Medgyessy Péter politikai vihart kavart utazása Kubába

2003-01-08

Medgyessy Péter számára időről időre előkerülnek olyan ügyek, amelyek miatt magyarázkodásra kényszerül. Ezek már több esetben is a nyaralásaival voltak kapcsolatosak. A kubai út körüli politikai csatát - kommunikációs szempontból - a Fidesz-MPP nyerte meg: jól felépített támadásokkal hozta zavarba a kormányzati megszólalókat, ráadásul maga a miniszterelnök is hibásan reagált az őt ért támadásra.

HÍR: Karácsony után Medgyessy Péter Kubába utazott nyaralni. Az év végén a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában adásba került a kormányfővel folytatott interjú, ám nem jelezték, hogy a beszélgetés felvételről megy. Az ügy kapcsán a Fidesz kifogásolta, hogy megtévesztik az állampolgárokat, azt a látszatot keltve, mintha Medgyessy Péter Magyarországon lenne. Az ellenzéki párt szerint a kormánynak kötelező lenne tájékoztatást adnia arról, hol tartózkodik a miniszterelnök. A párt politikai, ideológiai okokból is kifogásolta a kormányfő kubai útját.

ELEMZÉS: Medgyessy Péter nem először kényszerült magyarázkodásra, védekezésre egy személyéhez köthető ügy kapcsán. Külföldi útjait illetően sem először került kínos helyzetbe. A miniszterelnök népszerűsége egyelőre töretlen, ám A kubai nyaralás kapcsán nem csak a korábbi, a kormányfő számára kínos ügyeket lehet felsorolni. A miniszterelnök népszerűségének fennmaradása is elemezhető.

2001. júniusában, közvetlenül azután, hogy az MSZP hivatalosan is miniszterelnök-jelöltté választotta, Medgyessy Péter hosszabb időre külföldre utazott. Ezzel az MSZP elfelejtette "bemutatni" kormányfőjelöltjét. A következő esemény, amikor az ellenzék sarokba akarta szorítani a miniszterelnököt, a 2002. augusztusi árvíz volt. A miniszterelnök stábja ugyanazon a napon jelentette be Medgyessy Péter nyaralását, amikor az évszázados árvíz közeledéséről szóló hírek is megjelentek a médiában. Miközben a Duna áradt, Medgyessy Péter szabadságon volt. A Fidesz bírálata ekkor arra koncentrált, hogy válságos helyzetben nem, vagy csak későn szólal meg az ország első számú vezetője, mintha csak bagatellizálná az árvizet. A krízisszituációban sokkal inkább Kóródi Mária képviselte a kormányt. Az ellenzék hivatkozhatott arra is, hogy a tiszai árvizek idején Orbán Viktor azonnal a legsúlyosabb helyzetben lévő helyszínekre sietett és maga is tevékenyen részt vett a védekezésben, ezzel szemben az MSZP-SZDSZ-kormány vezetője nyaralással töltötte az időt.

A miniszterelnök kubai nyaralása kapcsán az ellenzék két fő területen fogalmazott meg kritikákat: 1. Nem tájékoztatták a közvéleményt a miniszterelnök hollétéről, amivel kapcsolatban a televíziós interjú dezinformálta az állampolgárokat. 2. Kuba politikai rendszere miatt nem szerencsés helyszín egy demokratikus ország vezetőjének a nyaralásra.

Január elején az utazásáról hazatérő Medgyessy Péter a kritikákat azzal hárította el, hogy "nem ideológiai alapon választ nyaralóhelyet". A kormányszóvivő ellenzéki nyomásra ígéretet tett: a jövőben mindig tájékoztatást adnak arról, ha a kormányfő külföldre utazik.

A Fidesz politikai tőkét tudott kovácsolni és sikeresen kommunikálta végig az ügyet. Elérte, hogy néhány napig kezdeményezőként lépjen fel, miközben a kormányoldal csak reagált az eseményekre, amelyek ráadásul számára negatívak voltak. Eközben a kormány rosszul kommunikált. Először Gál J. Zoltán nem mondta el, hol van a miniszterelnök és a külügyminiszter sem tudott róla. Ezen felül a legnagyobb ellenzéki párt egy olyan ígéretet is ki tudott csikarni a kormányból, hogy a jövőben teljesen ellenőrizhetők lesznek Medgyessy Péter külföldi tartózkodásai. A kubai helyszínválasztás szintén nem volt szerencsés a kormányfőtől, számára is ismert lehetett ennek politikai kockázata és támadhatósága. Mivel ismert médiaszemélyiség is Medgyessyvel egy helyen töltötte idejét, ezért bírálat érheti a kormánytól független sajtó ügyében is.

Amikor a kormányfő hazaérkezett, olyan nyilatkozatot tett, amely könnyen ronthatja népszerűségét. Szavai szerint oda megy nyaralni, ahol "meleg van és jó koktélokat lehet inni". Népszerűségét sokan éppen abban látják, hogy kevésbé karizmatikus, így bármely állampolgár könnyen azonosulhat vele, mert "közülünk való". Egy Kubába a koktélok miatt utazó politikusról ez már kevésbé mondható el.

Hogy a kubai utazás mennyiben befolyásolja Medgyessy népszerűségét, az csak a jövő hónapban és azt követően derül ki. A miniszterelnök népszerűsége egyelőre töretlen, Dávid Ibolyával és Mádl Ferenccel együtt egyike a leginkább kedvelt politikusoknak.

A részletesebb közvélemény-kutatási adatokból (Medián, 2002. augusztus) kiderül, hogy a miniszterelnök a vidéki városokban lakók, az idősebbek és a képzetlenebbek körében a legnépszerűbb. Az ügynökbotrány az ő szemükben nem jelentette Medgyessy elítélését, hiszen nem igazán érinti az ő életüket az ügy, vagy - mint a Kádár-korszakban szocializálódottak számára - nem hatott katartikus erővel a beismerés.

A kormányfő népszerűsége (átlagpontszám 0-100 között)

Nem szerint

Férfiak

66

Nők

68



Lakóhely szerint

Budapest 64
Vidéki város 70
Község 65



Életkor szerint

18-29

60

30-39

60

40-49

67

50-69

74

60 fölött

74



Iskolai végzettség szerint

Kevesebb mint 8 osztály
78
8 általános
65
Középiskola
65
Egyetem vagy főiskola
70



KOMMENTÁR: Medgyessy Péter számára időről időre előkerülnek olyan ügyek, amelyek miatt magyarázkodásra kényszerül. Ezek már több esetben is a nyaralásaival voltak kapcsolatosak. A kubai út körüli politikai csatát - kommunikációs szempontból - a Fidesz-MPP nyerte meg: jól felépített támadásokkal hozta zavarba a kormányzati megszólalókat, ráadásul maga a miniszterelnök is hibásan reagált az őt ért támadásra. Eddig nem okoztak Medggyessy Péter számára népszerűségvesztést a nyaralásaival kapcsolatos ügyek, hiszen az ő személyes, valamint a kormány tevékenységét is inkább pozitívan értékelik a választók. Ám ennyire nyilvánvaló kommunikációs vereséget sem szenvedett el még Medgyessy Péter, mint a kubai ügy kapcsán.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384