ne várjunk tőle?

Nem érdemes elvárni a kalkulátortól, hogy tűpontos eredményt adjon. Mint minden modell, ez is leegyszerűsít, de törekszik rá, hogy a lehető legkorrektebb közelítést adja. Minél életszerűbb tippeket írunk be, annál pontosabb lesz a kalkulátor becslése is.

A számítás megbízhatósága csak az országos eredmény szempontjából igazolható, az egyes egyéni választókerületi győztesek előrejelzésére csak igen korlátozottan alkalmas. Problémát okozhat még, hogy a kalkulátor enyhén addiktív; ha határidős munkád van, ne most próbáld ki.

Kattints ide a Mandátumkalkulátorhoz!

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384