5 pontban arról, hogy „KGBélát” harmadfokon a Kúria elítélte az Európai Unió intézményei elleni kémkedésért.

2022-09-29
  1. Az ítélet annyiban meglepő, hogy a magyar hatóságok évekig húzták az eljárást és voltaképp menekülőutat biztosítottak neki. Kovács mindvégig szabadlábon védekezhetett és az ország elhagyását sem tiltották meg számára. Legutóbb Oroszországban kezeltette állítólagos komoly betegségét, ami egy esetleges büntetőeljárási kiadatást meglehetősen megnehezített volna. Azt pedig, hogy jelenleg hol van, ügyvédje sem tudja.
  2. Az ítélet pont jó időben érkezett az Orbán-kormány számára, hivatkozási alap lehet ugyanis arra, hogy Magyarország megbízható szövetséges, a NATO területén fellép az orosz destabilizáció és kémtevékenység ellen.
  3. Javíthatja a kormány gyenge mérlegét az orosz kémtevékenységben potenciálisan érintett diplomaták elleni fellépés tekintetében is. Hiszen az uniós és NATO-partnerek tucatnyi kiutasításával szemben nálunk egy diplomatát utasítottak ki a Skripal-mérgezés után, és egyet sem az Ukrajna elleni inváziót követően. Az ügy napirenden tartása azonban Oroszország érdekét is szolgálja, mivel így zavartalanul folytathatja itthon és a régióban a háborút szolgáló aktív intézkedéseit és befolyásolási törekvéseit.
  4. Kovács Béla elítélése azonban nem fogja érdemben javítani az orosz-ukrán háborúban a regionális szövetségesekkel – elsősorban a V4 tagjaival, azon belül Lengyelországgal – megromló kapcsolatot, mivel egy ma már marginális, dekonspirált figura erősen megkésett elítélése nem fogja megváltoztatni az euroatlanti közösség percepcióját a Putyin trójai falovának tartott Magyarországról.
  5. Érdemes felidézni: Kovácsnak komoly része volt a 2000-es évek közepén az akkor még szárnyait bontogató Jobbik finanszírozásában, majd ezzel egy időben a párt külpolitikai orientációjának Oroszország irányába fordításában.

Kovács Béla "befolyásoló ügynökként" betöltött szerepéről ebben a tanulmányban írtunk részletesen: "Eurázsiai vagyok"

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384