A Fidesz és a Lungo Drom választási együttműködése

2001-12-17

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke bejelentette, hogy a Fidesz és a Farkas Flórián vezette Lungo Drom között körvonalazódik egy, a 2002-es országgyűlési és helyhatósági választásokra szóló együttműködési megállapodás, amelyet az év végéig megkötnek. Tervek szerint a roma szervezet vezetői néhány "biztos befutó" helyet kaphatnak a Fidesz országos-, és öt-hat helyet pedig a párt megyei listáin. A megállapodás váratlan volt mindkét fél részéről: Farkas Flórián az MSZP partnere is volt korábban, míg a Fidesz esetleg a MIÉP-pel is koalíciót kénytelen kötni. A megállapodás tervezetét sokan kritizálták. A választásokon a Lungo Drom roma jelöltjeit is indítja a Fidesz.


Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke bejelentette, hogy a Fidesz és a Farkas Flórián vezette Lungo Drom között körvonalazódik egy, a 2002-es országgyűlési és helyhatósági választásokra szóló együttműködési megállapodás, amelyet az év végéig megkötnek. Tervek szerint a roma szervezet vezetői néhány "biztos befutó" helyet kaphatnak a Fidesz országos-, és öt-hat helyet pedig a párt megyei listáin. Farkas Flórián, aki egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnöke is, nyilatkozata szerint százezernyi roma szavazatot garantál a Fidesz vezette koalíciónak. A Fidesz elnöke az MDF-hez hasonlóan, a Lungo Dromot is hosszú távú szövetségesének tekinti.

Pokorni Zoltán szerint nincs külön cigány út, a magyar romák nem menekülhetnek tömegesen külföldre, nekik is a szülőföldjükön kell boldogulniuk. Pokorni Zoltán azt nevezte lényegi kérdésnek, "hogy a cigányság sérelmi politizálást akar-e folytatni, elkülönülésre ítéli-e önmagát és ehhez egy önálló etnikai párt fenntartását szorgalmazza-e, avagy belátja, hogy nincs külön cigány út, hanem az egységes nemzet részeként kíván élni". A Fidesz elnöke úgy látja, a Lungo Drom ez utóbbi mellett döntött, és ennek jelét is adta: együttműködőnek, kompromisszumkésznek mutatkozott. A Fidesz elnöke a megállapodást jövőbe mutatónak tartja, mert az nem-csak az országgyűlési, illetve önkormányzati választásokról szól, hanem a megegyezés része, hogy létrejöjjön a Roma Integrációs Hivatal. Pokorni szerint ez lesz az első intézmény, amely helyén kezeli a hazai cigányság ügyét, vagyis nem etnikai kérdésnek tekinti majd, hanem olyan szociális-társadalmi kérdésnek, amely sajátos kezelést igényel.

Összefoglalás

A Fidesz és Lungo Drom között létrejövő megállapodás melletti érvek:
- a roma kisebbség végre képviseletet kaphat a parlamentben
- a cigányság belátta, hogy nincs külön "cigány út", hanem csak az egységes nemzet részeként tudnak itt élni, és ennek eredménye ez a megállapodás
- a megegyezés részeként létrejön majd a Roma Integrációs Hivatal, amely helyén kezeli a hazai cigányság ügyét, vagyis nem etnikai kérdésnek tekinti majd, hanem olyan szociális-társadalmi kérdésnek, amely sajátos kezelést igényel
- nincs idő egy etnikai alapon szerveződő párt létrehozására, a Fidesz pedig felvállalta a cigányság problémáját
- a Lungo Drom nemcsak követelések formájában fogalmazza meg a cigányság problémáit, hanem kész együttműködni és felelősséget vállalni azok megoldásában is
- másként nincs esély a magyarországi cigányság felemelésére

A Fidesz és Lungo Drom között létrejövő megállapodást kritizáló érvek:
- Farkas Flóriánnak, a Lungo Drom vezetője mindig az éppen aktuális hataloméhoz köti a szekerét és ez nem jó a cigányság egészének
- Farkas Flóriánt csakis egyéni ambíciói vezetik
- az összes pártnak együtt kellene valamit kitalálni a kisebbségek parlamenti képviseletére, csak így van esély a sikerre
- romaügyben ezzel a megállapodással semmi, de semmi nincs megoldva
- a Fidesz nem zárkozott el a MIÉP-pel kötendő koalíciótól
- a Farkas vezette Lungo Drom egy hihetetlenül korrupt és kontraszelektált képviselet, amit soha nem a cigányok választottak, és amely semmit nem tett a cigányság felemeléséért



Dési János szerint (Roma-Fidesz-megállapodás, Népszava, 2001. december 11.) "világos, hogy a két fél, a Fidesz és a Lungo Drom, vagyis a Farkas Flórián vezette, a kisebbségi önkormányzat többségét alkotó szervezet miért köt szövetséget. A kormánypártoknak nyilván kínos az a folyamatos bírálat, amelyet el kell viselniük ez ügyben a demokratikus világtól. Vitatkozni persze lehet a kritikákkal, de a tény attól még tény marad. Egy csomó dolgot nem sikerül megoldani. Mert sok-sok pénz, akarat, elszánás kellene hozzá. Rengeteg a szociális probléma, óriási a szegénység. Ám a jelenlegi kormányzat nem a legszegényebbeket, a legrászorulóbbakat támogatja, hanem sokkal inkább az úgynevezett középosztálybelieket. (...) Nem sikerült megoldani a kisebbségek intézményes parlamenti képviseletét sem és sorolhatnánk tovább. Akkor mi a legegyszerűbb, a legolcsóbb: szövetséget kötni a romák egyik, kétségkívül legitim képviselőjével. Akiről közismert, hogy mindig igyekezett jó kapcsolatokat ápolni az éppen aktuális hatalommal".

Dési szerint ezzel a megállapodással a Fidesz sok kritikát le tud szerelni "mert ha ezentúl akár külföldről, akár itthonról bárki bármit mond, megvan a válasz: természetesen akadnak még gondok, de mégis csak mi, fideszesek voltunk azok, akik képviselőt csináltunk a cigány önkormányzat elnökéből".

Dési szerint néhány következtetést bátran le lehet vonni: "az egyik, hogy azt azért ne felejtsük el, romaügyben ezzel semmi, de semmi nincs megoldva. A pártoknak együtt igenis ki kellene valamit találni a kisebbségek képviseletére. Használható programok megalkotását és megvalósítását sem lehet elkerülni. Farkas Flóriánnak azzal kell számot vetnie, jó-e, ha mindig túlságosan odaköti a szekerét az éppen aktuális hataloméhoz. Hiszen kormányok jönnek-mennek, neki hosszú távon kell terveznie. És ez az ide-oda csapódás, bárhogy is nézzük, Farkas Flórián szépen ívelő politikai karrierjének sem tesz igazán jót. Aki ma bejuttatja a parlamentbe, honnan tudhatja, hogy vele marad, ha netán fordul a kocka? Arról nem is beszélve, ha most csak egy egyszerű propagandafogáshoz adja a nevét, amelyre sajnos van esély, akkor éppen az övéit árulja el. Kár lenne."

Pokorni Zoltán a Népszavának nyilatkozva (A Lungo Drom roma jelöltjeit is indítja a Fidesz, Népszava, 2001. december 11.) azt nevezte lényegi kérdésnek, "hogy a cigányság sérelmi politizálást akar-e folytatni, elkülönülésre ítéli-e önmagát és ehhez egy önálló etnikai párt fenntartását szorgalmazza-e, avagy belátja, hogy nincs külön cigány út, hanem az egységes nemzet részeként kíván élni". A Fidesz elnöke úgy látja, a Lungo Drom ez utóbbi mellett döntött, és ennek jelét is adta, hisz együttműködőnek, kompromisszumkésznek mutatkozott. Pokorni a Fidesz és az országos cigány szervezet 3-4 éves együttműködését nevezte a tervezett megállapodás alapjának. Ez idő alatt a Fidesz számára nem csak az lett nyilvánvaló, hogy a Lungo Drom a legnagyobb roma szervezet, de a legstabilabb is, mint a kisebbségi önkormányzati választások kétszeri nyertese, ugyanakkor korrekt, kiszámítható partner is.

A Fidesz elnöke a megállapodást jövőbe mutatónak tartja, mert az nem-csak az országgyűlési, illetve önkormányzati választásokról szól, hanem a megegyezés része, hogy létrejöjjön a Roma Integrációs Hivatal. Pokorni szerint ez lesz az első intézmény, "amely helyén kezeli a hazai cigányság ügyét: nem etnikai kérdésnek tekinti majd, hanem olyan szociális-társadalmi kérdésnek, amely sajátos kezelést igényel".

Zsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament elnöke szerint (A Lungo Drom roma jelöltjeit is indítja a Fidesz, Népszava, 2001. december 11.) az országos cigány önkormányzat mindig kiszolgálja az éppen aktuális hatalmat. Zsigó véleménye szerint így történt ez az MDF esetében, később a szocialisták vezette kormánnyal, most pedig a Fidesszel és ennek a hazai cigányságra nézve katasztrofális következményei lesznek.

Zsigó szerint a Farkas vezette Lungo Drom "a cigányság körében az egypártrendszer létrehozására törekszik, ahelyett, hogy a hazai romák demokratikus jogaiért és politikai szerepvállalásáért küzdene, ezek hiányát nemzetközi szervezetek is szóvá teszik". Zsigó szerint a Lungo Drom "egy velejéig romlott és korrupt társaság, amelynek eddig semmilyen elképzelése nem volt a cigányság felemelésére". Zsigó radikális változásokat lát szükségesnek a kormány és a pártok romapolitikájában is. Példaként említette a nemrég elindított közép- és hosszú távú romaprogramot, amelynek elfogadására ebben a parlamenti ciklusban semmi esély, és amely szerinte nem más, mint "mézesmadzag".

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint (A Lungo Drom roma jelöltjeit is indítja a Fidesz, Népszava, 2001. december 11.) "azzal, hogy a Lungo Drom a Fidesszel kötött választási szövetséget, egy jórészt Csurka tematizálta jobboldali politikai térbe került". Horváth úgy gondolja, "hogy a Fidesz-Lungo Drom együttműködés következetes lépés volt, hiszen mindkét szervezet diktatórikus módon, az ellenzék kiiktatására törekedve működik. Ráadásul közismert, hogy a Lungo Drom elnökének, Farkas Flóriánnak Orbán Viktor a példaképe, választási megállapodásukkal most eljött az idő, hogy a két politikus egymásra találjon".

Horváth szerint "a Lungo Drom soha nem szólalt meg a romák életét döntően befolyásoló szociális kérdésekben, a mindenkori kormánypártok korporatív szervezeteként azokat legitimálja". Horváth úgy véli "a cigánypolitikában még nem történt meg a demokratikus átalakulás, a kormányok kiválasztanak egy szervezetet, akivel együttműködnek a többiek rovására". Horváth nagyon kíváncsi, "hogyan fogja Farkas Flórián megmagyarázni a Fidesz esetleges koalícióját a MIÉP-pel".

Czene Gábor szerint (Romavoksok, Népszabadság, 2001. december 11.) furcsa megállapodás köttetett, mert "a Fidesz igyekszik elhitetni magával, hogy megbízható szövetségesre tett szert, a Lungo Drom pedig azt, hogy a mostani kormányzat - amelynek szociális, családügyi és foglalkoztatási politikája éppen a legszegényebbeket sújtotta - javított a magyarországi cigányok életkörülményein".

Farkas Flórián, a Lungo Drom roma szervezet vezetője azzal indokolja az egyezséget (Kun J. Erzsébet, Megosztja a romákat a megállapodás, Népszabadság, 2001. december 12.), hogy "nincs idő egy etnikai alapon szerveződő párt létrehozására, a Fidesz pedig felvállalta a cigányság problémáját. Más, meghatározó roma szervezetek vezetői viszont úgy vélik, a választási együttműködés nem erősíti érdemben a jelenlegi kormánypárt támogatottságá".

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke (Kun J. Erzsébet, Megosztja a romákat a megállapodás, Népszabadság, 2001. december 12.), a megállapodást azzal indokolta, hogy "a Lungo Drom nemcsak követelések formájában fogalmazza meg a cigányság problémáit, hanem kész együttműködni és felelősséget vállalni azok megoldásában is".

Farkas Flórián szerint (Pogonyi Lajos: Gondjainkra csak a Fidesz volt igazán fogékony, Népszabadság, 2001. december 12.) "Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs alternatívája". Farkas nyilatkozata szerint a Lungo Drom megvizsgálta, "hogy a hazai cigányság politikai érzékenysége milyen irányultságú, mely politikai erőt vagy erőket támogatná a legszívesebben. Kérdőíves felmérést végeztünk, és ebből az derült ki, hogy elsősorban a jobboldalt, pontosabban a polgárosodást részesíti előnyben a magyarországi cigányság. Az is kiderült számunkra a kérdőívekre adott válaszokból, hogy még nem időszerű egy etnikai alapon szerveződő politikai párt. Ezért úgy döntöttünk, hogy nekünk inkább azt a pártot kell támogatnunk, erősítenünk, amely határozottan felvállalja az egész magyarországi cigányság szociális és gazdasági problémáinak ügyét. Mi több, politikai jogi képviseletet vagy akár kormányzati pozíciót is garantál számunkra. Eddig még nem volt példa arra, hogy felelősen gondolkodó politikai erő ilyen átfogó módon fölvállalja a magyarországi cigányság problémáival való foglalkozást, mi több, azt, hogy elősegítse a hazai cigányság teljes gazdasági integrációját. Mi úgy látjuk, hogy erre egy párt, a Fidesz volt igazán fogékony, ezért döntöttünk úgy, hogy az év végéig választási megállapodást kötünk a Fidesszel".

Farkas véleménye szerint "a Lungo Dromnak, illetve a cigányságnak most komoly esélye van arra, hogy gyakorolja politikai jogait, s ha kell, ezeket a kormányzati gyakorlatban megvalósítsa. A listás helyeken túl megyei listás helyeket is kell kapnunk. A Fidesz és a Lungo Drom közötti megállapodást hosszú távra képzeljük el, s ennek a jövő évi önkormányzati választásokon is működnie kell. Már többször elmondtam: a Lungo Dromnak hosszú évekre kell berendezkednie az efféle politikai együttműködésre. Másként nincs esélyünk a magyarországi cigányság felemelésére". Farkas teljesen biztos benne, hogy a Fidesz nem fog koalícióra lépni a MIÉP-pel, és így azzal, mint egy nem létező problémával nem kell is foglalkozni.

Farkas Flórián szerint (Varró Szilvia: Farkas Flórián: "A Fidesz megtalálta a tisztességes partnert", Magyar Hírlap, 2001. december 13.) "egy olyan nyomorúságos helyzetben lévő kisebbségnek, mint amilyen a magyarországi cigányság, nem lehet örökösen ellenzékieskednie a többségi társadalommal szemben. A Lungo Drom, illetve a cigányság által megválasztott OCKÖ politikai súlyából következik, hogy a mindenkori kormánnyal kapcsolata legyen úgy, hogy egyszerre szakmai és politikai ellensúlyt is gyakoroljon". Farkas azt szeretné, "hogy bármely párt, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti, össznemzeti ügyként kezelné a cigányügyet, és ebben összefogna velünk". Farkas szerint "ha a Lungo Drom megállapodik a Fidesszel, azt nem pártok vagy személyek ellenében, hanem egy ügyért teszi. Ami az Orbán Viktorral kapcsolatos kijelentéseimet illeti, azt gondolom, hogy a miniszterelnök úr az első kormányfő, aki hadat üzent a cigányság nyomorúságának. Azoknak az állításoknak, melyek szerint a Fidesz cigányellenes lenne, ellentmond az, hogy egyedüli pártként akarják az ország egészének a felemelkedését, és felvállalják a cigányság integrációját. A Lungo Dromban a Fidesz megtalálta a céljaihoz szükséges tisztességes partnert és viszont". Farkas szerint "nem célszerű, és a jelenlegi politikai helyzetben kockázatos, létrehozni egy etnikai pártot. Nem lehet bizonytalan helyzetbe hozni a cigányságot, pláne ha lehetőség van arra, hogy a Lungo Drom az összcigányság érdekében hosszú távú megállapodást kössön".

A Magyar Narancs szerkesztősége szerint (Cigány, de Fideszes, Magyar Narancs, 2001. december 13.) lehetett sejteni, "hogy Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a 2002-es választások előtt avval a párttal fog szövetséget kötni, amelyik épp nyerésre áll. Ezt csinálta 1990-ben, ezt csinálta 1994-ben, és ezt csinálta 1998-ban, amikor a lakossági fórumokon időnként vidoran cigánybűnözőző Horn Gyulában fedezte fel a cigányság felemelkedésének zálogát".

A Magyar Narancs szerint "mi hasznot hozhat a romák számára egy, a választások előtt megkötött szövetség a nyerésre esélyes többségi párttal? Bejut két-három, de mondd, nyolc díszcigány a parlamentbe, a kormánypárti frakció tagjaként, egyértelmű függelmi viszonyban a kormánytól - miközben az elmúlt tizenkét év szomorú, ám csöppet sem meglepő tanulsága szerint a cigányság vagy inkább a roma nemzet érdekeit az esetek túlnyomó többségében épp a mindenkori (többségi nemzeti) kormánnyal szemben kellene a roma politikának képviselnie". A Magyar Narancs véleménye szerint "bizonyosan nem igaz az, amit Pokorni állítása sugall: hogy tudniillik a cigányság 'sérelmi politizálást' folytatna, és hogy saját magát 'ítélné elkülönülésre'. A cigányokat - egyéni tulajdonságaiktól, személyiségüktől függetlenül, pusztán azért, mert cigányok - sorozatos sérelmek érik ebben az országban, és még mielőtt magukat elkülöníthették volna (amihez joguk lenne), már réges-régen elkülönítette őket a többségi társadalom (amelynek viszont ehhez nincs joga). Pokorni szavai (és, szó se róla, pártállástól függetlenül bármely más magyar politikus mondhatta volna őket) ugyanazt a nemzetállami logikát sugallják, amire olyan érzékenyek vagyunk, ha azok román, szlovák vagy szerb politikusok szájából habzanak fel; és vajon mit szólnánk ahhoz, ha a romániai, felvidéki magyarok politikai képviseletét kizárólag a többségi nemzet pártjai láthatnák el? Arra, hogy egy etnikai párt mi mindent érhet el a kisebbségvédelemben parlamentáris, demokratikus eszközökkel, épp az RMDSZ és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja mutatott példát".

Pokorni Zoltán szerint (Szlazsánszky Ferenc, Történelmi pillanat?, Hetek, 2001. december 14.), "hogy a nemzet felemelkedése elképzelhetetlen a cigányság felemelkedése nélkül, ezért a következő kormányzati ciklusban a jelenleginél sokkal nagyobb súllyal kell szerepelniük a romatársadalom képviselőinek, sőt, reményei szerint a Lungo Drom egyik eleme lesz a kormányzatnak".

Farkas Flórián szerint (u.o.) "a Lungo Drom nem a különböző pártok ellen, hanem egy ügy érdekében vállal közösséget a Fidesszel (...) a Fidesz az az erő, amely lehetővé teszi, hogy a hazai cigányság saját sorsát irányítsa, és végre a súlyának megfelelő szerepet töltsön be. Zsigó Jenő (u.o.), a Roma Parlament elnöke kifejezetten hátrányosnak ítéli a körvonalazódó szerződést: "A Lungo Drom egy olyan kontraszelektált, a mindenkori hatalom által kiválasztott és megerősített cigányellenes cigányképviselet, amely a rendszerváltás óta mindegyik kormánynak kiszolgáltatta a cigányságot".

Zsigó "cigányellenes cigányképviseletnek" tartja a Lungo Dromot mert "Magyarországon a cigány kisebbségi önkormányzatokat - a világon egyedülállóan - nem a cigányok választják, hanem valamennyi szavazójogosult magyar állampolgár". Zsigó szerint a roma önkormányzati rendszer éppen az előbbi szabályozás következtében teljesen működésképtelen, csak egy "a Nyugatnak szóló kirakat".

A fideszes javaslat, mely szerint a cigány kisebbségi önkormányzati választást térben és időben is elkülönítenék az általános választásoktól, minek következtében feltehetően csak a ténylegesen érintett roma szavazók adnák le voksaikat saját képviselőikre, a Farkas vezette Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat "dühödt tiltakozása" miatt meghiúsult. Zsigó szerint "Ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a cigányok képviselőit ne a cigányok válasszák meg, ezzel megvédték azt a törvényi rendelkezést, amely most már nyolc éve akadályozza a romákat politikai jogaik gyakorolásában". Zsigó szerint "visszatetsző Farkas kijelentése, miszerint a Fidesz az az erő, amely lehetővé teszi, hogy a hazai cigányság saját sorsát irányítsa. Ugyanezt mondta Horn Gyulával kapcsolatban 1998-ban". Krasznai József polgárjogi aktivista szerint (u.o.) "a cigányság újabb eladása, elárulása történik". Álláspontja szerint a cigánykérdést nem úgy kellene megoldani, "hogy egy olyan párthoz csatlakoznak, amely egyetlen egy szót nem ejtett a romák érdekében négy év alatt. Ha a Fidesz megnyeri a választásokat Farkasékkal, akkor több évtizedre elvágták a cigányokat, mert nem lesz előrelépés sem az oktatásban, sem a foglalkoztatásban, sem a lakásügyben, sem az egészségügyben". Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint (u.o.) "Farkas Flórián kerül a legkevesebbe a kormánynak, elég őt és a körét eltartani, és nem kell komoly lépéseket tenni a több százezres roma nyomor felszámolására a társadalmi és gazdasági integráció érdekében". Horváth azon az állásponton van, hogy a cigánytársadalom kétharmada pontosan érzékeli, mi az összefüggés a rasszista megkülönböztetés és a romák nyomora között. Szlazsánszky Ferenc (u.o.) szerint "az ellenvélemények ellenére mindenesetre tény, hogy korábban egyetlen párt sem vállalta fel a cigányság valamelyik érdekképviseletével való együttműködést úgy, mint ahogyan most a Fidesz-MPP teszi. A megállapodás résztvevői által egyértelműen pozitívnak tartott eseményre azonban árnyékot vet Orbán Viktor ismételt (...) kijelentése, mely szerint szótárából hiányzik a 'kizárom' kifejezés, és ez vonatkozik egy esetleges Fidesz-MIÉP koalícióra is".

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384