Tárgyalások a Fidesz és a Lungo Drom között

2001-12-12

Sajtóinformációk szerint még 2001-ben megszületik a 2002-es országgyűlési és helyhatósági választásokra szóló együttműködési megállapodás a Fidesz és a Lungo Drom között.Sajtóinformációk szerint még 2001-ben megszületik a 2002-es országgyűlési és helyhatósági választásokra szóló együttműködési megállapodás a Fidesz és a Lungo Drom között. A legnagyobb kormánypárt néhány helyet biztosítana az országos cigány érdekvédelmi szövetség számára az országos listán, és a szervezet képviselői közül öten-hatan a megyei listákon is szerepelhetnek majd a tervek szerint. "A Lungo Drom nyolcszáz alapszervezetében végzett belső közvélemény-kutatás azt mutatja: a cigányság már túl van azon, hogy a jobb- vagy baloldali politizálás mellett akarja letenni a voksát, egyedül azt akarja szem előtt tartani, hogy melyik az a politikai erő, amely a romák érdekeit akarja és képes képviselni" - nyilatkozta Farkas Flórián, a szervezet elnöke. E tekintetben a legmegbízhatóbb partnernek Farkas a Fideszt látja, mert a legnagyobb kormánypárt támogatja a Lungo Dromnak azt a törekvését, hogy a hazai cigányügy a kormányzati struktúrában is el legyen választva a többi kisebbségtől, megfelelő kezelést kapjanak problémái - fogalmazott Farkas, aki úgy vélte, egy magára valamit is adó társadalmi szervezetnek együtt kell működnie a kormányzattal. Meglátása szerint a jelenlegivel azért jobban, mint eddig bármelyikkel, mert ez volt a legkonstruktívabb és mindeddig az egyetlen, amely nyilvánosan vállalta a cigányügyet.

Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPP elnöke úgy fogalmazott, hogy pártja a MDF-hez és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséghez hasonlóan a Lungo Dromot is hosszú távú szövetségesének tekinti. Hangoztatta: nincs külön cigány út, a magyar romák nem menekülhetnek tömegesen külföldre, nekik is a szülőföldjükön kell boldogulniuk. A Fidesz elnöke a megállapodást jövőbe mutatónak tartja, mert az nem csak az országgyűlési, illetve önkormányzati választásokon hozza kölcsönösen helyzetbe a két felet, hanem a megegyezés része, hogy létrejöjjön a Roma Integrációs Hivatal. Pokorni szerint ez lesz az első intézmény, amely helyén kezeli a hazai cigányság ügyét: nem etnikai kérdésnek tekinti majd, hanem olyan szociális-társadalmi kérdésnek, amely sajátos kezelést igényel.

Mint minden politikai kérdés esetében, az esetleges megállapodás kapcsán is a lehetséges előnyöket és hátrányokat érdemes figyelembe venni. A Fidesz-MPP a megállapodással alapvetően két dolgot érhet el. Egyrészt egy olyan témában tesz szimbolikus lépést, amely miatt az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek rendre elmarasztalják Magyarországot. Amennyiben a legnagyobb kormányzó párt fel tudja mutatni, hogy a legjelentősebb roma politikai szövetség támogatását élvezi, a kormányt romapolitikája miatt érő kritikák éle jelentősen csorbul.

Másrészt - és megítélésünk szerint ez a fontosabb potenciális előny - a Fidesz-MPP feltehetően szavazatmaximalizálási céllal tárgyal a Lungo Drommal. Egy kiélezett választási küzdelemben korántsem nevezhető mellékesnek, hogy a roma választópolgárok melyik politikai oldalt választják. Empirikus felmérések azt mutatják, hogy a cigányság politikai alapon az országos átlagnak megfelelően megosztott, azaz soraikban a bal- és jobboldal támogatottsága nagyjából azonos. A Fidesz stratégái feltehetően azt remélik, hogy a roma szervezettel történő megállapodás orientálja a roma polgárokat. Álláspontunk szerint ez a remény nem teljesen megalapozatlan, ám roma szakértők jelentős kételyeket fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogy milyen a Lungo Drom támogatottsága a romák körében. Számos roma szervezet már tiltakozott a hír bejelentése után. Ettől függetlenül a Fidesz-MPP minden bizonnyal számíthat arra, hogy amennyiben a Lungo Drom vezetői a Fidesz listáján indulnak, képesek lesznek roma szavazókat mozgósítani.

A megállapodásnak azonban potenciális hátrányai is lehetnek a Fidesz számára. A legnagyobb kormányzó párt az elmúlt fél évben sokat tett azért, hogy minden jobboldali szavazót megszólítson, hogy legkésőbb a választások második fordulójában minden jobboldalra érkező szavazatot begyűjthessen. Korábbi elemzéseinkben már utaltunk arra, hogy a Fidesz számára nem a jobboldali pártok, hanem azok szavazói a legfontosabbak. A Fidesz több olyan üzenetet is igyekezett kommunikálni, több olyan témában is megszólalt, amely a radikális jobboldali szavazók számára is szimpatikus. Miután empirikus felmérések igazolják, hogy e szavazók általánosságban a romákkal szemben inkább nevezhetők intoleránsnak, nem kizárható, hogy köreikben az együttműködés bejelentése a párttól való távolságtartáshoz vezet. Jelenleg természetesen nem jósolható meg, hogy a megállapodással a Fidesz-MPP inkább nyer, vagy inkább veszít szavazókat. A politikai racionalitás alapján feltételezhetjük, hogy a Fidesz-MPP stratégái úgy számítanak, hogy a szavazatnyereség - különösen a "társult" előnyökkel - felülmúlja majd a veszteséget. Minden bizonnyal a megállapodás kommunikációja dönti majd el, hogy a radikális jobboldali szavazók hogyan reagálnak a Fidesz és a Lungo Drom együttműködésére.

Ami a roma szervezetet illeti, esetükben szintén előnyökről és hátrányokról beszélhetünk. A megállapodás a Lungo Drom vezetői egy régi cél, a parlamenti mandátumhoz jutás megvalósulását jelentheti. Feltehetően a közvetlen parlamenti jelenlét és a hatékonyabb érdekérvényesítés miatt döntött úgy a szervezet, hogy együttműködik a Fidesszel. A Lungo Drom számára veszélyeket is rejt azonban a megállapodás: a rivális roma szervezetek által már korábban is támogatott formáció az egyértelmű elköteleződéssel újabb támadási felületet nyithat, míg egy esetleges közös választási sikertelenség a szervezet befolyásolási, érdekérvényesítő képességét erodálhatja. A Lungo Drom a megállapodással mindent vagy semmi játékba kezd: sokat nyerhet, ám legalább ennyit veszthet is vele.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384