Bemelegítenek a pártok a költségvetés előtt

2008-08-19

A pártok már most a költségvetési vitára készülnek: az MSZP a fiskális szigor zálogaként állítja be magát, míg az SZDSZ a büdzsé megszavazásainak feltételeként beszél a jelentős adócsökkentésről. A Fidesz eközben – összhangban a „Gyurcsány a hibás” kampánnyal– már gazdasági kérdésekben is kizárólag Gyurcsány Ferenc felelősségét hangsúlyozza, A napvilágot látott gazdasági adatok kettős képet festenek: míg a növekedés a vártnál jobban alakult és az építőipar zuhanása is megállni látszik, addig az ipari termelés visszaesőben van.

Gazdaságpolitikai vitatémák 

 

A hét legfontosabb gazdaságpolitikai témái
Adócsökkentés
Apollo Tyres beruházás
Költségvetési hiány


A héten kiderült, hogy az indiai Apollo Tyres mégsem akar 200 milliós beruházást végrehajtani Gyöngyösön, mivel a helyi Fidesz népszavazásra bocsátotta volna a kérdést, így a cég inkább elállt a beruházástól. A kormány az utóbbi időben saját sikereként kommunikálta a külföldi befektetők idecsábítását, így a mostani kudarcot megpróbálta minél inkább a Fideszre hárítani, ezzel is ráerősítve arra a tézisre, hogy a nemzetközi befektetők továbbra is csak ebben a kabinetben bízhatnak.
Részben a fenti okokból vezethető le a kormány magatartása a költségvetés tervezése során is: az eddig eltelt időszakban legtöbbször azt hangsúlyozták, hogy a fiskális szigor nem fog lazulni, saját magukat a jövőre már nagy terveket szövögető többi párttal szemben a költségvetés kérlelhetetlen őreként próbálják beállítani. A stratégia logikus abból a szempontból, hogy az ellenzéki pártokat helyzetüknél fogva tervekben és ígéretekben nem múlhatják felül, egyedül megbízhatóságban és hitelességben versenghetnek, amivel remményeik szerint a külföldi befektetők bizalmát is visszaszerezhetik.
Az ellenzéki pártok már javában készülnek az egész őszt meghatározó költségvetési vitára: az SZDSZ koalícióból való kilépése óta az adócsökkentés szükségességét hangsúlyozza, azonban az utóbbi időben az is folyamatosan jelzik a szocialistáknak, hogy ennek elmaradása esetén aligha szavazzák meg a törvényt, próbálnak a lehető legjobban ráijeszteni a kormánypártra, és ezáltal előnyösebb tárgyalási pozíciót kiharcolni.
A Fidesz kommunikációjában némi változás érzékelhető, hiszen a Fidelitas „Gyurcsány a hibás” kampányával párhuzamosan gazdasági kérdésekben is személyesen Gyurcsány Ferenc felelősségét próbálják kiemelni: vélhetően úgy számolnak, hogy az EP választásokig már úgyis Gyurcsány marad a miniszterelnök, így nem érdemes az előrehozott választásokért harcolni, inkább újra a párt arcának számító miniszterelnököt próbálják hitelteleníteni.


Nyilatkozó / Nyilatkozat témája Nyilatkozat
Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter
/Apollo Tyres-beruházás
- Magyarországnak újra kell játszania egy már megnyert meccset, ismét versenyre kell kelni 1500 új munkahelyért. A rendszerváltás óta változatlanul a régió éllovasai közé tartozunk az egy főre eső működő-tőke beáramlás tekintetében, és ezt a rangos pozíciónkat meg kell őriznünk. Az ügy tanulsága, hogy helyi szinten is tenni kell a gazdasági növekedésért, a fejlesztésekért. Gazdasági miniszterként ősszel programot indítok a beruházásbarát településekért. Minden, a téma iránt érdeklődő település számára szakmai segítséget nyújtunk abban, hogyan tehetik vonzóvá településüket a hazai és nemzetközi cégek számára, milyen módon tudnak nyílt és építő párbeszédet folytatni a befektetések hatásairól helyi szinten.
- A kormány mindent elkövet azért, hogy az Apollo Tyres első ütemben 200 millió, második ütemben további 100 millió eurós értékben létrejövő zöldmezős beruházását – amelynek eredményeképp először 900, majd további 600 új munkahely jön létre – Magyarországon tartsa.
Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára
/államháztartási hiány
- Augusztusra 94,14 milliárd forint, a GDP 0,3 százalékát kitevő államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium.
- A júliusi adatok igazolják, hogy az államháztartás a tervezett, az ország számára megfelelő pályán halad. A júliusi többlet némileg elmaradt a várttól. Ez egyebek között a tervezettől kissé elmaradó áfának és szja bevételeknek köszönhető, hozzátéve, hogy a járulékbevételek a vártnak megfelelően alakultak.
Daróczi Dávid, kormányszóvivő
/ Apollo Tyres-beruházás
- Amit a Fidesz szétrombolt pártpolitikai érdekekből, azt a kormány megpróbálja újraépíteni az ország érdekében.
- A kormány az új helyzetben arra törekszik, hogy megfelelő helyet találjon Magyarországon, ahol befogadnak egy 900 új munkahelyet teremtő, 200 millió eurós, zöldmezős beruházást, de kemény tárgyalásokra számítok azután, hogy az Apollo Tyres vezetői azzal indokolták döntésüket, nem mennek oda, ahol nem szívesen látják őket.
SZDSZ közlemény
/adócsökkentés
- Jelenleg Magyarországon nincsen olyan ember, aki tudja, mi a kormány szándéka a gazdaságpolitika terén, ez pedig veszélyezteti az ország stabilitását.
- A Szabad Demokraták Szövetsége aggódik a hazai viszonyok miatt, hiszen továbbra sem ismerjük a kisebbségi kormány cselekvési programját. A liberális párt szerint az embereknek joguk van tudni, hogy hajlandó-e a kormány meglépni az SZDSZ és az összes gazdasági szakértő véleménye szerint szükséges adó- és kiadáscsökkentést.
Veres János, pénzügyminiszter
/költségvetési hiány
- Bár a gazdasági folyamatok hatására jelentős bevételi többletek képződnek a költségvetésben, ezeket a pénzügyi tárca várakozása szerint elviszik a párhuzamosan emelkedő kiadások.
- A kedvező folyamatok jele, hogy az éves deficit a GDP 4 százaléka helyett annak csak 3,8 százaléka lesz. Annak ellenére is, hogy a hiány a fél év végére elérte a bruttó hazai termék 2,6 százalékát; a gazdasági és költségvetési folyamatokat ugyanis erős szezonalitás jellemzi. Az év első felében magasabbak a kiadások és alacsonyabbak a bevételek, a társasági adó jelentős része például decemberben folyik be. A 2008-as 544 milliárd forintos várakozásból június végéig 205,2 milliárd érkezett meg a büdzsébe. Jelentős kockázatokat hordoz az árfolyam várható alakulása, tartósan erős forint esetén ugyanis a vállalati eredmények romolhatnak.
- Az idén mintegy 140 milliárddal lehetnek magasabb a költségvetési bevételek, mint azt előzetesen számították. Ennél kissé – 1,5 milliárd forinttal – nagyobb mértékben nőnek a kiadások.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője 
/infláció
- A vártnál is rosszabbak a legújabb inflációs adatok, ami nagyon rossz hír a magyar gazdaságnak, a vállalkozásoknak, a családoknak és a nyugdíjasoknak. A szocialisták a hatalomhoz görcsösen ragaszkodva csak túlélni akarnak, alkalmatlanok a válságkezelésre. A kisebbségi kormányzás mély válságba sodorta az országot, amiért Gyurcsány Ferenc a hibás.
Mádi László, a Fidesz
országgyűlési képviselője
/gazdasági helyzet
- A legfrissebb építőipari statisztikai adatok arról számolnak be, hogy a Gyurcsány-kormány képtelen megállítani a magyar gazdaság folyamatos lemaradását.
- Az építőipari termelés drasztikus visszaesése hű tükre a magyar gazdaság nyomorúságos állapotának, egyben azt is jelzi, hogy a közeljövő sem adhat bizakodásra okot. Hiába folytat Gyurcsány Ferenc kormánya évek óta hazugságkampányt a beérkező uniós pénzekről, azok vagy eltűnnek, vagy meg sem érkeznek.
- A beruházásokat visszafogó, sarcolásra leegyszerűsített gazdaságpolitika Magyarországot a régió éllovasából a sereghajtók közé juttatta. Gyurcsány a hibás az embereket, a vállalkozásokat tétlenségre kényszerítő, válságba vezető kormányzásért.



Elemzői kommentárok



Elemzői kommentárok 

A megszólaló elemzők egyetértettek abban, hogy az ipari termelés volumenének visszaesése tartós lehet, hiszen azért a belföldi kereslet csökkenése és a nemzetközi dekonjunktúra egyaránt felelős. Szintén egyhangúan állították, hogy a vártnál kedvezőbb növekedési adatból nem kell messzemenő következtetéseket levonni – az leginkább a bázishatásnak, az építőipari zuhanás fékeződésének, az élénkülő belső fogyasztásnak és a jó mezőgazdasági termésnek köszönhető – de a magyar gazdaság növekedés vélhetően túl van a mélyponton, még ha dinamikus gyorsulásra idén se lehet számítani.

Elemző Legfontosabb állítások
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője - Az ipari termelés volumenének a visszaesésért leginkább a belföldi értékesítés csökkenése a felelős. Amíg a január-júniusi belföldi értékesítés összességében 2 százalékkal nőtt, júniusban 3,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Emellett az exportértékesítés is lassult. A júniusi növekedés 0,2 százalékos volt a májusi 1,9 százalék után. Az export dinamikáját elsősorban a feldolgozóipar határozza meg, a kilátások pedig borúsak.
- A júniusi exportértékesítés lassulása elsősorban a nagyvállalati körben figyelhető meg. Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint harmadát adó villamos gép, műszer gyártás exportvolumene 1,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export több mint negyedét adó járműgyártás 1,3 százalékkal növelte külpiaci eladásait.
- A növekedés lassulása átgyűrűzik a következő év első felére is. Az európai dekonjunktúra elsősorban globális okokra vezethető vissza, többek között az amerikai recessziós félelmekre.
Németh Dávid, az ING Bank elemzője - A belföldi értékesítés visszaesése nehezen fordítható vissza, s a következő 12 hónapot is a csökkenés jellemzi majd. Idén átlagosan 5-6,5 százalékos növekedés várható. Az ipari termelés tavaly 8,1 százalékkal nőtt az év egészében.
Merrill Lynch - A Merrill Lynch 2,1 százalékra emelte fel Magyarország idei évre vonatkozó növekedési kilátását a korábbi 1,8 százalékos GDP növekedési prognózisról.
- A módosítás oka a második negyedévi, várakozások feletti 2,2 százalékos éves szintű növekedés, ami a mezőgazdaság egyszeri teljesítményjavulásának köszönhető.
- A magyarországi növekedési ütemet kérdőjelessé teheti az európai gazdasági növekedési ütem lassulása.
Commerzbank - A továbbra is lassú magyar gazdasági növekedés mellett változatlanul erős forintra és az infláció csökkenésére lehet számítani a következő másfél évben.
- A forint 10 százalékot erősödött 2008. második negyedévében az előző időszakhoz képest. A forint euróval szembeni erősödése a jövőben sem áll meg, 2009. szeptemberére 221 forintos eurót jósol a hitelintézet.
- A gyenge gazdasági növekedés hatására szűkülő munkaerőpiac a fogyasztói árak csökkenését eredményezheti, 2009. szeptemberére az infláció akár 3 százalékra is mérséklődhet.
- A magas pénzpiaci kamatlábak, a globális kereslet visszaesése, az energiahordozók és élelmiszerek árának növekedése az eurózóna országait a gazdasági recesszió felé sodorhatja. Ebben a térségben a gazdasági növekedés érzékelhető visszaesése jelenleg is tapasztalható, a 2009-es átlagos gazdasági növekedés pedig valószínűleg csak 0,75 százalékos lesz, szemben a 2008-ra várt 1,4 százalékkal.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője -  Továbbra is lefelé mutató (pozitív) kockázatot jelent a béreknél, hogy a nagy (200 főnél többet foglalkoztató) cégeknél, amelyeknél lényegesen kevésbé jelentkeznek a fehéredésből adódó torzító hatások, lényegesen alacsonyabb a bérdinamika, mint ami a teljes gazdaságot tekintve látszik.
- A foglalkoztatás alakulása szintén arra utal, hogy a következő időszakban erős korlát állhat a béremelkedés útjába. A júniusi adatok szerint a versenyszférában váratlanul nagyot esett a foglalkoztatás, az előző hónapban még 0.8%-os éves bővülést júniusban 0.4%-os csökkenés váltotta.
- A júniusi béradatok nem változtatják meg az inflációs kilátásokat, és így a kamatpályára vonatkozó prognózisunk sem változik. Jövő hétfőn a 8.50%-os alapkamat tartására számítunk, a kamatcsökkentésre az erős forint fennmaradása és az olajárak folytatódó csökkenése mellett látunk esélyt az év vége felé. Ebben a legnagyobb kockázatot a kormány által megszellőztetett újabb ÁFA-emelés jelenti.
Economist - Miközben meglepően jó eredményt ért el az államháztartási hiány lefaragásában a magyar kormány, aközben a népszerűsége hanyatlott, az infláció magas szinten maradt, a gazdasági növekedés pedig nagyon lelassult az országban, és a fő exportpiacok szűkülni kezdtek.
Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője - A vártnál kedvezőbb növekedési adat mögött a lakossági fogyasztás élénkülése, a nettó export pozitív hatása, az ipari termelés viszonylag jó negyedéve (bár a kilátások a nyugat-európai okok miatt nagyon rosszak) és a mezőgazdaság erős teljesítménye húzódhatott meg.
- Az adat megerősíti azt a nézetet, hogy tavaly érhette el a növekedési lassulásban a mélypontot a magyar gazdaság, de a romló külpiaci konjunktúra miatt idén gyors fellendülés nem valószínű.
Bartosz Pawlowski, a Toronto Dominion Bank elemzője - Idénre éves átlagban 2.3-2.5% közötti növekedést valószínűsítek, ami azonban még mindig alacsonyabb, mint a (3-3.5% közöttre tett) potenciális bővülés ütem. A mai adatközlés semleges hatású a magyar monetáris politikára.
Tóth Gyula, az UniCredit Bank elemzője - A mezőgazdasági termelés nagyobb, mint egy éve volt, a kormányzat egészségügyi szolgáltatás-nyújtása sem húzta le a növekedési adatot, az építőipari termelés esése megállt, de a pénzügyi szektor teljesítménye romlott.
- Az, hogy az első negyedévhez képest csak a bázishatás és a mezőgazdasági eredmény miatt tudott gyorsulni a GDP-növekedés, nem jó eredmény a magyar gazdaságtól.
Szentiványi Nóra, a JPMorgan elemzője - A 2.4%-os (szezonálisan kiigazított évesített negyedéves) növekedési ütem a 2006-os Gyurcsány-csomag elindulása óta a leggyorsabb bővülés, de továbbra is a 3% körülre becsült potenciális növekedés alatti mérték.
- Az első negyedévhez képesti növekedési gyorsulás mögötti egyik ok az építőipari mélyrepülés megállása, másrészt a lakossági fogyasztás élénkülése lehetett a szakértő szerint.
- Bár jobb lett a vártnál a második negyedéves adat, de a kedvezőtlen ipari termelési kilátások nem indokolt változtatni az éves átlagra vonatkozó 2.0%-os GDP-növekedési előrejelzésén.
Gyárgyán Eszter, a Citi elemzője - A növekedős fő hajtóereje a mezőgazdaság volt az idei második negyedévben (ez okozhatta a január-márciusi negyedéves növekedési adat felfelé módosítását is), miközben az ipari export már erőteljesen lassulhatott. A gyengébb külpiaci kereslet várhatóan lekorlátozza a növekedési gyorsulást mind az idei második félévben, mind 2009 egészében.
- A vártnál jobb GDP növekedés hátterét még nem ismerjük, azonban úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdasági termékek és az egészségügyi szolgáltatások (a vizitdíj eltörlése miatt ismét emelkedő orvos-beteg látogatások) alulbecsléséből származhat e plusz bővülés.
Concorde - A vártnál jobb GDP növekedés hátterét még nem ismerjük, azonban úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdasági termékek és az egészségügyi szolgáltatások (a vizitdíj eltörlése miatt ismét emelkedő orvos-beteg látogatások) alulbecsléséből származhat e plusz bővülés.
- A vártnál jobb második negyedév ellenére nem emelünk egész éves 2.1%-os GDP növekedés-várakozásunkon, mivel a német gazdaság várhatóan gyenge teljesítménye a magyar exportlehetőségeket is nyomás alatt tarthatja majd. A 2009-es növekedés szempontjából is a német export lesz a kulcs, mi a 3.2%-os növekedés várakozásunk során 5%-os német exportvolumen növekedéssel számolunk. Egy esetlegesen stagnáló német export esetén e várakozásunk 1.7%-ig eshet vissza.





Gazdasági mutatók



Gazdasági mutatók 

A héten napvilágot lágott gazdasági adatok szerint az építőiparban az utóbbi időszakban tapasztalt zuhanás véget ért, viszont a nehéz időkben is jól teljesítő ipar visszaesőben van. A bérek továbbra is dinamikusan növekednek, azonban a sok bizonytalansági tényező –munkanapok száma, szezonális tényezők, fehéredés- miatt ebből hosszútávú következtetés nehezen vonható le.

Mutató fajtája Adatok
Építőipar, KSH - Az építőipari termelés volumene 2008 júniusában kiigazítatlan adatok alapján 8,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.
- Júniusban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 5,4 százalékkal haladta meg az előző havit. Az év első hat hónapjában a termelés 10,7 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól.
- A termelés júniusi visszaesése mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 9,2 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 6,6 százalékkal csökkent 2007 júniusához mérten. A termelés visszaesése mindkét építménycsoportban a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős.
- Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 35,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,1 százalékkal, az egyéb építményeké 35,2 százalékkal csökkent az előző évihez mérten.
Jövedelmek, KSH - A január–májusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett – 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
- Január-júniusban a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
- Az év első hat hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 946 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében 4,9 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.
- A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 6 hónapjában 196 400 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 219 400 forintot ért el.
- Júniusban a bruttó átlagkeresetek 9,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest.
Államháztartás finanszírozási igénye, MNB - Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2008 második negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 3,7 százaléka, 980 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint.
- Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2008 második negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 3,7 százaléka, 980 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint.
- A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint a 2008 második negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 1,3 százaléka volt, 345 milliárd forint. A második negyedévben a háztartások pénzügyi eszközeinek tranzakcióból eredő növekedése elmaradt a tartozások hasonló eredetű növekedése mögött, így a nettó finanszírozási képesség mínusz 34 milliárd forintot tett ki.
Ipari termelés - Az ipari termelés az idén júniusban 0,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.
- A termelés volumene az év első hat hónapjában 5,6 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 1,6 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.
- Az ipari termelés az idén májusban 2,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, munkanaphatástól megtisztítva a növekedés 4,7 százalék volt.
- Az ipar január-júniusi belföldi értékesítése összességében 2 százalékkal nőtt, júniusban 3,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384