Árháború és munkanélküliség

2005-08-04

A gazdaságpolitikai viták továbbra is főleg a gáz- és benzinár témája körül összpontosulnak – kiegészülve egy régi-új dimenzióval, a munkanélküliség problémájával. Bizalomkeltő hír, hogy az előző évihez képest mintegy felére csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya – az államháztartás helyzete azonban a javuló trendmutatók ellenére továbbra is aggasztja az elemzőket.

Intézetünk minden héten olyan áttekintést készít, mely összefoglalja a hét legfontosabb gazdaságpolitikai témájú híreit, eseményeit és nyilatkozatait, továbbá a napvilágot látott adatokat. A nyilatkozatok közül azokat idézzük, melyeket a bejelentő személye, a bejelentés tartalma vagy annak újdonságértéke miatt kiemelkedő jelentőségűnek tartunk.

 


Az elmúlt héten az emelkedő benzinár, valamint a nagyfogyasztókat terhelő gázáremelés heves politikai nyilatkozatokat váltott ki. A Fidesz-MPSZ visszatért az árak törvényi szabályozásának követeléshez, míg akormánypártok azt hangsúlyozták, hogy a gázáremelés nem érinti a lakossági fogyasztókat. Ismét vita bontakozott ki a munkanélküliség mértékéről; ezen a téren a jobb és baloldal főképp egymás kormányzati teljesítményét igyekezett hitelteleníteni. A kormányzati oldal továbbra is bízik Magyarország tőkevonzó-képességében, az ellenzék szerint azonban csak egy átfogó adóreformmal lehetséges úrrá lenni a gazdasági gondokon.

A gazdasági adatok közül pozitívumként emelhető ki, hogy kétmilliárd euróról egymilliárd euró körüli szintre csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya 2005 első öt hónapjában – az előző év azonos időszakához képest. A magyar államháztartás helyzete azonban a javuló trendmutatók ellenére továbbra is aggasztja az elemzőket.

 

Makrogazdasági és pénzügyi mutatók:

GDP növekedés* 2,9%
(2005. I-III.)
Ipari termelés
növekedése*
5,4%
(2005. I.-V.)
Beruházás-növekedés* 6,8%
(2005. I-III.)
Munkanélküliség 7,1%
(2005. IV.-VI.)
Infláció* 3,8%
(2005. VI.)
Reálkereset-növekedés* 8,5%
(2005. I.-V.)
Államháztartási hiány -988,1 milliárd Ft
(2005. I-VI.)
Fizetési mérleg -1497 millió euró
(2005. I-III.)
Jegybanki alapkamat 6,75%

* az előző év azonos időszakához képest

Források: Figyelőnet, HVG, Magyar Nemzeti Bank, Portfolio.hu

 

Politikai nyilatkozatok


Kormányoldal

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter
A japán Asahi Glass, a világ egyik vezető üvegipari vállalata mintegy 32 milliárd forintos beruházást valósít meg Tatabányán, amelynek révén 400 új munkahelyet teremt a cég Magyarországon. Az idén várhatóan több mint 4 milliárd euró vagy afölötti összegű külföldi működő tőke érkezik Magyarországra. (július 29.)

 

Még egy hétig várja a kormány a Fidesz-MPSZ írásos javaslatait a négypárti, a gazdaságpolitika alapvető céljait rögzítő nyilatkozattervezethez. Az ellenzéki párt a korábban megjelölt július 31-i határidőig nem tett észrevételeket a kilenc pontban megfogalmazott, ciklusokon átívelő, a befektetőknek kiszámítható gazdasági környezetet ígérő dokumentumhoz. (augusztus 4.)

Podolák György, az MSZP gazdasági szakértője
A lakosság több mint 90 százalékát nem érinti a 10-15 százalékos gázáremelés, hiszen az csak az évi 3000 köbméter feletti nagyfogyasztókra ró pluszkiadásokat. (július 30.)

Magda Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője
A gazdák tisztában voltak a várható visszafizetési kötelezettséggel az uniós területalapú kifizetéseket illetően. Az érintettek 50 százaléka már eleget is tett ennek. (július 30.)

Filló Pál, az MSZP országgyűlési képviselője
Baloldali fordulat ment végbe a munka világában, 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a 2002-es kormányváltás óta. Szemléletváltás zajlott le a foglalkoztatáspolitikában: míg az Orbán-kormány idején a munkanélküliek eltüntetése, feketegazdaságba szorítása volt napirenden, addig a baloldali kormány igyekezett visszaadni a munka becsületét, értékét, érdekelté tenni munkavállalót és a munkáltatót abban, hogy kilépjen a feketegazdaságból. A Gyurcsány-kormány mindent megtett azért, hogy megérje legálisan dolgozni. (július 31.)

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
A kormánynak sikerült megállapodni a szakmai érdekképviseletekkel az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) fő elveiben; például abban, hogy az ekhót olyan magánszemélyek vehetik majd igénybe, akik legalább a minimálbér erejéig munkaviszonnyal rendelkeznek. Az érdekképviseletek elfogadták azt is, hogy 10 millió forint bevételig lehet majd alkalmazni az átalányadót. (augusztus 2.)

Mesterházy Attila, az ICSSZEM államtitkára
Már csak a gazdasági miniszter aláírására vár az a rendelet, amely szerint valamennyi benzinkúton messziről is jól láthatóan fel kell tüntetni az üzemanyagok árát. A jogszabály megszegői több százezer forintos bírságára számíthatnak. (augusztus 3.)



Ellenzék

Domokos László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának Fidesz-MPSZ-es alelnöke
A független, kívülálló, de Magyarországnak fontos szervezetek (a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság, illetve nemzetközi hitelminősítő intézetek) szerint nem lehet kirobbanóan sikeresnek nevezni a gazdaságot. A reálgazdaság működik ugyan, de a nemzetközi szakértők arra a következtetésre jutnak, hogy a kormány magas kockázati, bizonytalansági tényezőt jelent. Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy a kormánytól függő területeken súlyos problémák vannak. (július 29.)

Font Sándor, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője
A Fidesz-MPSZ azt várja a kormánytól, hogy vállalja át a gazdáktól annak a négymilliárd forintnak a visszafizetését, amelyet az Európai Unió számára kell visszatéríteni a földalapú támogatásból. (július 30.)

Lázár Mózes, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője
Indokolatlan a gázáremelés. A jövőben az emelés mértéket törvényben kellene maximalizálni, hogy adott évben csak az előre meghatározottak szerint legyen növelhető a gáz ára. (július 30.)

Bernáth Ildikó, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője
A munkanélküliek száma jelentősen megnőtt az előző kormányzati ciklushoz képest „Medgyessy Péter ment, Gyurcsány Ferenc jött, a munkanélküliség maradt.” Negatív fordulat ez a polgári kormány által elért eredményekhez képest, hiszen akkor 205 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a kormányzati ciklus végére. A jelenlegi eredmények három és fél év után ezt meg sem közelítik. (július 31.)

Matolcsy György volt gazdasági miniszter
Ősszel átfogó gazdaságpolitikai javaslattal készül előállni a Fidesz-MPSZ. A jóléti állam német-francia rendszere már nem versenyképes az amerikai és ázsiai piaci vállalkozói modellekkel. Az ellenzéki párt ezért az államháztartási reformot és a kisvállalkozói struktúraváltást adóreformmal kívánja megalapozni Magyarországon. (augusztus 4.)


Érdekképviseletek


Fuvarozói érdekképviseletek
(A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége).

Nem elfogadható a szállítási ágazat helyzetének javítására kidolgozott kormányzati tervezetet. Több kérdésben nem közeledett a felek álláspontja egymáshoz: az üzemanyagárban lévő jövedéki adó csökkentésének az ügyében, illetve a hétvégi kamion-stop részleges feloldásának a kérdésében a kormány álláspontja nem fogadható el. (július 29.)

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója
A termelők úgy vélik, hogy az áruházláncok görögdinnye-árusítási akciója egyértelműen árletörő jellegű. Ezért levélben kérik az agrártárca vezetőjét Gráf Józsefet, hogy tartassa be az áruházláncokkal a törvényeket. Szeretnék, ha nem lehetne beszerzési ár alatt értékesíteni a terméket, valamint az ellenőrzésekkel szűrjék ki az esetleges számlázási manipulációkat, valamint ne lehessen hamis származási helymegjelölést alkalmazni. (augusztus 3.)


Elemzői vélemények és jelentések


Ecostat
Csökkenő beruházás, rossz fizetőképesség és növekvő hitelfelvételi kényszer jellemzi a magyar kis- és középvállalatokat. A cégek csupán kilenc százaléka számít likviditási helyzetének javulására. (július 29.)

GKI Gazdaságkutató Rt.
Dinamikusabban fejlődik a magyar gazdaság az első negyedévi lassulás után. Az infláció idén már nem csökken tovább, 2006-ban azonban 2,5 százalék körül lehet. A forint tartósan igen erős marad, így további alapkamat-csökkentés valószínűsíthető. Az év végére 6 százalék körüli jegybanki alapkamat várható. (augusztus 1.)

Központi Statisztikai Hivatal
A külkereskedelmi termékforgalom idei, első öt havi hiánya 1,065 milliárd euró volt a részletes adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 2,033 milliárd eurós, illetve az előzetesen közölt 1,081 milliárd eurós deficittel. A januártól májusig terjedő időszakban az export 12, míg az import 5,7 százalékkal bővült. A forgalom volumene az első öt hónapban kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos periódusában. (augusztus 2.)

Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője
Bár elképzelhető, hogy papíron sikerül elérni az államháztartási hiánycélt, azaz a nyugdíjreformmal korrigált, eredményszemléletű GDP-arányos deficit 3,6 százalék lesz, a büdzsé valós helyzete ennél jóval kedvezőtlenebb.(augusztus 2.)

Varró László, a Mol Rt. vezető közgazdásza
Augusztusban a benzin literenkénti fogyasztói ára országos átlagban 275 forint, míg a dízelé 260-265 forint körül stabilizálódik. Az előrejelzések szerint a világpiaci olajár továbbra is 60 dollár körüli lesz hordónként. Az olajár kihat a földgáz árára is, az előrejelzések szerint a földgáz importára köbméterenként a következő hónapokban emelkedni fog, és a mostani mintegy 45 forintos ár a jövő év elejére 50 forint közelébe kerül. (augusztus 2.)

Európai Bizottság
A pénzügyi szolgáltatásokat szabályozó EU joganyag átvételével Magyarország a többi tagállamhoz képest is viszonylag jól, 90 százalékos szinten áll. Az Európai Bizottság azonban figyelmeztetette Magyarországot, hogy a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó szabályok átvételének elmulasztása az Európai Bíróság előtti eljárást vonhat maga után. A Bizottság a figyelmeztetést az Unió 16 tagországának összesen 57 esetben mutatkozó késedelme miatt adta ki. Az eljárás kezdeményezése nem fenyeget szankcióval, amennyiben az érintett ország megadott határidőre érdemi választ ad az indokolt kifogásokra. Ez lehet egyszerű tájékoztatási is arról, hogy a szabályok átvétele milyen jogalkotási szakaszban van. Megfelelő válasz híján a Bizottság tájékoztathatja az ügyről az Európai Bíróságot. (augusztus 3.)

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384