Honnan jönnek, hányan vannak, mit csináljunk velük?

2012-02-01

Munkatársaink a TÁRKI partnereiként már 2011-ben résztvevői voltak a „Migráns esélyek és tapasztalatok Magyarországon” című európai kutatási programnak. Ennek keretében jelent meg a Honnan jönnek, hányan vannak, mit csináljunk velük? című publikáció a TÁRKI által kiadott tanulmánykötetben.

A 2012-ben megjelent tanulmány elsődlegesen három kérdésre keresi a választ:

  1. Mennyire erős a társadalomban a felülbecslési tendencia, és ez mennyire függ össze a kisebbségi csoportok elutasításával?
  2. Mennyire vár a magyar társadalom intenzív bevándorlási hullámot a jövőben, és milyen országokból? Ez az elvárás mennyire kapcsolódik össze a bevándorlókkal kapcsolatos félelmekkel és idegenkedéssel?
  3. Mennyire fogékony a közvélemény az itt élő bevándorlókkal kapcsolatos szigorú, rendpárti politikai válaszokra, és mennyire függ ez össze a bevándorlókkal kapcsolatos félelmekkel?

Vizsgálatunk kiterjed továbbá egy mindhárom kérdés kapcsán releváns, de az egyes témaköröknél különálló módon vizsgált szempontra: mennyire függnek össze ezen beállítottságok a politikai preferenciákkal és a politikai aktivitással?

A teljes tanulmány letölthető itt.

 

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384