Már csak két nap a Budapest Fórum konferenciáig

2022-09-19

A tavalyi nagysikerű esemény után 2022. szeptember 21-22-én Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete ismét megrendezi nagyszabású konferenciáját Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről címen. A kétnapos eseményen tizenhárom panelban mintegy 70 vezető hazai és külföldi szakértő, aktivista, döntéshozó és újságíró osztja meg gondolatait azokról a legégetőbb társadalmi kérdésekről, melyeket a demokratikus és névleg demokratikus országok állampolgárai nap mint nap a bőrükön érezhetnek.

Apokaliptikus víziók helyett, a tavalyi programhoz hasonlóan, a konferencia idén is a lehetséges megoldásokra és a jó gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt olyan témákat górcső alá véve mint amilyen a szomszédban dúló háború és annak hatásai, az energia- és klímaválság, az államilag finanszírozott dezinformációs kampányok, Kína politikája, valamint Magyarország Európai Unióban maradásának esélyei.

A Fórum előadói között számos magas rangú vendégeket is üdvözölhetünk. Az EU-bővítés és a Nyugat-Balkán tematikájú panelbeszélgetéshez egyebek mellett Várhelyi Olivér, EU-biztos, Nikola Dimitrov, Észak-Macedónia korábbi miniszterelnök-helyettese és Ivan Krastev politológus, a bécsi Humán Tudományok Intézetének munkatársa fogalmazza meg gondolatait. Az állami propagandagépezetek működéséről szóló beszélgetésben vendégünk lesz többek között, Jamie Fly, a Szabad Európa Rádió washingtoni vezetője, illetve Szergej Gurijev, közgazdász, a Science Po rektora, korábban Dmitrij Medvegyev orosz elnök tanácsadója, aki közelmúltban megjelent Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century című könyvében az Orbán-rendszert is elemzi. Oroszország Ukrajnában vívott háborúja kapcsán többek között Viola von Cramon-Taubadel, az Európai Parlament képviselője és Hanna Hopko ukrán politikus, korábbi parlamenti képviselő véleményét hallgathatják meg az érdeklődők. Arra a kérdésre, hogy trendet teremthet-e Magyarország illiberalizmusa mások mellett Francis Fukuyama és Charles Gati keresik a választ.

A konferencia második napja a világszerte aktuális energiaválság jegyében fenntarthatósági kérdéseket igyekszik körbejárni olyan szakértőkkel, mint Borislav Sandov bolgár miniszterelnök-helyettes vagy Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. A konferencia záró beszélgetése a NATO kihívásaira és feladataira koncentrál, többek között a szervezet második embere, Mircea Geoană és Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter részvételével.

 

A konferenciát Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitja meg.

 

Stratégiai partnereink:

  • Action for Democracy
  • ERSTE Stiftung
  • FES Vienna
  • Friedrich Ebert Stiftung
  • German Marshall Fund/German Marshall Fund of the United States
  • Green European Foundation
  • Heinrich Böll Stiftun
  • North Atlantic Treaty Organization
  • The Greens/EFA in the European Parliament

 

A konferencia nyelve angol, de folyamatos magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítunk a helyszínen és Zoomon keresztül is.

Az esemény helyszíne: Közép-európai Egyetem (CEU) (1051 Budapest, Nádor utca 15.) 

Az eseményre ma (2022. szeptember 19.) éjfélig lehet regisztrálni az alábbi linken:

https://forms.office.com/r/KY4mj6SDpH

 

A Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/599729911672630

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384