A Fidesz jobban áll, mint négy éve

2017-12-11

A novemberi felmérések szerint folytatódik a Fidesz támogatottságának erősödése. Jelenleg a választásra jogosultaknak átlagosan 34 százaléka voksolna a kormánypártra, ami három százalékponttal több, mint a harmadik negyedévben kapott érték. Az egyes intézetek mérései között nagyok az eltérések: míg a Publicusnál a megkérdezetteknek 27 százaléka mondta azt, hogy a Fideszre szavazna, a Mediánnál ugyanez 40 százalék.

  • A Jobbik esetében még mindig látszik a lassú lemorzsolódás, amelynek eredményeképpen 10 százalék körülire mérik most a pártot. A második helyhez ez még mindig elég, az MSZP átlagos támogatottsága ugyanis már csak 8 százalék (a mélypontot a Nézőpont által november első felében mért 5% jelenti).
  • A szocialistáktól nem sokkal elmaradva, fej-fej mellett minimálisan erősödik a DK és az LMP: szimpatizánsaik tábora kevéssel 4 százalék feletti.
  • A többi kis párt támogatottsága az 1 százalékos méréshatár közelében mozog, közülük a Momentum némileg kiemelkedik a Nézőpont és a Republikon által mért 2 százalékos eredménnyel.
  • A pártot választani nem tudók, vagy a pártpreferenciájukat eltitkolók (az úgynevezett bizonytalanok) aránya átlagosan 35 százalék. A korábbi hónapokhoz képest egyelőre csak minimálisan csökkent ez az érték. A választás közeledtével, a jövő év elején várható majd, hogy csökken a bizonytalanok aránya.

1. Ábra Pártok támogatottsága a választókorúak körében (negyedéves átlagok a Medián, a Nézőpont Intézet, a Publicus, a Republikon, a Századvég, a Tárki és a Závecz Research mérései alapján)

  • A kormánypárt jelenleg jobban áll, mint a 2014-es választás előtt szűk félévvel. Az az öt közvélemény-kutató, amelynek vannak összehasonlítható adatai, kisebb támogatottságot mért 2013 végén, mint most. A Tárkinál a legnagyobb az eltérés: a 2013. októberi 27 százalékhoz képest idén októberben 39 százalékra mérték a Fideszt.

2. Ábra  A Fidesz támogatottsága 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körében

  • A Jobbik szavazótábora is meghaladja a négy évvel ezelőttit. Az öt intézet közül négy – az elmúlt két év lemorzsolódásai ellenére is – 2-3 százalékponttal erősebbre méri ma a pártot, mint 2013 őszén. Bár egészen mások voltak akkor a körülmények, az előző voksolás előtt két hónappal ugrott meg látványosan a Jobbik támogatottsága. 2014 februárjában egyetlen hónap alatt 9-ről 13 százalékra nőtt a pártra szavazók átlagos aránya.

 

3. Ábra A Jobbik támogatottsága 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körében

  • A négy év összevetésében a bizonytalanok aránya nem mutat egységes képet. A Medián esetében mindkét mérésben ugyanannyian voltak a választott párttal nem rendelkezők, míg a Nézőpontnál most öt százalékponttal többen vannak, 2013-hoz képest. Ugyanakkor a másik három intézet tekintetében lényegesen kisebbek a jelenlegi arányok, azaz esetükben kevésbé látszik a pártok számára mozgástér újabb szimpatizánsok megszólítására.

 

4. Ábra A bizonytalanok aránya 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körében

  • Négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a mérések mindegyikében nagyjából megegyezett a Fidesz támogatottságával (a különbség nem haladta meg a 3 százalékpontot). Ma sokkal vegyesebb a kép. A Medián, a Nézőpont és a Tárki esetében markáns (10, 7, illetve 12 százalékpontos) Fidesz-fölény látszik, a Századvég és a ZRI esetében viszont kisebb mértékű (2, illetve 4 százalékpontos) ellenzéki többség.

5. Ábra A Fidesz és az ellenzéki pártok támogatottsága, valamint a bizonytalanok aránya 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körében

Pártok támogatottsága a legfrissebb mérések alapján:

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384