Távozik-e az egészségügyi miniszter?

2001-10-10

Megrendülni látszik Mikola István egészségügyi miniszter pozíciója. A 2001. január elseje óta a minisztérium élén álló politikus nem először kerül politikai viták középpontjába. A Gógl Árpádot a miniszteri bársonyszékben felváltó Mikola rendkívül ambiciózus programmal állt az év elején a nyilvánosság elé.Megrendülni látszik Mikola István egészségügyi miniszter pozíciója. A 2001. január elseje óta a minisztérium élén álló politikus nem először kerül politikai viták középpontjába. A Gógl Árpádot a miniszteri bársonyszékben felváltó Mikola rendkívül ambiciózus programmal állt az év elején a nyilvánosság elé. Népegészségügyi offenzíváról és az egészségügy helyzetének radikális javításáról beszélt. Mikola megválasztását követően többen azt jósolták, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat korábbi vezetője, akit a Heti Világgazdaság című lap "bulldogtermészetűnek" nevezett, nem fog tudni harmonikusan együttműködni a legnagyobb kormányzó párttal.

Az első jelentősebb konfliktusra tavasszal került sor. 2001. május 8-án A Fidesz-MPP parlamenti frakciója nem szavazott meg több, az egészségügyet érintő törvénymódosítást. Az "ellenszavazók" táborába tartozott több kormánytag - Fónagy János közlekedési, Varga Mihály pénzügy- s a Fidesz elnökeként Pokorni Zoltán oktatási miniszter, továbbá a párt prominens személyiségei, mint például Kövér László exelnök vagy Szájer József frakcióvezető. Mikola a történtek után azonnal felajánlotta a lemondását a kormányfőnek, aki azonban a lemondást nem fogadta el, ellenben felmentette a javaslat ellen szavazó Frajna Imrét, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát, valamint - a hivatalos megfogalmazás szerint - elfogadta Horváth Zsoltnak, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkárának felmentési kérelmét.

Az egészségügyi miniszter ezt követően is több konfliktust vállalt, de a legnagyobb kormányzó párttal 2001 október elejéig nem került újabb nyilvános konfliktusba. Október 5-én Mikola István a legmagasabb rangú egészségügyi kitüntetéssel, a Batthyány-Stratman életműdíjjal jutalmazta meg saját öccsét, Mikola Bálintot, a Gyógyszerészek Országos Kongresszusán. A kitüntetett egyben a rendezvény rendezőbizottságának elnöke volt. Mikola István indoklása szerint öccse kiváló magángyógyszerész, aki sokat tett a magángyógyszerészekért és a gyógyszertárak privatizációjáért. Ugyanezen a rendezvényen Mikola sógornőjét, öccse feleségét is kitüntették, aki egy nizzai úttal járó elismerést kapott könyvelői munkájáért, amelyet tíz éven át végzett a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénél.

A kongresszus után Mikola számos bírálatot kapott. "Mikola István egészségügyi miniszter erkölcsi mélypontra jutott saját testvérének kitüntetésével" - jelentette ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke, Kökény Mihály. Mikola István méltatlanná és alkalmatlanná vált a miniszteri tisztségre - nyilatkozta az exminiszter. Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint Mikola István egészségügyi miniszter - botránysorozatai miatt - politikailag, szakmailag és morálisan is megbukott, alkalmatlan posztja betöltésére. Mikola zavarkeltésnek nevezte a bírálatokat, amelyekből - véleménye szerint - a közelgő "politikai választások íze csendül ki". A Fidesz-MPP politikusai nyilvánosan nem szólaltak meg az ügyben.
A miniszter pár nappal később, október 8-án újból számos bírálatot kapott. Az Egészségügyi Minisztérium megkezdte a felkészülést egy esetleges, hazánk ellen irányuló biológiai támadásra - jelentette be ekkor Mikola. Orbán Viktor miniszterelnök diplomatikus nyilatkozatba csomagolta rosszallását. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Mikola István nyilatkozataival és tájékoztatásával meg tudja nyugtatni a lakosságot, hogy a felröppenő spekulációk esetleges betegségekről, vegyi, biológiai fegyverek bevetéséről minden alapot nélkülöznek. "Remélem, az egészségügyi miniszter a nyugalomhoz járul majd hozzá" - jegyezte meg Orbán, hozzátéve: a kormány tagjait arra kérte, hogy munkájukat az összefogás, a nyugalom és az egység érdekében végezzék.

A valódi konfliktus másnap, október 9-én manifesztálódott. A parlament egészségügyi bizottságában ugyanis egy Fidesz-képviselő tartózkodása miatt nem kapott többséget a kormány kórház-privatizációs törvényjavaslata. A parlament ezt követően három héttel elnapolta a törvénytervezet vitáját. Annak ellenére, hogy az illetékes szakbizottság leszavazta a javaslatot, két másik bizottság elfogadta, így alkalmas lenne az általános vitára.
Mikola ismét rögtön előre menekült: a javaslatot csak velem együtt lehet visszavonni - szögezte le. Hírek szerint a legnagyobb kormányzó párt frakciójában vízválasztóként tartják számon a képviselőcsoport soron következő hétfői ülését a kórház-privatizációs törvényjavaslat és a miniszter sorsát illetően. A frakcióülésen várhatóan jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

Vajon mindezek fényében várható-e a miniszter felmentése? Orbán Viktor 2000 elején, az akkori minisztercserék után kijelentette, hogy a ciklus végéig már nem kíván változtatni a kormány összetételén, 2000-ben mégis öt poszton kezdeményezett cserét. 2001-ben viszont már nem került sor új miniszterek beiktatására. A választások előtt fél évvel nem sok racionalitása lenne egy újabb váltásnak, hiszen ezzel a kormány legfeljebb az adott szakpolitika sikertelenségét demonstrálná, az új miniszternek már nem maradna ideje látványos változtatásokra. Ráadásul az ellenzéki pártok (MSZP,SZDSZ) választási programjában kitüntetett szerepet kap az egészségügy, s a miniszter felmentésével jelentős támadási felület nyílna a kampányban ezen pártok számára.

Első megközelítésben tehát kevés az esélye annak, hogy Orbán a felmentés mellett dönt. Sokkal valószínűbbnek tűnik valamilyen köztes megoldás, háttéralku megszületése. Mikola politikai habitusának ismeretében azonban mégsem zárhatjuk ki, hogy a miniszter nem lesz hajlandó semmilyen engedményre, s a kormányfő fontosabbnak tartja majd a miniszterrel konfrontálódó kormánypárti egészségpolitikusok megtartását és Mikola felmentése mellett dönt. Az előzmények ismeretében viszont az a forgatókönyv, amely Mikola teljes politikai győzelmét jelentené, ma már egyre valószínűtlenebb.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384