A Mi Hazánk újabb „sikere" apropóján 5 pontban a Fidesz és a szélsőjobb viszonyáról

2023-10-29

A Mi Hazánk elérte, hogy a kiskorúakat kitiltsák a Magyar Nemzeti Múzeumban látható World Press Photo kiállításról. 

  • A szélsőjobb „tolja” a Fideszt. A szélsőjobb faltörő kosként tekint magára, amely „minél jobbra, minél jobban” tolja a Fideszt. Szinte már rendszeresek azok a hírek, amelyek visszaigazolják korábbi tanulmányunk e megállapítását. Ezek az esetek azt jelzik, a Fidesz árgus szemekkel figyeli, mit csinál a Mi Hazánk (és más szélsőjobb szervezetek), és hogyan rezonál rá a társadalom. Ha úgy érzik, egy téma vagy ügy népszerű lehet, arra azonnal lecsapnak, átveszik a kezdeményezést, nehogy a szélsőjobb profitáljon belőle. Ezt példázta Dúró Dóra könyvdarálása és Budaházy György elnöki kegyelme is. Ezért írtuk tanulmányunkban, hogy a Fidesz és a szélsőjobb szimbiotikus kapcsolatban van.
  • A Fidesz lakmuszpapírként tekint a Mi Hazánkra, de nem ad megrendelést. Abban az értelemben, hogy a Fidesz „megelőző csapásként” átveszi a témáikat, igaz az az elmélet, miszerint egyfajta lakmuszpapírként tekint a Mi Hazánkra. Abban az (összeesküvés-elméletbe hajló) értelemben azonban nem, hogy a Fidesz a Mi Hazánkon keresztül teszteltetne témákat és ügyeket, vele szondáztatná a társadalmat.
  • A Fidesz a jobboldal totális kontrolljára törekszik. Nem látni a politikai racionalitását annak, hogy a Fidesz ki akarjon tiltani fiatalokat kiállításokról. Ez inkább abszurd és kínos következménye a Fidesz „egy a tábor, egy a zászló" stratégiájának, amely szerint dominálniuk kell a teljes jobboldalt, nem hagyhatnak ellenőrzés nélküli teret a szélsőjobbnak.
  • Ha nem tudja legyőzni, a Fidesz az élére áll. Ennek alapja a Fidesz politikai pragmatizmusa (biztonsági játéka), aminek központi elve, hogy amit nem tudsz legyőzni, annak állj az élére. A Fidesz meggyőződése, hogy a béke és a gazdasági fellendülés viszonylag hosszú és boldog korszaka véget ért, a globális politikai, gazdasági, társadalmi átrendeződések miatt megsokasodtak a félelmek és bizonytalanságok, ez pedig elhozta a populista (szélső)jobb korát. Aki ehhez az új korszellemhez nem alkalmazkodik, alulmarad.
  • A Fidesz mintát adna – kevés sikerrel. A Fidesz ezért veszi át a szélsőjobb ügyeit Magyarországon, és erre próbálja biztatni Európa konzervatív pártjait is – egyelőre döntően sikertelenül. És úgy tűnik, ebben a jövő évi európai parlamenti választás sem fog áttörést hozni.

 

 

  

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384