Lassan kezdenek pártot választani a „bizonytalanok”

2018-02-08

Négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a mérések szinte mindegyikében nagyjából megegyezett a Fideszével. Idén van, aki jelentős Fidesz-előnyt mér, de a többség szerint döntetlenre áll a kormány-ellenzék küzdelem. Januári pártpreferencia-elemzés.

  • Minimálisan erősödik a kormánypárt amúgy is masszív tábora. A választókorúaknak átlagosan 35,6 százaléka szavazott volna a Fideszre januárban – ez 1,4 százalékpontos emelkedést jelent 2017 utolsó negyedévéhez képest. Az egyes intézetek mérései között ugyanakkor jelentősek a különbségek; a két szélsőérték: a Tárki 46 és a Publicus 26 százaléka a választókorúak körében.
  • A Jobbik támogatottsága 1-2 százalékpontos emelkedést követően januárban átlagosan 10,4 százalékon alakult. Az elmúlt két évben megfigyelt lassú lemorzsolódás tehát megállt. A februári mérések mutatják majd meg, hogy beszélhetünk-e trendről az erősödést illetően.
  • Az MSZP az őszi zuhanás utáni szinten stagnál: januárban átlagosan a választókorúak 7,6 százaléka voksolna a pártra, amely szinte pontosan megegyezik a 2017 negyedik negyedévi értékkel. Egyedül a Publicus mért két százalékpontos erősödést decemberhez képest; náluk a Jobbikéval azonos szinten, 11 százalékon áll az MSZP támogatottsága.
  • A DK és az LMP átlagos támogatottsága a januári adatok alapján egyaránt 4,4 százalék. Az elmúlt fél évben mindkét párt, ha kis mértékben is, de erősödött. A többi pártot továbbra is az egyszázalékos méréshatár közelében mérik az intézetek.
  • Az úgynevezett bizonytalanok, vagyis a pártot választani nem tudók, illetve a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya átlagosan 33 százalék. Számuk minimálisan csökkent, az április 8-ára kiírt választás közeledtével elkezdődött tehát az eddig passzív választópolgárok pártválasztása. Ez a folyamat várhatóan tovább folytatódik a következő hónapokban, ami átrajzolhatja majd az erőviszonyokat.

1. Ábra: Pártok támogatottsága a választókorúak körében (negyedéves átlagok a Medián, a Nézőpont Intézet, a Publicus, a Republikon, a Századvég, a Tárki és a Závecz Research mérései alapján)

Pártok támogatottsága négy évvel ezelőtt

  • Öt olyan intézet van, amelyik idén és 2014 januárjában is készített pártpreferencia-mérést. A kormánypárt mostani támogatottsága csak a Medián szerint marad el némileg (két százalékponttal) a négy évvel ezelőtti értéktől. A másik négy intézet mindegyikénél erősebb most a Fidesz, mint 2014 első hónapjában. A legnagyobb különbség a Tárkinál jelentkezik: most januárban 46 százalékra mérték a kormánypártot a választásra jogosultak körében, ami 17 százalékponttal több, mint a négy évvel ezelőtti, 29 százalékos érték.

2. Ábra:  A Fidesz támogatottsága 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

  • A Jobbik támogatottságának változását is egészen eltérően ítélik meg az intézetek. A Nézőpont 2014-hez képest most 3 százalékponttal gyengébbre mérte a pártot, a Századvég szerint ugyanott tartanak, mint négy éve, a Medián, a Tárki és a Závecz Research eredményei ugyanakkor 3-4 százalékpontos erősödést jeleznek 2014-hez képest.

3. Ábra:  A Jobbik támogatottsága 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

  • A bizonytalanok arányának összehasonlításában sem mutatnak egységes képet a különböző intézetek mérései. A Medián és a Nézőpont kutatása szerint most még több a bizonytalan, mint négy évvel ezelőtt, a többiek szerint viszont kevesebb. A legnagyobb eltérés, hasonlóan a Fidesz támogatottságához, a Tárkinál jelentkezik: idei közvélemény-kutatásukban 26 százaléknak nem volt választott pártja, míg 2014 hasonló időszakában 40 százaléknak.

4. Ábra:  A bizonytalanok aránya 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

  • Négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a mérések szinte mindegyikében nagyjából megegyezett a Fideszével, a különbség nem haladta meg a 3 százalékpontot. A kivétel ez alól a Századvég volt, ahol az ellenzék előnye 6 százalékpontos volt. Idén januárban a Nézőpont és a Tárki mérései masszív Fidesz-előnyt mutatnak. Előbbi esetében 16, utóbbinál 18 százalékponttal vannak többen a kormánypárt szimpatizánsai az ellenzéki pártok együttes táboránál. A Századvég, a Medián és a ZRI mérései alapján ugyanakkor a kormány és az ellenzék támogatottsága lényegében megegyezik.

5. Ábra: A Fidesz és az ellenzéki pártok támogatottsága, valamint a bizonytalanok aránya 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

  • Emlékeztetőül: 2014-ben végül a Fidesz listája Magyarországon 43,5%-ot szerzett, a három parlamentbe jutó ellenzéki lista pedig összesen 52,4%-ot.

6. Ábra: Pártok támogatottsága a legfrissebb mérések alapján

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384