Újabb kizárások a Kisgazdapártban

2001-09-23

Újabb kizárások és visszavételek követték egymást a Kisgazdapártban. A kisgazda-saga túl sok belpolitikai relevanciával mostanra már nem bír. Az FKGP belügyei így már egy ideje legfeljebb az FKGP politikusait érdeklik. Egy dolog azonban biztos: a kormánykoalíció egy ideje de facto nem működik. A külpolitikai események következtében alig részesült média-figyelemben az a szerdai hír, hogy a kisgazdafrakcióból tömegesen zárták ki Torgyán József pártelnök híveit, és ezzel párhuzamosan visszavették Csúcs Lászlót és Cseh Sándort. Mindennek következtében az FKGP frakciója mára gyakorlatilag kettészakadt: a Torgyánhoz hű képviselők a függetlenek között foglalnak helyet, míg Torgyán ellenzői alkotják az FKGP "hivatalos" frakcióját - az FKGP, mint párt, minden döntése ellenére.

A kisgazda-saga túl sok belpolitikai relevanciával mostanra már nem bír. Bár nemrég ismét alakult egy újabb kisgazdapárt, ezúttal Lányi vezetésével, az FKGP esélye arra, hogy bármilyen formában a 2002-es parlamentbe bejusson, az újabb és újabb fejlemények hatására sem változik. Ami egyben azt is jelenti, hogy nem csökken: az FKGP megítélésünk szerint már átlépett egy olyan "botrány-küszöböt" , amelyen túl a további botrányok, kizárások sem csökkentik a párt népszerűségét.

Az FKGP belügyei így már egy ideje legfeljebb az FKGP politikusait érdeklik. Mostanra világossá vált, hogy a többek által is vizionált Torgyán-ellenes egység nem fog megvalósulni. Ennek oka, hogy Torgyán ellenzőinek egy része valóban "megélhetési politikus"; Szabó János és Boros Imre immáron biztosan Fidesz-MDF színekben indul majd a következő választásokon, és feltehetően így tesz majd több "reformer" kisgazda is. Azon Torgyán-ellenes politikusok pedig, akik nem kívánnak vagy nem tudnak a Fideszbe integrálódni, elszigetelődtek - erre a legjobb példát Lányi Zsolt mutatja.

Az, hogy e heti elemzésünkben mégis foglalkozunk a legújabb kisgazda kizárásokkal, annak tudható be, hogy Torgyán és hívei részéről a kizárások kapcsán új politikai koncepció körvonalai kezdtek kibontakozni. Korábban bárkik bárkit is zártak ki az FKGP-ből, vagy annak parlamenti frakciójából, mindkét fél többször is leszögezte a koalíció fenntartása iránti elkötelezettségét. Sőt, az FKGP-ben egy időben "divat" volt azzal vádolni a pártbeli ellenlábasokat, hogy azok nem "hűségesek" a kormányhoz, hogy a koalíció felbontását tervezik. A koalíciós kormányzás egyfajta közös alap volt az FKGP rivális csoportjai között.

Mostanra azonban ez megváltozott. Többször leírtuk, hogy a koalíció de facto már nem működik: az egykor FKGP által delegált kormánytagok megbízatása a Kisgazdapárt részéről megszűnt. Az egykori és a jelenlegi kisgazda képviselők mindazonáltal szavazataikkal legtöbbször a kormányoldalt támogatják, ezáltal is biztosítva a kormány parlamenti többségét. Maga Torgyán pedig de jure nem mondta fel a koalíciót.

A jelenlegi helyzet ezen állapot megváltozásának lehetőségét vetíti elő. Torgyán József ugyanis bejelentette: amennyiben Áder János nem az ő verziójukat fogadja el az FKGP-frakcióval kapcsolatban, akkor a jelenleg a függetlenek között ülő egykori kisgazda képviselők a parlamenti szavazásoknál tartózkodnak majd. A zárszámadásról szóló szavazás kapcsán pedig igen valószínű, hogy a kizárt torgyánisták egyenesen az ellenzék álláspontjára helyezkednek majd.

Mindez megítélésünk szerint már csak egy lépésre van attól, hogy Torgyán formálisan is felmondja a koalíciót. A koalíció felmondásától a kormány többsége ugyan még megmaradhatna, ám a parlamenti szavazások jóval szorosabbak lennének, és a kormány gyakrabban szorulhatna a MIÉP támogatására. A koalíció felbontásának ezzel együtt Torgyán szempontjából nem az lenne a célja, hogy a kormányt a parlamentben ellehetetlenítse - erre komoly esélye nincs. Kétségkívül nagy média-figyelmet váltana viszont ki a koalíciós szerződés hivatalos felmondása, és Torgyán József ezzel a lépéssel talán némi életet lehelhetne pártjába. Egy ilyen akció sem garantálná, hogy az FKGP népszerűsége emelkedni kezd - ám valamekkora esélyt mégis nyújtana rá. Véleményünk szerint ezért elképzelhető, hogy a kisgazda pártelnök más megoldás híján ehhez az eszközhöz nyúl.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384