Megéreztük a nadrágszíjat

2008-01-29

A vizsgált héten a kiskereskedelem folytatódó csökkenése okozott csalódást, ami elemzők szerint még nem biztos, hogy elérte a mélypontot. A jegybankelnök nem tartja kizártnak, hogy akár emeljenek is az irányadó kamatlábon, míg a miniszterelnök az EU szent tehene, az agrárfinanszírozás újragondolásának felvetésével szerzett újabb haragosokat.

Monetáris politika 

A várakozásoknak megfelelő múlt heti kamattartás nem, a jegybankelnök esetleges kamatemelést is kilátásba helyező nyilatkozata viszont annál inkább átértékelheti az elemzők kamatmozgásra vonatkozó várakozásait.

Nyilatkozó Nyilatkozat
Simor András, az MNB elnöke - Ha azt tapasztaljuk, hogy az inflációs várakozások nem rögzülnek magas szinten, és ha a tőkepiaci helyzet tartósan javul, akkor lesz lehetőség kamatcsökkentésre. Ellenkező esetben nem lehet kizárni egy kamatemelést sem.
- Magyarországot nem fenyegeti veszély, a héten kibontakozott tengerentúli piaci fejlemények korlátozott hatással vannak a magyar gazdaságra és az inflációs folyamatokra.




Gazdaságpolitikai vitatémák

Gazdaságpolitikai vitatémák

 

 

 A hét legfontosabb gazdaságpolitikai témái
Államháztartási hiány
Gazdasági növekedés
Középtávú gazdaságpolitika
EU agrártámogatási rendszere


Gyurcsány Ferenc a davosi világgazdasági fórum egyik panelbeszélgetésén megpendítette az EU agrártámogatási rendszerének újragondolását, ami az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának összehívásába torkollott. Az ellenzék kivonult az ülésről, miután a bizottság kormánypárti tagjai új napirendet szavaztak meg. A miniszterelnök és pénzügyminisztere minden lehetséges fórumon megerősítik a középtávú hiány- és növekedési célt, a motor beindításának módjáról pedig a gazdasági miniszter mondott több részletet az Indexnek adott interjújában. 

Nyilatkozó / Nyilatkozat témája  Nyilatkozat
Veres János pénzügyminiszter / államháztartási hiány, nyugdíj - Folytatni kell a következetes szigort a költségvetésben, és a megkezdett strukturális reformokat. Az aktualizált konvergenciaprogram bizottsági értékelése reális képet fest Magyarországról és az elért eredményekről.
- A bizottság által megfogalmazott, a nyugdíjkiadásokra vonatkozó kockázatot illetően a kihívás ismert, a nyugdíjkerekasztal javaslatait figyelembe véve a kormány időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket.
- Az eddigi gyakorlat alapján a költségvetés 2009-ben olyan jelentős tartalékot tartalmaz, ami biztosíthatja, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,2 százalékon belül legyen.
Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter / középtávú gazdaságpolitika - A középtávú gazdaságpolitika az én felfogásomban nem csak ágazatok támogatásáról szól, bár ez is fontos része. Van négy-öt olyan ágazat, amely az elmúlt években bizonyított. Az egyik az autóipar: a térségben kialakult egy autóipari centrum, ami nagyrészt Európa ellátását szolgálja. Magyarország ebben elsősorban autóalkatrészek, gumiabroncsok beszállítójaként tud aktívan részt venni. De vannak tartalékok a turizmusban, vagy olyan szolgáltatóközpontok idehozatalában is, melynek alapját a hagyományosan jó magyar felsőoktatás jelenti.
- Több módja van az adócsökkentésnek. Van mozgástér a konvergenciaprogramban, hozzá lehet nyúlni a kiadásokhoz, valamint lehet olyan átrendeződéseket tenni, amelyek egyes adócsoportoknál érezhetően mérséklik az adóterhet, persze mások kárára. És van egy negyedik lehetőség, amit a kifehéredés néven szoktak összefoglalni, hogy bejönnek a potenciális adózók az adórendszerbe. De amit ebben a munkában a legfontosabbnak tartok, és amiben, úgy tűnik, van konszenzus: érjük el, hogy a 2009-es adószabályok készüljenek el az első félév végére, hogy a gazdasági szereplőknek biztos alapokat adhassunk a tervezéshez.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök / gazdasági növekedés - A tavalyi 1.7 százalékról 2007-ben 2.8-3 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedési üteme. Továbbra is fegyelmezett költségvetési politikára van szükség, de a deficitcél elérése érdekében további kiadáscsökkentés nem indokolt.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök / EU agrártámogatási rendszere - Az élelmiszerárak megugrása lehetőséget ad az Európai Unió agrártámogatási rendszerének átalakítására, mert akkor a gazdák kevésbé vannak ráutalva a támogatásra. A felszabaduló összegeket oktatásra, kutatásra és fejlesztésre, a versenyképesség javítására lehetne fordítani. A mezőgazdasági támogatáspolitika nem igazodhat az éves változásokhoz, 2013-ig érvényben kell hagyni, az árak változásától függetlenül. Elemezni kell, hogy az áremelkedés mennyire tartós, hosszú távú folyamat, és az agrártámogatások átalakításában ennek alapján kezdeményezően kell részt venni. 2008 második felétől Franciaország az EU soros elnöke, és elindulhat a mezőgazdasági politika felülvizsgálata. Ez egy nagyon hosszú folyamat, egyelőre beszélgetni kell a lehetőségekről, ott kell lenni.
Obreczan Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Magosz szervezet főtitkára / EU agrártámogatási rendszere - A kormányfő Davosban felvetett ötlete azt sugallja, hogy fogalma sincs arról, milyen az EU agrárköltségvetése, agrárpolitikája és agrártámogatási rendszere. A közös agrárpolitika reformja nem azt jelenti, hogy az unió agrárköltségvetését csökkenteni akarják.
- Gyurcsány Ferenc Davosban tett kijelentésével a Világbanknak és az európai uniós mezőgazdasági támogatási rendszer leépítésében érdekelt EU-n kívüli nagyhatalmaknak üzent.
Járai Zsigmond, volt jegybankelnök / államháztartási hiány - A 3 százalék alatti hiánycél elérése után fontos lenne a gazdaság egyensúlyának megteremtése. A gazdaság dinamizálásával teljesíteni lehet a konvergenciaprogramban kitűzött célokat. Ha folytatódnak a megszorítások, akkor a tervezett 4-4 és fél százalék körüli szintre csökkenhet az idei költségvetési hiány, ugyanakkor az infláció a kormány által kitűzöttnél magasabb, 6 százalék körüli lesz.

 


Gazdasági mutatók és elemzői kommentárok


Gazdasági mutatók és elemzői kommentárok

A vizsgált héten a kiskereskedelem folytatódó csökkenése okozott csalódást. Elemzők szerint elképzelhető a fogyasztói kereslet további gyengülése, az MKB mégsem látja indokoltnak a korábbi prognózisának korrigálását.

Mutató fajtája Adatok
Kiskereskedelem, KSH (2007. november) - 2007. novemberben folytatódott a kiskereskedelmi forgalom év eleje óta tartó csökkenése. A változatlan áron számított forgalom az első tizenegy hónapban 2.9%-kal, novemberben 4.2%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0.4%-kal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.



Elemző Legfontosabb állítások
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője - A kiskereskedelmi forgalom év elején kezdődött csökkenése 2007. novemberben tovább folytatódott. Az előző hónaphoz képest 0.4%-kal, az egy évvel korábbi szinthez képest 4.2%-kal volt kisebb a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Ez elmarad a várakozásunktól, amely 1.3%-os csökkenéssel számolt éves szinten. A költségvetés decemberi bevételei részben a vártnál jóval magasabb áfa-befizetéseknek köszönhetően lényegesen meghaladták a tervezettet. Ez alapján úgy véljük, hogy a karácsonyi vásárlási szezon feltehetően később indult a szokottnál, illetve sokkal nagyobb súlyt kaptak az ünnepeket követő leértékelések időszakában történő vásárlások, így a kiskereskedelmi forgalom visszaesésének lassulása csak decemberben várható.
- Az adatok nyomán nem változtatjuk meg korábbi prognózisunkat, amely a IV. negyedévben a fogyasztási kiadások 0.6%-os csökkenését vetíti előre. A fogyasztás növekedési üteme a III. negyedévben érte el mélypontját, de a kibontakozás várhatóan csak lassú, elhúzódó folyamat lesz. Bár újabb megszorító intézkedésekre már nem kerül sor idén, a magas infláció, a potenciális gázáremelések és az adóreform kapcsán felmerült áfa-emelés rontja a fogyasztói bizalmat, miközben a várható béremelkedés és infláció összességében csak mérsékelt reálbér-emelkedést vetít előre 2008-ra. 2008-ban a fogyasztási kiadások 0.5%-os növekedését várjuk, ami nagyrészt a II. félévben jelentkezik.
- Az MNB feltehetően megvárja 2008 első hónapjainak béradatait, a gázárak alakulásával, illetve az adóreformmal kapcsolatos információkat és a nemzetközi pénzügyi válság fejleményeit, mielőtt újra kamatot csökkentene. Legkorábban április-májusban lát lehetőséget az MKB az alapkamat csökkentésére.
Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője - A friss kiskereskedelmi adat azt igazolja, hogy a költségvetési kiigazítás, a reálbérek csökkenése és a szociális transzferek mérséklése a belföldi fogyasztás visszaeséséhez vezetett.
Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője - A novemberi kiskereskedelemi adatok a várakozásokkal ellentétben nem mutatják a belföldi kereslet élénkülésének jeleit és elképzelhető a fogyasztói kereslet további gyengülése.
Ambrus Gábor, a 4Cast londoni elemzője - Az élelmiszer és a nem-élelmiszer alindexek is kedvezőtlen képet mutatnak. A belföldi kereslet enyhe erősödése várható, de ez az előre jelzettnél lassabban következhet be.



 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384