Adatigénylés az esetleges választási csalások felderítése érdekében

2018-04-05

A TASZ és a Political Capital sajtóközleménye

2018. április 5.

A magyar és a román hatóságok arról állapodtak meg, hogy április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amelyet jelenleg csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai. Az Origo szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ennek szükségességét így magyarázta március 22-én: „Számítunk arra, hogy a határon túliak nagy számban leadják a szavazatukat. Azt szeretnénk, ha a következő Országgyűlés az egész világ magyarságának a politikai akaratát tükrözné.”

Mindez azért furcsa, mert a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, nekik semmi okuk átkelni a magyar-román határon a választás napján. Kivéve, ha létesítettek a határon innen is lakcímet, annak érdekében, hogy ne csak pártlistára, hanem egyéni kerületi jelöltre is szavazni tudjanak.

Bár az ezt követő hetekben olyan információk jelentek meg, amelyek szerint tömegesen jelentettek be kettős állampolgárságú szavazópolgárokat határközeli településekre, valójában nem tudjuk, ténylegesen ez hány embert jelent.

A TASZ és a Political Capital ezért adatigényléssel fordul a Nemzeti Választási Irodához és a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához: két évre visszamenőleg kérjük ki a névjegyzéki adatokat, havi időállapotok szerinti bontásban, annak érdekében, hogy láthassuk, történt-e jelentős kiugrás a választópolgárok számát illetően, és ha igen, mikor.

Ezen adatok ismerete nélkül ugyanis lehetetlen megállapítani, hogy pánikkeltésről vagy tényleges visszaélésekről van-e szó.

Az NVI-hez, illetve a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához a mai napon eljuttattuk adatigénylésünket.

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384