A Political Capital nyilvánossá és szabadon kutathatóvá teszi elemzéseit - sajtóközlemény

2016-04-21

A Political Capital a mai naptól kezdődően feltölti honlapjára az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) jogelődje számára – az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának felhatalmazásával - készített kutatásait. Az összesen 468 dokumentumot tartalmazó adatbázis – melyet az AH honlapján és a sajtó egy részében 53 iratnak tüntettek fel – elemzésekből, médiakutatásokból, internetes fórumok és blogok tartalomelemzéséből és közvélemény-kutatásokból áll. Ez a legteljesebb és legalaposabb adatbázis a 2006 és 2009 közötti időszak radikális tendenciáiról. Az elemzések szabadon kutathatóvá válnak a jelen és jövő újságírói, kutatói és egyetemistái számára. A nyilvánosság arról is meggyőződhet, miért mondta ki jogerős bírósági ítélet, hogy az egyes politikusok által a napokban felmelegített vádak alaptalanok és valótlanok. A Political Capital hasznos és jó munkát végzett, melyet részben a – 2010 előtti időszakra mutogató – jelenlegi kormány fizetett ki. Az adatbázisban elsőként egy összefoglaló olvasható, amely bemutatja, milyen gyorsan radikalizálódtak a szélsőjobboldali csoportok Magyarországon 2006-ot követően, és miként vezetett ez a radikalizálódás a 2008-2009-es romagyilkosságokhoz.

Az első halálos áldozatot követelő, romák elleni támadás 2008. november 3-án történt Nagycsécsen. Ma már tudjuk, hogy a bűncselekményeket az azt megelőző években felerősödő etnikai feszültségek alapozták meg. A veszélyre a Political Capital 2006 végétől folyamatosan felhívta a figyelmet a Nemzetbiztonsági Hivatal számára készített elemzéseiben.

  • 2006-ban a Political Capital volt az egyetlen elemzőintézet Kelet-Közép Európában, amely az újjászerveződő szélsőjobboldallal kapcsolatban megállapította, hogy politikai stratégiáját a romaellenességre építi majd. Ekkoriban a legtöbb elemző még a szélsőjobboldal antiszemitizmusával volt elfoglalva.
  • 2007-ben a Political Capital nyilvánosan is elsőként hívta fel a figyelmet a Magyar Gárda és a régióban működő egyéb, szélsőjobboldali gárdák tevékenységében fellelhető hasonlóságokra. Külön kiemeltük a Bolgár Gárda és a Magyar Gárda közötti feltűnő azonosságokat.
  • A Political Capital elemzéseiből kiderül, hogy a magyar szélsőjobboldali csoportok radikalizálódása rendkívül gyorsan ment végbe.
  • Az elemzések megmutatják, miként jelent meg a „cigánybűnözés” fogalma és vált kampányeszközzé, mikor jelent meg az erőszakos önbíráskodás, mint elfogadható eszköz a radikális körökben, és hogyan buzdították egymást a szélsőségesek fegyverek, és egyéb támadó eszközök beszerzésére.

A mellékelt kivonat az NBH részére készített sok ezer oldalt kitevő elemzéseinkből idéz időrendi sorrendben az első romagyilkosságig - messze a teljesség igénye nélkül. Felhívjuk a figyelmet, hogy az idézetek forrásául szolgáló iratok 2006-2008-ban keletkeztek. Az ebben foglalt megállapítások ma már köztudottak, ám akkoriban ezek a közvélemény számára még ismeretlenek voltak, kizárólag a radikális csoportok internetes fórumait, blogjait napi szinten követő, elemző kutatók számára váltak egyre nyilvánvalóbbakká. A dokumentumok letölthetők Political Capital honlapjáról.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384