Egy hónapja ellenzékben az SZDSZ

2008-06-06

A héten volt egy hónapja, hogy a kormány kisebbségbe szorult az Országgyűlésben. Az új felállás elsősorban az SZDSZ számára okozott skizofrén helyzetet, hiszen úgy kellett pozícionálnia magát, hogy ne menjen szembe a korábban általa is képviselt kormányzati politikával, de markánsan megkülönböztesse magát mind az MSZP-től, mind a többi ellenzéki párttól.

A szabaddemokraták május elején még többször látványosan együttszavaztak a szocialistákkal, miközben felszólalásaikban támadtak a kormányt a reformpolitika felrúgása miatt. Ezt követően azonban az SZDSZ érezhetően erőteljesebb ellenzéki szerepet igyekezett vinni, egyes témákban már inkább az ellenzékkel szavazott: e héten a szocialisták ellenében támogatta például a tibeti javaslat napirendre vételét. Más esetekben a liberális frakció „olyankor szavazott szét”, amikor más frakciók is, tehát a korábbi kormány-ellenzék törésvonal nem teljesen állta meg a helyét. Várható ugyanakkor az is, hogy a következő időszakban nőni fog az olyan jellegű napirendre vételi javaslatoknak a száma, ahol az MSZP egyedül marad.

Az elmúlt időszakban háromszor utasított el az Országgyűlés interpellációkra adott válaszokat (egyszer ezen a héten, illetve kétszer a múlt héten). Az „áldozat” kétszer Veres János volt, egyszer pedig Kiss Péter. Ez megerősíti azt, ami a politikai nyilatkozatok alapján is egyértelműnek tűnik: a korábbi koalíciós partnerek közötti legnagyobb súrlódási felület a költségvetési politika lehet. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy e leszavazások valószínűleg inkább szólnak a nyilvánosságnak, mint a kormánynak. Önálló indítványok esetében ugyanis az elmúlt egy hónapban csak akkor szenvedett vereséget a kormány, amikor minősített többséget igénylő javaslatokról volt szó. Ez egészen pontosan kétszer következett be: az egyes közjogi tisztségviselők esküjéről és fogadalmáról szóló, illetve az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény módosításáról szóló javaslatok esetében. Összegezve tehát az elmúlt egy hónap tapasztalatait: érdemi, fontos javaslat esetében az SZDSZ ezidáig egyszer sem gátolta a kisebbségi kormány munkáját.




Visszatekintés és előrejelzés

Hír Megjegyzés
Megerősítették Lendvai Ildikót frakcióvezetői posztján (június 2.) Varjú László helyett azonban Tóbiás Józsefet választották meg frakcióigazgatónak.
Ismét leszavazták Veres János egy interpellációra adott válaszát (június 2.) A kisebbségi kormány hivatalba lépése óta nem először fordul elő, ugyanakkor jelentősége pontosan emiatt csökken.
Nem vette a Ház napirendre a Fidesz tibeti javaslatát, emiatt a hiányzó fideszes képviselőket – köztük Orbán Viktort - megbüntették (június 2.) Szili Katalin pont a héten tartózkodik Kínában
Az MSZP és az SZDSZ javaslataival ment át az egységes mezőgazdasági rendszerről szóló javaslat a bizottsági vitán (június 3.) A SZDSZ ugyanakkor nem ígéri, hogy a végszavazáson is igent nyom majd.
A Ház illetékes bizottsága vajdasági magyarokkal tárgyalt (június 3.) Autonómiatörekvésekről is szó esett.
A kormányszóvivő szerint a kisebbségi kormánnyal több jogszabályt sikerült elfogadni, mint korábban a koalíciós kormány időszakában (június 3.) Tény, hogy a koalíciós válság lecsitulása után felgyorsultak az események, és nyilván az egyeztetési kényszer megszűnési is gyorsuláshoz vezethetett
Meghallgatta Simor Andrást az Országgyűlés költségvetési bizottsága (június 3.) Korábban mind a kormánypártok, mind az ellenzéki pártok támadták az MNB-t kamatpolitikája miatt.
Elhunyt Szántó János MSZP-s képviselő (június 3.) A képviselő területi listán szerzett mandátumot, így előrehozott választásra halála miatt nem kerül sor
Véget ér a tavaszi ülésszak (június 9.) A képviselők egynapos ülést tartanak hétfőn, rendkívüli ülésszakot nem terveznek
Ötpárti egyeztetés az örökösödési illetékkel kapcsolatban (június 9.) Az MDF kezdeményezése kapcsán az elvi egyetértés megvan, a részletek azonban nem tisztázottak



Futárposta (2008. június 6. 15:30-as állapot szerint)

  Szám Megjegyzés
Benyújtott önálló indítványok  6 Köztük az új PTK.
Visszavont önálló indítványok  0 -
Módosító, kapcsolódó módosító javaslatok, sürgősségi, kivételességi indítványok, pontosítások 55 Főként a közbeszerzésekről szóló javaslathoz érkeztek indítványok.
Visszavont, visszautasított és határidő után érkezett módosító, kapcsolódó módosító javaslatok 7  -
Benyújtott egységes javaslatok  17 A magas számot az okozza, hogy az utolsó ülésen rengeteg javaslat esetében zárószavazás várható (lásd alább)
Írásbeli kérdésekre benyújtott válaszok  10  -

Forrás: mkogy.hu


Fontos javaslatok a parlamenti ügymenetben

Javaslat Állapot Megjegyzés
A földgázellátásról szóló törvényjavaslat (T/4669.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslat (T/5451.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvényjavaslat (T/5450.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
Az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. tv mód szóló törvényjavaslat (T/5311.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5590.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5591.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
Az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslat (T/5592.) Június 9-én záróvita és zárószavazás. E javaslatok esetében június 9-én, az utolsó tavaszi ülésnapon zárószavazás várható.
A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5656. szám) Június 9-én lezárják az általános vitát. -

Forrás: mkogy.hu

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384