2001. 52. hét - Külügyi Figyelő

2002-01-07

Az év utolsó hetén Karácsony ünnepe miatt már érezhetően csökkent a külpolitikai aktivitás. Magyarországon abszolút vezető és jóformán egyetlen külpolitikai vonatkozású híre a 2001. december 22-én aláírt Orbán-Nastase egyezmény nyomán kialakult példátlan sajtó-és nyilatkozatháború. A hányattatott sorsú kedvezménytörvény kapcsán soha nem látott mértékig csaptak fel mindkét oldalon az indulatok. A román fél egyértelmű diadalként könyvelte el az aláírást, míg a magyar kormányfő úgy nyilatkozott, hogy sikerült eloszlatni a román aggályokat. A héten tartották Budapesten, mintegy ötvenezer fiatal részvételével a Taizéi Közösség európai ifjúsági találkozóját. A nagyvilágban tovább eszkalálódott a Kasmír ügyén kirobbant pakisztáni-indiai konfliktus. Mindkét fél háborúval fenyegetőzik, és megtörténtek az első határvillongások is. Az év utolsó hetén Karácsony ünnepe miatt már érezhetően csökkent a külpolitikai aktivitás. Magyarországon abszolút vezető és jóformán egyetlen külpolitikai vonatkozású híre a 2001. december 22-én aláírt Orbán-Nastase egyezmény nyomán kialakult példátlan sajtó-és nyilatkozatháború. A hányattatott sorsú kedvezménytörvény kapcsán soha nem látott mértékig csaptak fel mindkét oldalon az indulatok. A román fél egyértelmű diadalként könyvelte el az aláírást, míg a magyar kormányfő úgy nyilatkozott, hogy sikerült eloszlatni a román aggályokat. A héten tartották Budapesten, mintegy ötvenezer fiatal részvételével a Taizéi Közösség európai ifjúsági találkozóját. A nagyvilágban tovább eszkalálódott a Kasmír ügyén kirobbant pakisztáni-indiai konfliktus. Mindkét fél háborúval fenyegetőzik, és megtörténtek az első határvillongások is.


Orbán-Nastase egyetértési nyilatkozat


Minden eddiginél nagyobb hullámokat kavart a magyar és a román kormányfő által 2001. december 22-én aláírt egyetértési nyilatkozat. A váratlanul tett engedmény alaposan átrendezte a kedvezménytörvényhez fűződő vélekedéseket. Az aláírás utána a két fél úgy nyilatkozott, hogy sikerült megnyugtató módon rendezni a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos román aggályokat. A nyilatkozat ominózus pontja rögzíti, hogy a román állampolgárok - nemzeti hovatartozásuktól függetlenül - vállalhatnak munkát Magyarországon. A munkavállalás időtartama évente három hónap, ami meghosszabbítható. Az ötoldalas angol nyelvű dokumentum leszögezi, hogy a magyar igazolványok kiadására csak a Magyar Köztársaság területén van lehetőség (ide értve a Romániában lévő magyar külképviseleteket, konzulátusokat). Jelentős engedmény a magyar fél részéről, hogy a romániai magyar szervezetek Románia területén nem adhatnak ki olyan ajánlásokat sem az igazolványokra, amely a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozik. Továbbá a nem magyar identitású román állampolgárok nem kapnak majd magyar hozzátartozói igazolványt sem.

A hír óriási felháborodást keltett a román határ mellett élő, zömmel mezőgazdasági munkával foglakozók körében. Számos magyar alkalmi és idénymunkás félti megélhetését a lényegesen olcsóbb bérért is dolgozni hajlandó román állampolgároktól. Az egyetértési nyilatkozat következményi egyelőre beláthatatlanok, de nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány külpolitikája eddigi legnagyobb vereségét szenvedte el. Mivel - egyértelműen belpolitikai okokból - ragaszkodott a státusztörvény 2002. január 1-jei, változtatások nélküli bevezetéséhez, súlyos és lényegi engedményeket tett Romániának egy - a törvényen kívüli - nyilatkozatban. Homályos pontja a megállapodásnak, hogy a magyar kormány vállalta, hogy a kedvezménytörvény 2002. január 1-jei életbelépésétől számított fél éven belül megvizsgálja a jogszabály-módosítás esetleges szükségességének lehetőségét. Ez előrevetíti egy konzerválódó magyar-román vita lehetőségét, ugyanis az indulatok fél évvel később ugyanígy felforrhatnak majd a törvény kapcsán.

A román sajtó triumfált a nyilatkozatot kommentálván. A Curentul "Nastase semlegesítette Orbán "bombáját" címmel írt cikkében úgy vélekedett, hogy "mindkét fél engedményeket tett, de a magyar félnek többet kellett engednie." A Curierul National leírta, hogy "Románia győzött a státustörvény ügyében". Az Adevarul pedig ezt a címet adta a hírnek: "A magyarigazolvány tartalmatlanná vált". Markó Béla, az RMDSZ elnöke megelégedéssel nyugtázta megállapodás hírét, és értetlenségének adott hangot a munkavállalás körüli vitát illetően. Szent-Iványi István bizottsági elnök kezdeményezésére az ügy kapcsán 2002. január 11-én rendkívüli ülést tart a Parlament Külügyi Bizottsága és az SZDSZ 2001. december 28-án javaslatot is benyújtott a státusztörvény azonnali módosítására. Az Orbán-Nastase nyilatkozat aláírásával elvileg lehetővé vált több millió román állampolgár számára a magyarországi munkavállalás. Ez jogosan gerjesztett aggodalmakat mind a magyar állampolgárok, mind a határon túli magyarok körében. Továbbá kiélezheti a kéz nép közti konfliktusokat is.


Szlovák vélemény a román-magyar megállapodás kapcsán

A nyilatkozat érthetően jó visszhangot kapott Szlovákiában is
. Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár megnyugvással vette tudomásul az aláírás hírét. Azonban nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a tekintetben, hogy a megállapodás tartalma és módja megfelelne-e Szlovákiának. Kifejtette, hogy azt kívánják elérni, hogy a magyar kedvezménytörvény összhangban legyen a megfelelő szlovák törvényekkel. Peter Weiss, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint az történt, amit Szlovákia is szorgalmaz, azaz kétoldalú megállapodás szabályozza a magyar kedvezménytörvény végrehajtásának módját. Elemzők szerint várható, hogy záros határidőn belül Szlovákiával is aláírásra kerülhet egy hasonló tartalmú dokumentum. Továbbá lehetséges, hogy az óriási munkanélküliséggel küzdő, konszolidálódó Jugoszlávia, és a legelmaradottabb szomszéd, Ukrajna vezetői is előhozakodnak egy hasonló javaslattal. A magyar-román megállapodás precedensértékű a többi állam számára.


Egyéb fontos hírek

Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa arra számít, hogy tíz ország csatlakozik az Európai Unióhoz a következő, 2004-es európai parlamenti választások előtt. Verheugen a Wirtschaft und Markt c. német gazdasági folyóirat januári számában így nyilatkozott: "Aki elég erősnek érzi magát hat ország befogadásához 63 millió lakossal, el kell tudnia viselni tíz országot is 75 millió lakossal."

A franciaországi Taizéi Közösség Budapesten tartotta negyedik ifjúsági találkozóját. A mintegy ötvenezer külföldi és hazai fiatal részvételével lezajlott ökomenikus zarándoklaton a közösség megalapítója, Roger testvér tartott elmélkedést, majd számos programot szervezetek többek közt a Legfelsőbb Bíróságon és a Parlamentben is.

Európa 12 országa az utolsó héten már az új közös pénz, az euró bevezetésére készült. 2002 január 1-jétől az EU 12 tagországában vezették be az egységes valutát.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384