Radikalizmus és extrémizmus

A Political Capital az elsők között kezdte meg Magyarországon a szélsőséges mozgalmak rendszerezett kutatását. Intézetünk folyamatosan monitorozza és elemzi a hazai és nemzetközi radikális erők tevékenységét, vizsgálja a szélsőséges eszmék iránti társadalmi igényt. Nemcsak kutatjuk, hanem kommunikációs segédletekkel, oktatási anyagok kidolgozásával és tréningek szervezésével igyekszünk aktívan segíteni a radikalizáció és a szélsőséges beszéd elleni fellépést.

A European Social Survey adataira alapozva dolgoztuk ki a jobboldali extrémizmus iránti társadalmi keresletet mérő, több mint harinc országot vizsgáló indexet (Demand for Right-Wing Extremism Index – DEREX). Számos saját kutatás és publikáció keretében vizsgáltuk az összeesküvéses gondolkodás terjedését, a romaellenesség, az antiszemitizmus jellemzőit és alakulását, de foglalkozunk a melegekkel és a menekültekkel kapcsolatos előítéletekkel is.

A radikalizmuskutatás területén a Political Capital nagy nemzetközi elismerésnek örvend, számos neves szervezettel működik együtt. A gyűlöletbűncselekmények megelőzéséről szóló európai uniós program (ISEC) keretében kutatási módszertant dolgoztunk ki a politikai erőszak mérésére. Tagjai vagyunk az Európai Bizottság radikalizáció-megelőzésével és a jó gyakorlatok terjesztésével foglalkozó tanácsadó testületének, a Radicalisation Awareness Network Centre of Excellence szakértői csoportjának.

Radikalizmus- és extrémizmuskutatásainkkal kapcsolatban keresse Hunyadi Bulcsú vezető elemzőt!

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon / Fax:
+36 1 430-6699 / +36 1 430-6695