#HUNfluence, avagy a Fidesz-kormány törekvései az illiberalizmus exportjára?

2022-12-01

A Political Capital és a Heinrich Böll Stiftung online panelbeszélgetése

Időpont: 2022. december 9., 10:00-11:15
Helyszín:
online (Facebook)
Nyelv:
magyar

 

Az Európai Néppártból való 2021-es kilépése óta a Fidesz nyíltan arra koncentrál, hogy erősítse kapcsolatait és elősegítse az együttműködést a populista radikális jobboldali és szélsőjobboldali pártok között az EU-ban. A Fidesz kacérkodása a radikális jobboldali és szélsőjobboldali narratívákkal és szereplőkkel azonban jóval korábban, a 2015-ös migrációs hullámhoz kapcsolódóan kezdődött. Mára Orbán Viktor a nemzetközi radikális jobboldal és szélsőjobboldal számára referenciaponttá és példaképpé vált. Magas rangú nemzetközi rendezvények vezérszónokai között szerepel, pénzügyi és médiatámogatást nyújt szövetségeseiknek, valamint megosztja vezetőtársaival gyakorlatait arról, hogyan lehet illiberális értékeken alapuló autokratikus hatalmat létrehozni.

Melyek a „magyar befolyásépítés” eszközei? Milyen hatással van Magyarország a nemzetközi radikális jobboldalra és szélsőjobboldalra? Mennyire jelentős Magyarország ténylegesen a nemzetközi színtéren? Mik Orbán Viktor miniszterelnök céljai Magyarország és személyes befolyásának nemzetközi növelésével?

Rendezvényünkön bemutatjuk a magyar befolyásszerzésről szóló tanulmányunkat, és igyekszünk megválaszolni a fenti kérdéseket meghívott vendégeinkkel.

 

Program

10:00-10:10     Megnyitó

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója

 

10:10-10:25     A kutatási eredmények bemutatása

Hunyadi Bulcsú, vezető elemző, Political Capital

 

10:25-11:15     Magyarország szerepe és hatása a nemzetközi radikális jobboldalon és a szélsőjobboldalon belül – kerekasztal-beszélgetés

Győrffy Dóra – egyetemi tanár, BCE

Keller-Alánt Ákos – újságíró, Szabad Európa

Szelényi Zsuzsa – programigazgató, CEU Democracy Institute Leadership Academy

   Moderátor: Magyari Péter – újságíró, 444.hu

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384