Nagyot ment a kampánykorrupció a 2018-as választásokon

2018-04-11

Idén 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok – derül ki a Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital számításaiból. A választások eredménye legitim, a voksolás mégis tisztességtelen volt.  

A Transparency International Magyarország és a Political Capital úgy véli, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Választási Megfigyelési Missziójának jelentése az idei országgyűlési választásokkal kapcsolatban súlyos kritikát fogalmazott meg a kampányfinanszírozás átláthatatlansága, a média elfogultsága, továbbá a kormánypropaganda és a kormánypártok kampánya között elmosódó határ miatt. A TI és a Political Capital egyetért a jelentéssel.

A választások tisztaságáért és a korrupció ellen küzdő szervezetekként a Political Capital és a TI már 2013-ban jelezte, hogy a kampányfinanszírozási törvény valósággal megágyaz a választók iránt közömbös, ellenben az állami kampánytámogatás iránt nagyon is érdeklődő pártoknak. A kamupártcunami be is következett. Kiszámítottuk, hogy mindez 2014-ben kicsi híján 4 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

A tegnapi és a négy évvel ezelőtti parlamenti választások között sem voltunk tétlenek: tanulmánybankonferencián, és nyílt levélben tettünk kísérletet a közpénzek elherdálásának megakadályozására. Mindhiába, a kormány ugyanis alig tett valamit az ellen, hogy élelmes politikai vállalkozók közpénzmilliárdokat nyúljanak le. Jó irányba tett lépés volt, hogy 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok 1%-ának a megszerzésére is képtelen pártokat, hogy fizessék vissza a kampánytámogatást. Mi több, a módosított szabályozás a személyes vagyonuk erejéig, a pártvezetőket tette felelőssé a pártok tartozásáért. De már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez kevés lesz a közpénzszivattyú elzárásához.

Egy hónappal az április 8-ai választások előtt jeleztük, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Pedig a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint követnie az általunk 2013 óta javasoltakat. Ha ez megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonló szigorúsággal kellene elszámolniuk a költéseikről. Nem így történt, ezért az idei voksoláson is hemzsegtek a kamupártok.

 

Számításaink szerint ezúttal 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is fényévnyi távolságra lévő 14 miniformációhoz. Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Ez a pénz veszendőbe, a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. És ha az állam meg is kíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. Egy biztos: az államnak cselekednie kell.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384