Az Európai Néppártba jelentkezne a Jobbik – Szélsőjobbmonitor, 2018. július

2018-08-14

 Összefoglaló

  • A Jobbik továbbra is követi Vona Gábor stratégiáját, halad tovább a politikai közép felé. Ezt hivatott megjeleníteni az a kijelentés is, miszerint a Jobbik tervei szerint tagja lesz az Európai Néppártnak az európai parlamenti választás után. Eközben a kormányközeli sajtó továbbra is erőteljesen támadja a pártpolitikától „visszavonult” Vona Gábort, ami azt mutatja, hogy a Fideszben számolnak a volt pártelnök visszatérésével.
  • A középre húzó összképből kilógnak a jobbikos politikusok által rendszeresen megfogalmazott cigányellenes üzenetek. A cigányellenesség a Jobbik egykori sikertémája, amely a néppártosodás kapcsán ugyan háttérbe szorult, de soha nem szűnt meg a párt kommunikációjában. Az ilyen irányú üzenetek ma is teljesen tudatosnak látszanak.
  • A Mi Hazánk Mozgalom bemutatta "vitaindító anyagát", amely az augusztus 20-án bemutatásra kerülő alapító okmányt hivatott előkészíteni.
  • A szélsőjobboldali szervezetek júliusi tevékenységét és megnyilvánulásait leginkább három, mindegyik által kiemelten kezelt ügyhöz kapcsolódó esemény határozta meg. A Budapest Pride, a budapesti Pillangó Park helyzete és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi aktivistájának jogerős elítélése.

Jobbik: „a szabadságharcos, szociális, nemzeti néppárt”

Új tematikával tovább a „néppárti” úton

Július folyamán a Jobbik világossá tette, hogy tovább haladnak a „néppárti” úton. A pártelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ősztől az eddigieknél fontosabbá válnak a szabadságjogokkal kapcsolatos kérdések. Példaként hozta az MTA-val kapcsolatos intézkedéseket, illetve az új gyülekezési törvényt, amellyel szerinte a Fidesz a rossz gazdasági helyzet által előidézett várható tömegdemonstrációkat szeretné megakadályozni. A hónap végén az Azonnalinak adott interjújában megerősítette korábbi kijelentését; úgy fogalmazott, „szabadságharcot kell vívnunk!” Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Volner János májusi, akkor visszhang nélkül maradó kijelentése után egy interjúban Sneider is bejelentette, hogy az EP-választás után a jobbikos képviselők az Európai Néppárthoz, a Fidesz jelenlegi pártcsaládjához csatlakoznának. Mivel ez ma nem tűnik reális célitűzésnek, a kijelentést belpolitikai szempontokból érdemes értékelni. Sneider ezzel azt akarta üzenni, hogy a Jobbik továbbra is követi Vona Gábor stratégiáját, halad tovább a politikai közép felé. Emellett a kijelentés erőt is volt hivatott megjeleníteni: a Jobbik annyira jelentős szereplő, hogy tagja lesz az Európai Néppártnak, nem kell attól félnie szavazóinak, hogy képviselői függetlenként jelentéktelen szerepre lesznek kárhoztatva. Harmadrész a kijelentés a Fidesz törékeny helyzetét akarta demonstrálni, az EPP-vel fennálló konfliktus képét kívánta erősíteni a választókban.

Vona Gábor újra feltűnik

Bár Vona Gábor a választást követően lemondott pártelnöki tisztségéről, a kormányközeli média evidenciaként kezeli, hogy csak kivár az alkalmas pillanatra, hogy visszatérhessen a párt élére. Vona háttérbe vonulását követően ezért sem álltak le a személye ellen irányuló támadások, feltételezhetjük, hogy a Fidesz kommunikációs stratégái valóban komolyan számolnak az egykori pártelnök visszatérésével. Július elején másfél héten belül három lejárató cikk is megjelent az Origon Vonáról. Először a nyaralási fotóin élcelődtek hosszasan, amelyeken többek közt koktélt fogyaszt, majd előkerült az általa meghirdetett vb-tippjáték és az, hogy örökbe akart fogadni egy gazdátlannak hitt kutyát.

Mindenesetre Vona megejtette a lemondása utáni első nyilvános szereplését: a Jobbik IT nyári táborában válaszolt a résztvevők kérdéseire. Elmondta, hogy visszatekintve sajnálja, hogy nem torolta meg keményebben a személyét érő támadásokat a kampány során, illetve úgy érzi, többet kellett volna a pártszervezettel foglalkoznia ahelyett, hogy állandóan a választóknak próbált üzenni. Szerinte a vereség fő oka azonban az volt, hogy nem tudták felvenni a versenyt a Fidesz szervezettségével és helyi beágyazottságával. Orbán Viktorról azt mondta, hogy soha nem tett rá mély benyomást, még akkor sem, amikor a Polgári Körökben tevékenykedett. Ugyanakkor szerinte a miniszterelnök mentálisan megroppant, ami komoly kihatással van az országra, így az embereknek megemelkedett az ingerküszöbe és olyan dolgokat találnak elfogadhatónak, amelyeket egy évtizeddel ezelőtt elutasítottak volna. Az ex-elnök azt is megerősítette, hogy szerinte a Jobbiknak a jövőben valamilyen formában együtt kellene működnie az LMP-vel. Saját későbbi lehetséges szerepvállalásáról Vona nem volt hajlandó nyilatkozni.

Anyagi gondok

A Jobbik az előző hónapok során igencsak szorult helyzetbe került pénzügyileg, hiszen 331 millió forintnyi állami támogatást von meg tőlük a Magyar Államkincstár, illetve ugyanekkora összegű büntetéssel tartoznak a NAV-nak. Bár a párt szándékozik kifizetni a bírságot, továbbra is jogtalannak tartják azt, így készek az Európai Unió Bíróságához fordulni jogsegélyért. Az ÁSZ elfogadta a Jobbik intézkedési tervét, amely szerint a jövőben törvényesen tud működni a párt. A Jobbik megpróbáltatásai azonban valószínűleg nem értek véget, ugyanis egy magánszemély csalás miatt feljelentést tett a kampányra költött támogatások ügyében.

A pártkassza kiürülésének egyik fontos következménye, hogy a Fidesz valószínűleg ezt kihasználva tudta rábírni a Jobbik frakcióját, hogy szavazzák meg a képviselői fizetésemelést. A kormánypárt ugyanis olyan törvénytervezetet készített elő, amely hátrányosan érintette volna a Jobbik-frakció támogatását, és ezt a veszteséget a párt ilyen helyzetben nem engedhette meg magának. Ennek következtében a jobbikos képviselők – minden korábbi fogadkozásuk ellenére – megszavazták az emelést.

A vizsgált hónapban kezdődött meg Kovács Béla, volt jobbikos EP-képviselő pere, akit azzal vádolnak, hogy az orosz titkosszolgálatnak adott át információkat európai ügyekről. A vád szerint Kovács többek közt energetikai kérdésekről és az EU és kelet-európai országok kapcsolatáról tájékoztatta az illetékes orosz ügynököt. Ezen felül költségvetési csalásért is felelnie kell a képviselőnek, mivel az ügyészség szerint fiktív gyakornoki szerződéseket kötött olyanokkal, akik nem végeztek munkát Brüsszelben. Kovács minden vádat tagadott, illetve bemutatott egy papírt arról, hogy nem kért hozzáférést bizalmas uniós iratokhoz. A Jobbiknak egyébként is rendkívül kellemetlen ügyet még kínosabbá teheti, hogy Kovácsot a vád szerint végső soron azzal bízták meg, hogy Oroszország kezére játszva gyengítse az európai együttműködést, ami igencsak ellentétes a Jobbik jelenlegi retorikájával. Az utóbbi években ugyanis a korábban EU-ellenes pártban már inkább a „nemzetek Európájáról”, szeretnének csatlakozni a Néppárthoz, béruniót kezdeményeznek, illetve a fent említett őket érintő jogi kérdésben az EU bíróságához fordulnának.

 

Kovács Béla a bíróságon nyilatkozik, forrás: HVG

Radnai László rögös múltja

Júniusban a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom közti villongások állandó témája volt Radnai László a pártban betöltött szerepe, illetve a kommunikációs szakember múltja. Toroczkai László, az MHM elnöke sorozatosan állította, hogy Radnai ügynök volt a rendszerváltást megelőzően, ám ezt júliusban Radnai az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától kapott dokumentummal cáfolta. A Népszava július 20-i cikke azonban új szerepben tünteti fel Radnait. Értesüléseik szerint a volt kommunikációs igazgató kulcsszerepet játszott a párt és Simicska Lajos közti kapcsolattartásban. Számos alkalommal megjelent a milliárdos házában tartott megbeszéléseken, ahol a Simicska tulajdonában álló médiumok ügyeiről volt szó, illetve hirdetési lehetőségekről is tárgyaltak. Radnai tagadta, hogy fontos szerepet játszott volna közvetítőként. Azt állítja, hogy csak egyszer találkozott személyesen a vállalkozóval, illetve hangsúlyozta, hogy szerinte piaci áron béreltek hirdetőfelületeket az oligarchához köthető cégektől.

Szakpolitikai tevékenység

A Jobbik júliusban is főként szociális témákra helyezte a hangsúlyt a kommunikációjában. A párt leginkább az egészségügy helyzetét és a devizakárosultak problémáit igyekezett tematizálni, de előkerült az oktatás és a lakhatási gondokkal küzdők ügye is.

  • A jobbikos országgyűlési képviselők közül továbbra is Lukács László György mutatkozott legaktívabbnak egészségügyi kérdések terén. Lukács még a hónap elején nyújtott be módosító csomagot a költségvetéshez, amellyel azt szeretné elérni, hogy az egészségügy jobban finanszírozott legyen és az ellátás színvonala megközelítse az európai átlagot. Ezen felül a Jobbik szeretné párhuzamosan emelni az egészségügyben dolgozók bérét és költségcsökkentést végrehajtani a szektorban. Szintén Lukács kritizálta a kormányt, amiért egyes statisztikák szerint a betegellátásban tapasztalható pénzhiány miatt kiugró számú egyébként megakadályozható haláleset történik. A politikus ugyanerre kívánta felhívni a figyelmet egy kis performansz keretében: miközben ő sajtótájékoztatót tartott, mögötte a háttérben 6 fekete és 4 fehér pólós aktivista sorakozott fel, hogy így szemléltessék az Eurostat statisztikáját, mely szerint 10-ből 4 magyarországi haláleset megelőzhető lenne.
  • A devizakárosultak ügye szintén hangsúlyos maradt a jobbikos politikusoknál, a horvát devizahiteleseket kártalanító bírósági ítélet pedig még aktuálisabbá tette kérdést. Elsősorban Z. Kárpát Dániel foglalkozott a témával, aki azért kritizálta a kormányt, mert nem tették lehetővé, hogy a felvételkor aktuális árfolyamon fizessék vissza a tartozásukat. Szerinte a Fidesz, amely a forintosítással "kirabolta" a károsultakat, csak látszatmegoldásokat kínált a devizásoknak, azt is csak a Jobbik nyomására. Varga-Damm Andrea képviselő akciót hirdetett: vállalta, hogy addig nem mozdul Orbán Viktor dolgozószobája elől, amíg érdemi választ nem kap előző heti, a devizások kilakoltatását illető felvetésére és az otthoni ápolási díjjal kapcsolatos jobbikos javaslatra. Választ nem kapott, ám a várakozást két nap után feladta.
  • Az oktatás témáját továbbra is leginkább Ander Balázs vitte, aki szerint 2000 pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből, ami így nem képes ellátni a társadalmi feladatkörét. Erre példaként a körülbelül ezres lélekszámú, „szinte teljesen elcigányosodott” Hernádvécsét hozta, ahol jelenleg is egy tucat pedagógust keresnek. Brenner Koloman az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetésére időzítve tartott sajtótájékoztatót, ahol kritizálta a Fidesz politikáját, amely szerinte "értelmiség- és tudásellenes". Azt mondta, az ösztöndíjak és az alacsonyabb beosztású egyetemi tanárok fizetésének emelésére, illetve az államilag finanszírozott helyek számának növelésére lenne szükség.
  • A Jobbik a lakhatási nehézségekkel küzdőket is igyekezett megcélozni július során. Kárpát Dániel sajtótájékoztatón mondta el, hogy pártja szerint továbbra is 5%-nak kellene maradnia új lakás vásárlásánál az áfának, sőt minden ingatlan esetén ezt az adókulcsot kellene használni. Jakab Péter pedig módosító indítványt nyújtott be a költségvetéshez, amelyben azt terjeszti elő, hogy az állam segítse 60 lakással a kilakoltatott devizahiteleseket Miskolcon.

 

Varga-Damm Andrea Orbán dolgozószobája előtt, forrás: Facebook

Szélsőséges kijelentések

A középre húzó összképet rontja Ander (rövid időn belül másodszori, ld. az előző havi összefoglalónk) nyilvános cigányozásán kívül Jakab Péter egy megnyilvánulása. A frakcióvezető a miskolci időközi választáson elért fideszes győzelemre reagálva nyilatkozta, hogy „ma Magyarországon egyetlen egy olyan nemzetiség van, amelyik megvásárolható, ez a cigányság." A cigányellenesség a Jobbik egykori sikertémája, amely a néppártosodás kapcsán ugyan háttérbe szorult, de soha nem szűnt meg a Jobbik kommunikációjában. Az ilyen irányú üzenetek ma is teljesen tudatosnak látszanak a párt politikusainak retorikájában.

Mi Hazánk Mozgalom

Toroczkaiék bemutatták "vitaindító anyagukat", amely az augusztus 20-án bemutatásra kerülő alapító okmányt hivatott előkészíteni. A dokumentum húsz, a párt legfontosabb témáit érintő kérdést tartalmaz, amelyekről a szimpatizánsok a honlapon szavazhatnak. Toroczkaiék elöljáróban leszögezik, hogy ők „valódi társadalmi problémákról, nemzetstratégiai kérdésekről” szeretnének egyeztetni. A kérdések listája igen vegyes, van bennük tipikusan nemzeti és baloldali populista, valamint a szélsőjobb hagyományos témáihoz kapcsolódó (pl. romaellenes) üzenet is. A kérdések között van meglepő újdonság (pl. új alkotmány szükségességéről), de olyan is, amelyeket a Mi Hazánk vezetői korábban is képviseltek a Jobbikban (pl. Dúró korábbi terve az analfabéták szavazati jogának megvonásáról). A kérdések listája:

  • népszavazással elfogadott új Alaptörvény az egypárti alkotmány helyett
  • népszavazás az EU-tagságról
  • 1-2 hónapos sorkatonai alapkiképzés visszaállítása
  • mentelmi jog eltörlése, 2politikusbűnözőkkel” szembeni magasabb büntetési tételek
  • vagyonadó a milliárdosokra
  • halálbüntetés bevezetése a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben
  • devizahitelek semmissé tétele a horvát minta alapján
  • „értelmetlen cigányügyi programok” finanszírozásának leállítása
  • ügynöklisták nyilvánosságra hozása, „kommunista luxusnyugdíjak” megszüntetése
  • helyi tömegközlekedés ingyenessé tétele
  • parkolási maffia megszüntetése
  • többletforrások a kistelepüléseknek
  • értékteremtőbb feladatok és több bér a közmunkásoknak
  • kötelező választási program és miniszterelnök-jelölti vita országgyűlési választások előtt
  • nem életmentő orvosi beavatkozások megtagadása a tb-hozzájárulást nem fizető „potyautasoktól”
  • indoklás nélkül kért abortusz betiltása
  • integráció „erőltetése” helyett szegregáció engedélyezése az oktatásban
  • írástudáshoz kötött választójog
  • gyermekvállalás és -nevelés legyen nyugdíjszerző tevékenység
  • magyar történelem dicső időszakait bemutató nagy költségvetésű játékfilmek készítése

Szélsőjobboldali szervezetek

A szélsőjobboldali szervezetek júliusi tevékenységét és megnyilvánulásait leginkább, három, mindegyik által kiemelten kezelt ügyhöz kapcsolódó esemény határozta meg. A Budapest Pride, a budapesti Pillangó Park helyzete és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi aktivistájának jogerős elítélése. Ezek mellett több vizsgált szervezet fordított jelentős figyelmet saját táboraira, egy vagy többnapos rendezvényeire.

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

Július 4-én jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit, Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét. A gyanú szerint házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A szervezet július 11-re tüntetést szervezett Románia budapesti nagykövetsége elé, hogy, ahogy írták: „közösen tiltakozzunk nemzeti szuverenitásunk és identitásunk meggyalázása ellen”. Az Erő és Elszántság (EE), és a Betyársereg is csatlakozott az eseményhez, míg a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) petícióval fejezte ki szolidaritását az elítéltekkel. A rendezvényen felolvasták Gaudi-Nagy Tamás levelét, és beszédet mondott a Székelyek Világszövetségének elnökségi tagja, Zagyva György Gyula, a HVIM társvezetője, valamint Toroczkai László, a HVIM alapítója és a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is. Jelen voltak a Jobbik, a Jobbik Ifjúsági Tagozat és a Betyársereg tagjai is.

 

A román nagykövetség előtti tüntetés 07.11-én, forrás: hvim.hu

A HVIM szimbolikus akciót hajtott végre az idei Budapest Pride felvonuláson. Húsz tagjuk, közöttük a szervezet vezetői bejutottak a felvonulásra, majd pár percre elállták a menet útját. A Szent Korona Rádió honlapján megjelent leírás szerint, 2-3 fős csoportokban, álruhában szivárogtak be a beléptető pontokon. Az álruha alatt HVIM pólót viseltek. Ahogy a menet az Oktogonra ért, egy táskába rejtett molinót feszítettek ki, ezzel elállva a menet útját. Ahogy a korábbi években is, idén is számítani lehetett hasonló akcióra, így könnyen megelőzhető lett volna. A szervezet vezetői is beszivárgottak között voltak, a rendőrség – az álruha ellenére is – könnyen kiszűrhette volna őket.

 

A HVIM tagjai a 2018-as Budapest Prideon, forrás: szenkoronaradio.com

A HVIM július 15-22. között Gödöllőn tartotta Nemzeti és Ifjúsági Táborát, amelyen 14-18 éves fiatalok is részt vehettek. A beszámoló alapján főleg „hazafias családok” gyerekei vettek részt a táborban. Barcsa-Turner Gábor, a tábor főszervezője, a HVIM társelnöke elmondta, hogy a tábor célja az „ősi, hagyományos szemléletmód” és a közösségi, bajtársi szellem átadása a fiataloknak. A „válogatott csapat” ellenére nem volt könnyű dolguk, hiszen a legkisebbeket is érinti a modern, liberális világ, de szerinte, pont a gyermekek azok, akik fogékonyabbak az ősi értékek iránt is, csak megfelelő formában és módon kell átadni nekik. Hol játékosan, hol szigorúan, hol szinte láthatatlanul, csak rávezetve őket- ismertette pedagógiai módszereiket. Elmondta, a nehézség pont abban rejlik, hogy az ő nyelvükre kell az ismereteket lefordítani, és olyan programokat szervezni, amin szívesen vesznek részt. A táborban foglalkozásokra került sor a honfoglalás kori hagyományőrzéstől a modern harcászatig, voltak sportfoglalkozások, reggeli torna, éjszakai bátorságpróbák, riadók.

A Facebook bejegyzések alapján, a programok jelentős része katonai, militáns kötődésű volt (pl. íjászat, első és második világháborús hagyományőrző foglalkozások és bemutatók, előadás „a kereszténység harcos vetületéről”, vívás, airsoft-játék), de a magyar őstörténet bemutatására is nagy hangsúlyt fektettek (pl. rovásírás oktatás, vallásfilozófia, avar történelem). A tábor Facebook oldalán megjelent egyik bejegyzés címe „A lányok egyik kézműves foglalkozása a pajzsok harci dísszel való ellátása volt. J” – tehát fiúknak és lányoknak külön programokat tartottak.

Magyar Önvédelmi Mozgalom

Július 3-6. között, harmadik alkalommal rendezték meg a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) gyermektáborát Zagyvarékason. Tematikailag a HVIM táborához hasonló, militáns jellegű, hagyományőrző programokat kínáltak a táborozóknak. Szintén hasonlóság, hogy a MÖM tábora is jellemzően „önvédelmi és férfias karakterű”, ennek ellenére – a N1TV videós beszámolója alapján– sok fiatal nő is részt vett. László Attila, a szervezet vezetője elmondta, idén a gyermektáborra többszörös volt a túljelentkezés.

A gyermektábor utáni napokban, 7-9. között, elsősorban családoknak rendezett Önvédelmi napokat tartottak, szintén Zagyvarékason. A program előadásokból, kulturális, hagyományőrző és szórakoztató műsorból és koncertekből állt. Fellépett a Romantikus Erőszak és az Egészséges Fejbőr is. Annak ellenére, hogy a MÖM előző hónapban kijelentette, hogy a Jobbikkal marad, a rendezvényre meghívást kapott a Mi Hazánk Mozgalom is. A rendezvény megnyitóján, László Attila, beszédében harcot hirdetett a „legális drogozás” ellen, szerinte a kábítószer a bűnözés melegágya, így a drogozást társadalmi problémának nevezte.

A frissen a Békés megyei Medgyesházára költözött László Attila szerint heti rendszerességgel történnek etnikai összetűzések a településen. Július 26-án, a Facebook oldalán megjelent, azóta eltávolított bejegyzésben azt írta, hogy a múlt héten két helyi cigány csapott össze, előző nap, egy szintén helyi és egy román cigány család között volt nézeteltérés, ami tettlegességig fajult. Az ő értesülései szerint, a helyi család egyik tagját szúrták hátba. "Meddig kell még ilyen körülmények között élnie, Medgyesegyháza jóérzésű lakosainak?"- tette fel a kérdést.

Július 26-án, nagyszabású tűntetést szervezetek a Pillangó utcai lakótelep lakói és több hazafias szervezet, köztük a MÖM is, hiszen nem sokkal azelőtt hirdették meg a „legális” drog elleni harcukat. A beszédeket fáklyás menet követte. Az esemény zárásaként, a rendőrség közreműködésével, a szervezet néhány tagja a helybeli metrómegállót is kitakarította.

 

Gyülekezők a Pillangó Park „drogmentesítésére” szervezett tüntetésen, 07.26. Forrás: Facebook

Erő és Elszántság (EE)

Az EE is elsősorban a Budapest Pride-hoz, a HVIM székely aktivistáinak bebörtönzéséhez, illetve a Pillangó Parkban felállt helyzethez kötötte júliusi megmozdulásait, nyilatkozatait. „Hangtámadás a Normalitás Védelmében” elnevezésű rendezvényt hirdettek július 7-re, a Budapest Pride napjára. A „normalitás” hívei már reggel 10 órától csatlakozhattak a Hősök terén zajló, a Pozsonyi csata évfordulója kapcsán tartott ünnepséghez. Délután 2-től pedig tiltakozó megmozdulások kezdődtek a Budapest Pride ellen. Este fél 7-től a budapesti Közvágóhíd Hév-megállónál, a Pride Fesztivál záróeseményének szánt Chonchita Wurst részvételével zajló, „rainbow party”-nak otthont adó Budapest Parkkal szemben rendeztek „hazafias” tiltakozó rendezvényt.

Július 30-án az EE közleményt jelentetett meg a betyarsereg.hu-n, amiben egy gergelyiugornyai erőszakos esetről számoltak be. Az incidens a helyi strandon történt, két társaság csapott össze, egy 22 éves fiatal súlyosan megsérült. Az EE tagjai meglátogatták a kórházba került egyik sebesültet. A cikkhez mellékelt videóból kiderül az egészségügy reménytelen helyzete is, mivel a komolyabb sérüléseket szerző férfit először nem látták el rendesen és hazaküldték, és így csak 18 óra múlva derültek ki a pontos sérülései, és onnantól fogva még 17 óra telt el, mire felvették egy kórházba, ahol ráadásul csak a gyermekosztályra tudták tenni helyhiány miatt.

Betyársereg

Az EE és a Betyársereg néhány tagja közös jelenlétükkel vállaltak szolidaritást a HVIM két, bebörtönzött tagjával. Szerintük a két aktivistát érintő döntés az egész erdélyi magyarságot érő támadás.

 

A betyársereg és az EE tagjai a Román Nagykövetség elé szervezett tüntetésen, 07.11-én, forrás: betyarsereg.hu

A 26-án tartott Pillangó parki tüntetéshez a Betyársereg is csatlakozott, közleményükben a helybeliek és gyermekik nyugalmának és biztonságának fontosságát hangsúlyozták.

Identitás Generáció

Az Identitás Generáció júliusi tevékenységét főként a szervezet, és annak vezetője, Bódi Ábel Youtube csatornáján megjelent videók és podcastek tették ki. Bódi Ábel Orbán Viktor ankarai látogatása kapcsán jelentetett meg egy videót. Kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöki tisztségében látogatott a fiával Ankarába Recep Tayyip Erdoğan elnöki beavatására. Erdogant a 21. század első új szultánjának nevezte. Szerinte „Nándorfehérvár és a török hódoltság után magyar vezető a szultán előtt nem hajthat térdet.” A videóban kitér a Budapest Pride-ra is, ami szerinte, inkább Budapest Shame. Egy másik, 12-én feltöltött videójában bejelentette, hogy – bár az átadás dátuma még nem nyilvános - tüntetést fognak szervezni a felújított Gül Baba Türbéjéhez. Az Identitás Generáció honlapján megjelent közleményben így indokolták ezt: „Úgy gondoljuk, hogy Magyarország eleget szenvedett már megszálló hatalmaktól, és ezeknek a független, hazáját szerető ember nem állíthat emlékművet. A diplomáciának vannak határai, csak úgy, mint az országunknak. Egyszer már megtanultuk, milyen az, amikor az Oszmán Birodalom átlépi az országhatárt. Ebből még egyszer nem kérünk.”

A Huszárvágás#26 című Youtube podcastben amiben a június végi EU csúcsról beszéltek, elhangzott: "Németekre kéne bízni a táborok igazgatását, hiszen tapasztalatuk van benne." Emellett a Földközi-tengeren dolgozó civil-szervezetek munkáját bírálták, szerintük az embermentő hajók munkája „groteszk” és kontraproduktív, ez a folyamat intézményesíti a bevándorlást. A Huszárvágás#27-ben leginkább a Budapest Pride-ról esett szó, szerintük a felvonulás „unalmas”. Egyikük a baloldal Békemenetének nevezi a felvonulást. Kifogásolják, hogy vállalatok is részt vesznek a felvonuláson, „házon belüli nevelésnek”, „szabadon választható kötelező programnak” tartják a vállalatok szociális érzékenyítő programját, mint a Pride-on való közös részvétel. Ezek mellett, kifogásolják az igényt az azonos neműek házasságkötésére. Szerintük, a bejelentett élettársi viszony (ami lehetséges azonos nemű párok között) tökéletesen kielégíti ezt az igényt, miszerint a jogi keretek ugyan azok, mint a házasság intézményénél.

Egyikük a következőket mondja: „… a saját, személyes meggyőződésem szerint, a homoszexualitás egy betegség…”.

Fontosabb események

Jobbik

  • Július 1.: A Magyar Államkincstár hivatalos közleményben tájékoztat, hogy 331 millió forinttal csökkentik a Jobbik állami támogatását.
  • Július 3.: Újraalakul a Jobbik fegyverneki alapszervezete.
  • Július 7.: Az Állami Számvevőszék elfogadja a Jobbik intézkedési tervét.
  • Július 10.: Megkezdődik Kovács Béla pere.
  • Július 17.: A Jobbik országgyűlési képviselői megszavazzák a képviselők fizetésemelését.
  • Július 24.: Sneider Tamás pártelnök bejelenti, hogy ősztől a párt különös hangsúlyt fog fektetni a szabadságjogok érvényesítésére.
  • Július 27.: Vona Gábor megtartja első nyilvános szereplését lemondása után: a Jobbik IT táborában beszélget a résztvevőkkel.

Mi Hazánk Mozgalom

  • Július 10.: A kormánypárti kötődésű Promenád által kiadott, Toroczkait és pártját népszerűsítő szórólapot osztogatnak Makón.
  • Július 17.: Toroczkaiék bemutatják „vitaindító anyagukat”, amely a párt legfontosabb témáját sorolja fel.

MÖM

  • Július 06.-08.: MÖM napok Zagyvarékason.
  • Július 06.: László Attila a MÖM Napok nyitórendezvényén, beszédében a harcot hirdet a „legális drogok” ellen. Komoly társadalmi problémának gondolják, ebből eredőnek tekintik a bűnözést.
  • Július 13.: Petíciót indítanak a HVIM két elítélt tagjának felmentése érdekében.
  • Július 15.: Bemutatkozó gyűlés a Békés megyei Medgyesházán.
  • Július 26.: Nagyszabású megmozdulást szerveztek a budapesti Pillangó Park „drogmentesítéséért”.

HVIM

  • Július 04.: Jogerősen, 5 évnyi börtönbüntetésre ítéli a Román legfelsőbb bíróság Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.
  • Július 07.: Kézdivásárhelyen tüntetést szerveznek az elítéltek mellett és az ítélet ellen.
  • Július 11.: Románia budapesti Nagykövetsége elé szerveznek tüntetést az elítéltek mellett és az ítélet ellen.
  • Július 15-07. 22.: Gyermektábor Gödöllőn.

EE

  • Július 07.: „Hangtámadás a normalitás nevében”
  • Július 11.: Nyilatkozatban állnak ki a HVIM két, elítélt tagja mellett.
  • Július 30.: A betyarsereg.hu-n közleményben karolják fel egy 22 éves, súlyosan bántalmazott férfi gergelyiugornyai esetét.

Betyársereg

  • Július 11.: Részvételükkel vállalnak szolidaritást a HVIM két, bebörtönzött tagjával a Román Nagykövetség elé szervezett tüntetésen.
  • Július 26.: Részt vettek a MÖM által, a Pillangó Parkba szervezett tüntetésen.

A monitorozást és az elemzést e hónapban a Political Capital gyakornokai, Fazekas Mátyás, Gonda Bettina és Sükösd-Kósa Marcell készítették.

Borítókép: Hutter Marianna / Azonnali

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384