A Gyurcsány-javaslat forgatókönyve

2009-03-23

Gyurcsány Ferenc javaslata egy új miniszterelnök megválasztásáról egyszerre szól saját politikai pozíciójának megtartásáról, és arról, hogy a válságkezeléssel kapcsolatban kialakult patthelyzetet hogyan oldható fel. Az új kormány mögötti többség legvalószínűbb forgatókönyve a volt koalíciós felek közötti megállapodás.

A kongresszuson történtek négy legfontosabb szempontja

1. Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztról való lemondással kerüli el párton belüli kihívóit.

2. A folyamat végén vagy Gyurcsány Ferenc adja az új miniszterelnököt, vagy ő maradhat a miniszterelnök. A két lehetőség közül az előbbinek jóval nagyobb a valószínűsége.

3. A konstruktív bizalmatlansági indítvány korlátozza a külső szereplők beleszólását, elkerülheti a parlament feloszlatását.

4. Az elmúlt hónapok stratégiai bizonytalanságai után az SZDSZ lehetőséget kap a koalícióba való visszatérésre.



A konstruktív bizalmatlansági indítvány politikai forgatókönyve 

     - Gyurcsány Ferenc pártelnöki pozíciójának stabilitását a miniszterelnöki posztról való lemondás biztosítja. Tervezett folyamatról van szó, Gyurcsány a kormányból való távozásával kerülheti el, hogy a pártelnöki poszton kihívóval kelljen szembenéznie, és így mind a pártban, mind a kormányzásban veszítsen szerepéből. 

    - Bár Gyurcsány Ferenc konszenzusos döntést emlegetett, legnagyobb esélye a volt koalíciós partner SZDSZ-szel való megegyezésnek van. 

    -A konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításának, az új kormány felállításának legfontosabb kérdése nem annyira a leendő miniszterelnök személye, hanem az a program, amely mögött többség jöhet létre az Országgyűlésben. 

    -Ebből a szempontból fontos jelzés, hogy az utóbbi időszakban az MSZP és a miniszterelnök határozottan azoknak a társadalmi csoportoknak az érdekeiről beszélt, amelyeket negatívan érinthetnek a kormányénál szigorúbb válságkezelés következményei. Ez szembemegy például az SZDSZ – legutóbb a kongresszus előtt napon megfogalmazott – elvárásaival a válságkezelés irányát illetően.

    -Amennyiben az elképzelt új kormány programja a mainál mélyebb reformokat tartalmaz, az a Bokros Lajossal fémjelzett MDF szempontjából más, nehezebb helyzetet teremt, hiszen felvetődik, hogy a párt is részt vehet az új koalícióban. 

    -A konstruktív bizalmatlansági indítvány adja meg leginkább a lehetőséget arra, hogy a köztársasági elnököt kikapcsolják a kormányváltási folyamatból, hogy az Országgyűlés feloszlatását elkerüljék. 

   -Amennyiben a konstruktív bizalmatlansági indítvány elbukik, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök maradhat. Ekkor azonban ugyanazok a személyi, parlamenti többséget illető, szakpolitikai és gazdasági konfliktusok jelentkeznek, amelyek az elmúlt hónapokban is végletesen beszűkítették a kormány mozgásterét.

  -A miniszterelnöki posztról való lemondás felvetése erősítheti Gyurcsány Ferenc pozícióit az MSZP-ben. A pártelnökség megtartásán túl szó van arról, hogy mekkora szerepe marad a kormányzás további irányának meghatározásában.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384