2002. 7. hét - Külügyi Figyelő

2002-02-20

A hét vezető külpolitikai híre a komoly vitát kiváltó bostoni Orbán-látogatás volt. A miniszterelnök a Tufts Egyetemen 2002. február 11-én vette át díszdoktori címét, de ezen kívül az Egyesült Államokban politikai találkozóra nem kerített sort. A látogatás gyors lebonyolítása céljából 32 millió forintért béreltek az Orbán-delegáció számára különgépet, amit kritizált az ellenzék. Martonyi János Moszkvában tárgyalt az utóbbi pár évben elhidegült orosz-magyar kapcsolatok fellendítése céljából. Szlovákiában sikertelenül próbálta megbuktatni a Dzurinda-kormányt bizalmatlansági indítványával a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom-Néppárt. Feszültség keletkezett a visegrádi négyek országai (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) között a körül, hogy a tervezett február 19-i magyarországi csúcstalálkozón miként foglaljanak állást az EU támogatási javaslatával kapcsolatosan. Egyre több jel utal arra, hogy az Egyesült Államok Irakban folytatja a terrorellenes harcot, Bush elnök akár hónapokon belül megindíthatja az újabb háborút. Hágában megkezdődött Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pere.A hét vezető külpolitikai híre a komoly vitát kiváltó bostoni Orbán-látogatás volt. A miniszterelnök a Tufts Egyetemen 2002. február 11-én vette át díszdoktori címét, de ezen kívül az Egyesült Államokban politikai találkozóra nem kerített sort. A látogatás gyors lebonyolítása céljából 32 millió forintért béreltek az Orbán-delegáció számára különgépet, amit kritizált az ellenzék. Martonyi János Moszkvában tárgyalt az utóbbi pár évben elhidegült orosz-magyar kapcsolatok fellendítése céljából. Szlovákiában sikertelenül próbálta megbuktatni a Dzurinda-kormányt bizalmatlansági indítványával a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom-Néppárt. Feszültség keletkezett a visegrádi négyek országai (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) között a körül, hogy a tervezett február 19-i magyarországi csúcstalálkozón miként foglaljanak állást az EU támogatási javaslatával kapcsolatosan. Egyre több jel utal arra, hogy az Egyesült Államok Irakban folytatja a terrorellenes harcot, Bush elnök akár hónapokon belül megindíthatja az újabb háborút. Hágában megkezdődött Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pere.


Orbán Viktor Bostonban


Az idő szűkre szabottságára hivatkozva villámlátogatást tett a magyar kormányfő és szűk kísérete Bostonban. A magyar diplomácia minden erőfeszítése ellenére nem jött össze a washingtoni elnöki találkozó, Bush elnök egy kézfogás erejéig sem tartotta fontosnak fogadni Orbánt. Az utazást egy különgép bérlésével oldották meg, ami 32 millió forintjába került a költségvetésnek. A látogatás során a magyar miniszterelnököt a Tufts Egyetemen, a Fletcher Schoolban díszdoktorrá avatták, majd előadást tartott. Orbán legmagasabb rangú tárgyalópartnere a Harvard Egyetem elnöke, Lawrence Summers volt. A látogatás körülményei éles kritikát váltottak ki a hazai ellenzéki pártokból. Utazási szakértők szerint lényegesen olcsóbban - bár igaz, hogy átszállással és menetrendszerinti járatokkal - is meg lehetett volna szervezni ugyanennyi idő alatt a látogatást. A kampányidőszak közepén ezt a kínálkozó lehetőséget az ellenzéki pártok sem hagyhatták ki. A 32 millió forintért bérelt Falcon 900 EX különgép napokig vezető hír volt. Az MSZP képviselői a Ferihegyi repülőtéren tartottak rendkívüli sajtótájékoztatót, ahol Keller László leszögezte, hogy az utazás módja "morálisan és racionálisan sem fogadható el." Az SZDSZ pedig hanyag kezelés alapos gyanúja miatt fordult az ügyészséghez. A látogatás magánjellegűségét támasztja alá, hogy az amerikai sajtóban visszhangtalan maradt a program, bár az világszerte köztudomású, hogy, ha a külföldi vendég a Fehér Házat kihagyni kénytelen, akkor nem számíthat az országos média érdeklődésére sem. Megfigyelők szerint a miniszterelnök minden alkalmat megragad a választások előtt, hogy nemzetközi elismerések, díjak, kitüntetések sorát vehesse át, ami majd a kampányában jöhet jól. Orbán hazaérkezése után Bush elnök telefonon keresztül gratulált a díszdoktori címhez. és egyben közölte, hogy nagyra értékeli a terrorizmus elleni magyar erőfeszítéseket.


Martonyi János Moszkvában

Martonyi János külügyminiszter 2002. február 13-án Moszkvában tárgyalt orosz kollégájával Igor Ivanovval és fogadta őt Mihail Kaszjanov kormányfő is. A látogatásra az elhidegült magyar-orosz kapcsolatok javítása céljából került sor. Bár a külügyminiszterek között rendszeres a konzultáció, legfelső szinten utoljára Horn Gyula járt Moszkvában még 1995-ben. Az orosz-magyar relációt az utóbbi három évben több probléma terhelte meg, és ennek köszönhetően napjainkra kifejezetten hűvössé vált a viszony. A vitatott kérdések közé tartozik a NATO-bővítés ügye, a jugoszláviai válságban betöltött orosz szerep, a szovjet államadósság kezelése, a vadászgép tender alakulása, a büntetővámok ügye, az elhurcolt műkincsek hányattatott sorsa, és a közelmúlt történelmének ellentétes megítélése. A két külügyminiszter abban egyetértett, hogy a kapcsolatok fellendülőben vannak, azonban Martonyinak azt is egyértelműen a tudomására hozták, hogy Orbán Viktor moszkvai látogatását kivitelezhetetlennek tartják a választások előtt. A magyar diplomácia ismételten eredménytelenül lobbizott annak érdekében, hogy a szeptember 11-i terrortámadás után jócskán felértékelődött, és világpolitikai súlyát nagymértékben visszanyert Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin fogadja a magyar miniszterelnököt. Az orosz sajtóvisszhang is kedvezőtlen volt. Az egyik napilap egyenesen az "egyik legproblematikusabb partnerként" jellemezte hazánkat gazdaságpolitikai cikkében. Érdemes megjegyezni, hogy szomszédaink közül jóformán mindenki jobb kapcsolatokat ápol Oroszországgal, Moszkvában kiváló az osztrákok, szlovákok, szerbek megítélése.


A visegrádi négyek kooperációjának problémái

A héten napvilágra kerültek olyan híresztelések, hogy a 2002. február 19-re tervezett, Magyarországon rendezendő visegrádi csúcstalálkozón több nézetkülönbség lesz az országok, országcsoportok között. Az eddigi formális együttműködést, januártól komolyan megterheli a státusztörvény kapcsán keletkezett magyar-szlovák vita; és új fejleményként az Európai Uniónak a regionális és mezőgazdasági támogatások megkurtításáról szóló javaslata. Ugyanis péntekig nem volt világos, hogy milyen mértékű lesz a tervezett közös tiltakozás. De elképzelhető az a forgatókönyv is, hogy a négy ország különböző mértékű támogatási arányokat fog kivívni magának. Megnehezítheti a további együttműködést a lengyelországi kormányváltás, ugyanis eddig három jobboldali kormány kooperált Milos Zeman cseh szociáldemokrata kabinetjével, de Leszek Miller miniszterelnökségével már két baloldali kormánya van a V4-eknek. A Miniszterelnöki Hivatal 2002. február 15-én pénteken hozta nyilvánosságra a visegrádi országok miniszterelnökeinek közös állásfoglalását, amely szerint az EU strukturális, kohéziós és mezőgazdasági politikáját minden részelemükkel együtt a csatlakozás pillanatában ki kell terjeszteni a tagjelölt országokra. Továbbá a strukturális és kohéziós politikák tekintetében a tagjelölt országok számára juttatott támogatások egy főre jutó mértékének meg kell egyeznie az EU hasonló gazdasági fejlettségű tagállamai vagy régiói által kapott támogatások mértékével. A négy miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, hogy az EU Bizottság javaslatai messze állnak álláspontjuktól. Fokozta a vitát a négy ország között, hogy Orbán Viktor idő előtti nyilvánossá tette a nyilatkozat tartalmát.





Egyéb fontos hírek

Hágában a Nemzetközi Törvényszéken megkezdődött az emberiség elleni bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pere. Az exelnök egyelőre nem ismeri el törvényesnek a joghatóságot, és a per két évig is eltarthat. A pert élőben közvetítik a jugoszláv utódállamokban.

Graham Watson, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának (ELDR Group) elnöke nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor gazdasági élettért említő interjújáról, és az Országgyűlésben történt "hazaárulózásról." A tekintélyes európai politikus véleménye szerint "ezek a kifejezések még egy általános választási hadjáratban is ízléstelenek. Az érzelmek, amiket elárulnak, összeegyeztethetetlenek az Európai Unióba való felvétel koppenhágai követelményeivel." Watson felhívta Orbánt, hogy tartsa tiszteletben demokratikus felelősségét, az Európai Bizottságot, hogy kísérje figyelemmel a magyarországi fejleményeket, ill. parlamenti kollégáit éberségre intette.

Budapesten tárgyalt Tasszosz Janicisz, a görög külügyminisztérium EU-ügyekért felelős társminisztere. Vendéglátójával, Gottfried Péter integrációs államtitkárral, és Martonyi Jánossal folytatott megbeszéléseket. A tárgyalások fő témái az EU-bővítés, és a görög olimpiai tapasztalatok majdani átadása voltak.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384