Oroszországtól Ukrajnán át az Egyesült Államokig érkeznek nemzetközi hírű szakértők és politikusok a legnagyobb hazai külpolitikai konferenciára

2024-08-16

Milyen külpolitikai hatásai lesznek a 2024-es amerikai elnökválasztásnak? Mi történne a világban, ha Kína megszállná Tajvant? Utópiának számít-e az orosz demokrácia? Milyen kihívásai és lehetőségei vannak az EU bővítésének, a magyar EU-elnökségnek? Szeptemberben negyedszerre kerül megrendezésre mérvadó nemzetközi politikai szereplőkkel és szakértőkkel a Budapest Fórum.

A kétnapos konferenciát a magyar és a nemzetközi sajtó intenzív figyelme övezi évek óta, tavaly közel félezer résztvevővel és 40.000 online nézővel zajlott az esemény. Mivel a 2024-es év a választásokról szól, a konferencia fókuszában idén a választások állnak.

A rendezvény egyik beszédét David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete tartja.

Az amerikai választások várható külpolitikai aspektusairól szóló vitán részt vesz többek közt Nathalie Tocci nemzetközi kapcsolatok szakértő, az Istituto Affari Internazionali igazgatója.

Először tart magyar eseményen beszédet Vladimir Milov, volt orosz energiaügyi miniszterhelyettes, akit nyolc évre ítélt az orosz bíróság azzal a váddal, hogy Navalnij munkatársaként hamis információkat terjesztett a Kreml ukrajnai inváziójában résztvevő orosz fegyveres erőkről.

Populizmus, tekintélyelvűség, diktatúra témában tart nyitóelőadást Mikuláš Dzurinda, Szlovákia volt miniszterelnöke és a Néppárt agytrösztje, a Martens Center jelenlegi vezetője, majd az azt követő panelbeszélgetésen ezt a témát tárgyalja tovább többek között Mikal Hem újságíró, a nagysikerű Kezdő diktátorok kézikönyve című könyv szerzője.

A klímaválságra, annak gazdasági, politikai kihívásaira is kitér a konferencia. Mit gondolnak az EU-bővítés következő szakaszában lévő országok a zöld átmenetről? Erről vitázik majd több állam polgármestere, többek közt Olivera Injac (Podgorica) és Tomislav Tomašević (Zagreb).

Kialakulóban van az új, globális nemek közötti szakadék? Alice Evans, A nagy nemi különbségek című könyv szerzője járja körül a kérdést a Fórum egyik előadásában.

Oroszország ukrajnai háborújának kilátásairól lesz szó azon a panelbeszélgetésen, amin Oleksandra Azarkhina korábbi ukrán közösségi, terület- és infrastruktúra-fejlesztési miniszterhelyettes is részt vesz.

A konferencia egyik központi témája az Európai Unió szerepe a jogállamiság, a demokratikus értékek erősítése, a külső gazdasági és politikai kihívások kezelése. Az ezekkel kapcsolatos panelbeszélgetéseken olyan kiemelt szakemberek és politikusok vitáznak majd, mint Olga Richterová cseh képviselő, a cseh alsóház parlamentjének alelnöke, Dariusz Mazur lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Alexandru Muraru, a román Nemzeti Liberális Párt képviselője, Alberto Alemanno, az uniós jog elismert professzora, Sergey Lagodinsky, a Greens/European Free Alliance európai parlamenti képviselője.

Eli Pariser, a MoveOn.org igazgatója, a Beware online “filter bubbles” című könyv szerzője előadásában arról beszél majd, milyen intellektuális izolációt eredményeznek az internetes oldalak, közösségi médiafelületek szűrő algoritmusai, milyen hatásai vannak a polarizált országokban a buborékeffektusnak.

Magyar nyelvű és tematikájú panellal is bővül idén a Budapest Fórum: művészet és politikai hatalom viszonyát vizsgálja többek között Kemény Zsófi, Krusovszky Dénes és Nyáry Krisztián.

A konferencián kerül bemutatásra először a Political Capital két friss kutatása. Az intézet egyik tanulmánya azt vizsgálja, hogy az újonnan felállt Európai Parlament radikális frakcióit alkotó pártok hogyan viszonyultak Oroszországhoz és Kínához az előző ciklus szavazásai során. A szervezet emellett ismerteti a dezinformációs narratívákkal, összeesküvés-elméletekkel, külpolitikai kérdésekkel foglalkozó legfrissebb nemzetközi közvélemény-kutatásának fontosabb eredményeit.

Az egyházak szerepét vizsgálja az autoriter befolyásolás kapcsán előadásában Alexander Faludy újságíró, korábban anglikán lelkész, aki brit és amerikai egyházi médiumokban rendszeresen publikál a magyar állam és a keresztény egyház viszonyáról.

Az eseményt Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézet szervezi. A konferenciát Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitja meg. Az esemény fő támogatói: Heinrich Böll Stiftung, German Marshall Fund of the United States, Friedrich Naumann Foundation, Taipei Representative Office in Hungary, European Policy Centre, Green European Foundation.

 

Időpont: 2024. szeptember 18-19.

Helyszín: 1051 Budapest, Nádor utca 15.

A konferencia nyelve: angol és magyar

A rendezvény folyamatosan frissülő programja itt érhető el: https://budapestforum.org/  

Regisztrációs link (kérjük, a sajtó munkatársai is itt regisztráljanak): https://forms.gle/En5BGvEWJpSzf21Q8

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384