Radikalizmus és extrémizmus

2016-09-07

A Political Capital az elsők között kezdte meg Magyarországon a rendszerváltás utáni szélsőséges mozgalmak rendszerezett kutatását. Intézetünk folyamatosan monitorozza és elemzi a hazai szélsőjobboldali pártok és szervezetek tevékenységét, vizsgálja a szélsőséges eszmék iránti társadalmi igényt. Nemcsak kutatjuk, hanem kommunikációs segédletekkel, oktatási anyagok kidolgozásával és tréningek szervezésével igyekszünk aktívan segíteni a radikalizáció és a szélsőséges beszéd elleni fellépést.

A European Social Survey adataira alapozva dolgoztuk ki a jobboldali extrémizmus iránti társadalmi keresletet mérő, több mint 30 országot vizsgáló indexet (Demand for Right-Wing Extremism Index – DEREX). Számos saját kutatás és publikáció keretében vizsgáltuk az összeesküvéses gondolkodás terjedését, a romaellenesség, az antiszemitizmus jellemzőit és alakulását, de foglalkozunk a melegekkel és a menekültekkel kapcsolatos előítéletekkel is.

A radikalizmuskutatás területén a Political Capital jelentős nemzetközi elismerésnek örvend, számos neves szervezettel működik együtt. A gyűlöletbűncselekmények megelőzéséről szóló európai uniós program (ISEC) keretében kutatási módszertant dolgoztunk ki a politikai erőszak mérésére. A brit Institute for Strategic Dialogue és a The Tim Parry Johnathan Ball Foundation for Peace szervezetekkel együttműködésben radikalizmusprevenciós oktatási csomagokat állítottunk össze. Tagjai vagyunk az Európai Bizottság radikalizáció-megelőzéssel és a jó gyakorlatok terjesztésével foglalkozó tanácsadó testületének, a Radicalisation Awareness Network Centre of Excellence szakértői csoportjának.

 A Radikalizmus és extrémizmus program keretében készült, illetve a témával kapcsolatos anyagaink itt érhetők el.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384