Demokratikus intézmények

2016-09-07

A Political Capital demokráciaprogramjának keretében foglalkozik a mai demokráciák számára kihívást jelentő társadalmi és politikai változásokkal, az intézményrendszerek működésének vizsgálatával, a hibridizáció jelenségével, illetve az aktív állampolgárság ügyével. Megközelítésünk szerint a hibrid rezsimek nem számolják fel maradéktalanul a demokratikus intézményrendszert, de az elszámoltathatóság, a pluralizmus, a jogállamiság, a nyilvánosság, a piacgazdaság és a civil társadalom szabadságának korlátozására törekszenek.

Kutatási programunk során folyamatosan vizsgáljuk a magyar politikai intézményrendszer alakulását, valamint a régiós országok illiberális tendenciáit. 2016 óta a Bertelsmann Stiftung Transformation Indexének (BTI) keretében részt veszünk a Magyarországról szóló fejezet elkészítésében. Nagy hangsúlyt fektetünk a demokratikus értékek társadalmi előfeltételeinek kutatására is. 2013-ban, 2017-ben és 2018-ban is nemzetközi összehasonlító felmérést készítettünk a fiatalok demokratikus elkötelezettségéről, politikai tájékozottságáról és aktivitásáról. 2015-ben egy Brüsszelben bemutatott átfogó kutatás keretében, európai szinten vizsgáltuk a politikai bizalom kérdéskörét. A 2018-ban publikált lengyel–magyar összehasonlító vizsgálatunk keretében elsőként kíséreltük meg a régióban a politikai tribalizmus jelenségének felmérését.

2006 óta mind a sajtóban, mind a szakmai nyilvánosságban részletesen foglalkozunk a magyar választási rendszer működésének elemzésével. Szakmai aloldalunkon, a valasztasirendszer.hu-n az elemzések, tanulmányok mellett, szakmai viták is teret kapnak. Törekszünk rá, hogy a híresen bonyolult magyar választási rendszer működését és annak hatásait érthetőbbé tegyük, ezért fejlesztettünk a 2014-es országgyűlési és európai parlamenti választások előtt mandátumkalkulátort.

A demokratikus intézményeket illetően nem pusztán elemző munkát végzünk, hanem szakmai javaslatokat is megfogalmazunk. 2007-ben önálló javaslatcsomagot fogalmaztunk meg a hazai alapjogi és esélyegyenlőségi problémák kapcsán, kezdeményeztük a népszavazás intézményének átalakítását és javaslatokat tettünk a gyülekezési jog szabályozásával kapcsolatban. A Political Capital nevéhez számos, a választási rendszer hibáinak javítását célzó kezdeményezés fűződik, melyek közül több meg is valósult.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384