Kormánypárti politikusokok helyett az ezoterikus-konzervativizmus képviseli Japánt a CPAC Hungary eseményen

2023-05-04

Aeba Jay Hiroaki, elektromágneses ősközösségek és egy Vénuszról reinkarnálódott „vallásalapító”

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference – CPAC) az amerikai Republikánus Párt egyik mérvadó rendezvénysorozata, amelyet már nem csak az Egyesült Államokban, de más országokban is megrendeznek a magukat konzervatívként azonosító és rendszerint a Donald Trumppal szimpatizáló helyi politikai szereplők. Magyarországon 2022-ben volt az első, idén a második CPAC Hungary rendezvény. A CPAC eseményre magyar, amerikai és számos más országból érkező konzervatív szaktekintélyként reklámozott felszólalót hívnak meg. Érdekes szereplője mind a tavalyi, mind az idei résztvevői körnek egy japán expolitikus. Mivel Japánban évtizedek óta egy olyan politikai párt van kormányon, amely magát általában konzervatívként azonosítja, elsőre azt gondolhatnánk, ebből a mainstream japán politikai körből érkezett az előadó, ám a japán parlamenti politikán kívülről érkező előadó sokkal inkább tekinthető Trump japán lobbistájának, mint a japán politikai élet releváns szereplőjének.

Aeba “Jay” Hiroaki, a Japán Konzervatív Szövetség (Japan Conservative Union – JCU) alapítója és vezetője, aki már a tavalyi látogatásakor is méltatta Magyarország az Európai Unió és Oroszország között egyensúlyozó politikáját. Láthatóan jól érezte magát, cserébe vendégül látta Japánban Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját, illetve az Alapjogokért Központ munkatársait, akikkel Észtországban is összefutottak. A JCU egyetlen japán politikai párthoz sem köthető. A szervezet egy marginális politikai tényező, a közösségi médiában mindössze 1200 követővel. Úgy tűnik, főleg a trumpista amerikai körök japán partnere, ők rendezik a CPAC Japan rendezvényeket. A japán CPAC előadói között – Szántó Miklós mellett – számos szélsőjobboldali japán „törpepárt” figuráit láthatjuk, mint például az 1% alatti Gobo Párt képviselőjét. A japán politikai fősodorból feltűnő résztvevők a JCU és a CPAC Japan rendezvényein pedig általában már visszavonult politikusok. A konzervatív politikai kapcsolatépítés mellett a JCU egyébként olyan ismeretterjesztő előadásokban is érintett (ld. a szervezet YoTube csatornája), amiknek köszönhetően például azt is megtudhatjuk, hogy a japánok őskori elődei képesek voltak érzékelni a föld elektromágneses hullámait.

Érdekes, hogy bár sem Aeba hivatalos honlapján, közösségimédia-oldalán, sem a JCU felületén nem szerepel, de 2020-as névváltoztatása előtt, születési nevén Aeba Dzsikidó politikusi pályafutása a japán Kófuku Dzsicugen (Boldogság Megvalósítása) párt egyik alapítójaként, illetve a part szóvivőjeként kezdődött. Az egyébként 1%-os támogatottság alatti párt a Kófuku no Kagaku (Boldogság Tudománya) szektának a politikai szervezete. A szekta tanításai szerint a földi élet öntudatra ébredését egy Vénuszról származó istenségnek köszönheti, aki aztán reinkarnálódott különböző történelmi vallásalapítókban (pl. a történelmi Buddhában), legutóbbi reinkarnációja pedig a szekta alapítója, a 2023 márciusában elhunyt Okava Rjúhó volt. A „Boldogság Tudományát” Japán „szcientológusaiként” szokták emlegetni, mivel nagyon hasonlít az amerikai szektához. Japánban számos törpepárt működik, amelyek nem hogy a parlamenti küszöböt, de általában még a szavazatok 1%-os szintjét sem érik el, ezek nagy része az ujoku-dantai (右翼団体 – szélsőjobb/ultrakonzervatív csoportok) lazán szerveződő mozgalmaihoz tartoznak, találhatunk köztük a jakuza szervezetbűnözői csoportokkal összefüggésbe hozott szervezeteket, olyanokat amelyek valamely Japánban élő kisebbség elleni fellépésre buzdítanak, de adott esetben – mint a „Boldogság Megvalósítása” párt – egy szekta politikai szervezetéről van szó.

Japánban 1955 óta szinte folyamatosan a Liberális Demokrata Párt (LDP japánul自由民主党 ejtsd Dzsijú-minsutó) van kormányon, 1993-ban nagyjából fél évig, illetve 2009-2012 között tudtak más pártok kormánytöbbséget szerezni. A jelenleg is kormányon levő LDP számos frakcióból áll és programja egyfajta konszenzus ezek álláspontjai között, legerősebb frakciója a párt konzervatív köre, a Szeiva Szeiszaku Kenkjúkai frakció. Nem mondhatjuk tehát, hogy a japán politikai fősodornak ne lenne konzervatív erőtere. De az LDP-hez képest léteznek szélsőjobboldali és ultrakonzervatív parlamenti pártok is, például a Nippon Issin (Japánt [Meg-]Innoválók [Pártja]), 10-15% közötti eredményekkel a választásokon. A CPAC Hungary azonban úgy tűnik inkább az 1%-os küszöb alatti politikai formációkhoz és elsősorban az amerikai és nem a japán konzervatívokhoz kötődő JCU-ban és személyesen Aeba “Jay” Hiroaki személyében, a „japán szcientológia” korábbi politikusában látja a szigetország konzervatív politikai erőinek meghívásra érdemes képviselőjét.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384