Kisgazdák a Fidesz-MDF listáján

2001-12-20

2001. december 19-én a Fidesz-MPP, az MDF és a Kisgazda Polgári Egyesület választási együttműködéséről szóló megállapodást írt alá, amelynek értelmében tizenegy kisgazda politikus indul a két kormánypárt közös jelöltjeként 2002-ben. A megállapodás értelmében Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter és Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető a Fidesz és az MDF közös országos listáján kap helyet.2001. december 19-én a Fidesz-MPP, az MDF és a Kisgazda Polgári Egyesület választási együttműködéséről szóló megállapodást írt alá, amelynek értelmében tizenegy kisgazda politikus indul a két kormánypárt közös jelöltjeként 2002-ben. A megállapodás értelmében Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter és Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető a Fidesz és az MDF közös országos listáján kap helyet. Rajtuk kívül Kékkői Zoltán, Balogh József, Fenyvesi Máté, Tóth Imre, Vincze László, Orosházi György, Czira Szabolcs, Simon Miklós és Lengyel János kisgazda politikus indul Fidesz-MDF közös jelöltként a 2002-es parlamenti választásokon.

Turi-Kovács Béla, a kisgazda egyesület elnöke az aláírást követően azt hangsúlyozta, hogy a Független Kisgazdapártnak jelentős történelmi múltja van, és jelentős jövője lehet. Leszögezte, hogy az egyesület tagjai nem léptek ki az FKGP-ből. Az elnök reményei szerint a kisgazdapárt 2002 júniusa után jelentős változáson eshet át, akkor választhatnak ugyanis maguknak egy új, dinamikus vezetést. A politikus úgy fogalmazott, hogy a Belgrád rakpart urai minden tagadásuk ellenére kiléptek a koalícióból és a polgári kormány megbuktatásán munkálkodtak, amikor a parlamentben több ízben is a balliberális blokkal szavaztak együtt.

A megállapodás egy hosszú és stratégiai manőverekben gazdag időszak végére tesz pontot. A 2000 őszétől fokozatosan kibontakozó kisgazda botránysorozat ellehetetlenítette és darabokra szabdalta a kormányzó FKGP-t. A kormányzás első két és fél évében jelentős alkupozíciókkal rendelkező párt 2001-re mind kormányzati pozícióit, mind potenciális szavazói jelentős részét elveszítette. A párt elnöke, Torgyán József 2001 februárjában távozott a kormányból, majd 2001 tavaszán-nyarán az egykori kisgazda frakció tagjai különböző irányokba orientálódtak.

Torgyán Józsefet és híveinek többségét kizárta a képviselőcsoport, pozícióikat viszont a pártban megtartották. Jelenleg választási kilátásaik nehezen megjósolhatók, ha kizártnak nem is gondoljuk, de nagy meglepetésnek tartanánk, ha 2002-ben ismét parlamenti mandátumokhoz jutnának. A magukat reformereknek nevező kisgazdák, akik kezdetben Lányi Zsolt köré tömörültek, vagy légüres térbe kerültek, vagy pedig a Fidesz felé közeledtek. A Liebmann Katalin által nagy reményekkel alapított Reform Kisgazdapárt választási esélyei jelenleg minimálisak. Legsikeresebben a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége (FKDSZ) néven létrehozott csoportosulásba tartozó politikusok - a két kisgazdaminiszter és a frakcióvezető - manővereztek, akik - Szabó János honvédelmi miniszter kivételével - a decemberi megállapodással biztosították politikai túlélésüket.

A megállapodás aláírása után az alábbi megállapítások fogalmazhatók meg:

A megállapodás bizonyítja azt a már korábban is elemzett kormánypárti szándékot, mely szerint a Fidesz határozott célja, hogy a hagyományos kisgazda szavazóbázis jelentős részét átcsábítsa, ám a kisgazda politikusoknak a lehető legkevesebb helyet juttassa. A Fidesz az utolsó jelentős parlamenti szavazásig lebegtette a megállapodást, hogy a kisgazda képviselők parlamenti támogatását - akár egy reménybeli kedvező választási szerződés okán - megtartsa. Miután december 18-án a parlament közel 40 javaslat elfogadásával de facto befejezte a munkáját, a Fidesz előállhatott a végleges listával. A megállapodás minimális biztos befutói helyet biztosít a kisgazdáknak, kizárólag a környezetvédelmi miniszter és a frakcióvezető politikai lojalitását hálálta meg a közös listára való felvétellel a Fidesz. Rajtuk kívül mindössze kilenc kisgazda képviselő élvezheti egyéni választókerületekben a koalíciós pártok támogatottságát, ami két dolgot jelenthet. Egyrészt azt, hogy a következő parlamentben feltehetően nem lesz önálló kisgazda frakció, még abban az esetben sem, ha minden közös jelölt sikerrel veszi az akadályt. A bejutó kisgazda politikusok a Fidesz-dominálta - kereszténydemokratákat és esetleg az MDF képviselőit is magában foglaló - képviselőcsoport tagjai lehetnek a 2002 után felálló negyedik parlamentben. Másrészt azt, hogy mindazok a kisgazda politikusok, akik Torgyán József kizárása után is támogatták a kormányt, ám most nem szerepelnek közös jelöltként, nem juthatnak újra mandátumhoz. Összefoglalva: a Fidesz-MPP a megállapodással elérte célját, fel tud mutatni soraiban kisgazda politikusokat a megcélzott kisgazda szavazóbázis felé, ám biztosítja azt, hogy önálló kisgazda frakció ne zavarja meg a Fidesz vezérletével egységesülő jobboldalt.

A megállapodás után racionális lenne, hogy a Torgyán József vezette FKGP ismét aktivizálódjon. A kisgazda pártelnök 2001 februárja után háttérbe vonult, majd nyáron offenzívát indított a Fidesz ellen, ám az ősz folyamán ismét eltűnt a média napirendjéről. A mostani megállapodás egyrészt Torgyánék számára életveszélyes lehet, hiszen a potenciális kisgazda szavazók elcsábítását szolgálja, másrészt azonban táborukba sodorhatja a korábban kormányt támogató, ám most csalódott kisgazda politikusokat és használható érveket adhat az FKGP számára. Korábban már számos alkalommal valószínűsíthető volt, hogy Torgyán pártja de jure is felmondja a koalíciót. A mostani események ismét lehetőséget adnának erre a formális akcióra, amelynek valódi politikai jelentősége természetesen már nincsen. Álláspontunk szerint két forgatókönyv képzelhető el. A kisgazdák vagy újabb - kétes kimenetelű - offenzívát indítanak a kormány ellen, amely akcióban az utóbbi időben szokatlanul csendes Torgyán Józsefnek jelentős kampányszerepet szánnak, vagy pedig a pártelnököt a kampányban is háttérben tartva elsősorban a koalíciós időszakban nem kompromittálódott Maczó Ágnes vezetésével egy új kisgazda politikát hirdetnek meg, és nem foglalkoznak a koalíció kérdésével.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384