Magyar civil szervezetek is részt vesznek az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentésének elkészítésében

2020-05-12

Magyar civil szervezetek is részt vettek abban a konzultációban, amit az Európai Bizottság indított az első jogállamisági jelentéséhez kapcsolódóan. A szervezetek bíznak benne, hogy az Európai Bizottság jelentésében konkrét, számonkérhető javaslatokat fogalmaz majd meg a tagállamok, és így Magyarország számára is a jogállamiság helyzetének javítása érdekében.

Az Európai Bizottság idén először készít ún. jogállamisági jelentést, minden európai uniós tagállamot lefedve. A jelentés elkészítése során az Európai Bizottság figyelembe veszi majd a tagállamoktól kapott információkat. Emellett tavasszal konzultációt kezdeményeztek, amelynek keretében civil szervezetek, a tudományos élet képviselői, vagy például újságírók és bírák oszthatták meg álláspontjukat az Európai Bizottsággal a jogállamiság helyzetéről.

Nyolc magyarországi civil szervezet, az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Romaversitas Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország együttműködésben válaszolt a Bizottság kérdéseire.

A jogállamiság-jelentés és így e szervezetek beadványai a következő területeket érintették:

  1. igazságszolgáltatás: a bíróságok, az ügyészség és az ügyvédi kamarák függetlensége, az igazságszolgáltatás minősége és hatékonysága;
  2. korrupció elleni keretrendszer: a korrupció megelőzésére és visszaszorítására szolgáló intézményi keretek és a gyakorlat;
  3. médiapluralizmus: médiaszabályozás, a média tulajdoni viszonyainak átláthatósága, állami beavatkozás, az újságírók helyzete, információszabadság;
  4. a fékek és ellensúlyok rendszeréhez kapcsolódó kérdések: alkotmányossági felülvizsgálat, a jogszabályok előkészítése és a jogalkotási folyamat, független intézmények, választójog, a civil szervezetek helyzete.

A válaszokból kirajzolódó kép jól mutatja, milyen súlyos következményekkel jártak az elmúlt évtized kormányzati és jogalkotási lépései, és milyen leromlott állapotban érte a magyar jogállamiságot a felhatalmazási törvény és a rendeleti kormányzás 2020-ban.

Az Európai Bizottság a tervek szerint ősszel hozza nyilvánosságra első jogállamisági jelentését. A konzultációban részt vevő civil szervezetek bíznak benne, hogy az Európai Bizottság konkrét, számonkérhető javaslatokat fogalmaz majd meg a jelentésben a tagállamok, így Magyarország számára is a jogállamiság helyzetének javítása érdekében.

A civil szervezetek beadványa itt elérhető angolul:

Amnesty International Magyarország, K-Monitor, Magyar Helsinki Bizottság, Mérték Médiaelemző Műhely, Political Capital, Romaversitas Alapítvány, Társaság a Szabadságjogokért, Transparency International Magyarország

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384