Öt pontban a Pompeo-látogatásról

2019-02-12
  1. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tegnapi budapesti látogatása után a felek bejelentették, megegyeztek a védelmi együttműködésről (DCA) és beszéltek az energiadiverzifikáció fontosságáról. A DCA ratifikálása innentől kezdve csupán a magyar kormány politikai akaratán múlik. A Romániából történő magyar földgázvásárlási szándékot a magyar és a román belpolitika is meghiúsíthatja, és Románián keresztül futó BRUA, illetve a krk-i LNG terminál projektek esetleges kudarca ismét kiélezheti az amerikai-magyar viszonyt.
  2. A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program mögötti szakpolitikai koncepció hiányát a magyar külpolitikai stratégia magyarázhatja: Budapest katonai beruházásai, (német, svéd, amerikai) fegyvervásárlásai sokkal inkább a Magyarországgal szemben kritikus államok csendesítését szolgálják, és nem egy átgondolt biztonságpolitikai koncepció mentén haladnak.
  3. Az Orbán-kormány jól láthatóan az amerikai nyomásgyakorlás hatására sem lesz hajlandó átgondolni a Moszkvával és Pekinggel kapcsolatos viszonyát. Míg Mike Pompeo arról beszélt, hogy Oroszország sosem lesz a kis nemzetállamok szuverenitásának támogatója, Szijjártó Péter a nyugat-európai államok oroszországi üzleteivel relativizálta a kormány kétkulacsos külpolitikáját, amiért a Kreml által irányított média meg is dicsérte a magyar külügyminisztert. Budapest egyelőre Ukrajnával kapcsolatban sem tesz engedményeket.
  4. Az amerikai diplomácia a Trump-adminisztráció alatt első alkalommal fogalmazott meg magas szintű jogállamiság-kritikákat az Orbán-kormánnyal szemben, részben a Kongresszusban egyre erősödő nyomás hatására. Az amerikai Kongresszus valószínűleg további nyomást helyez majd az elnök Magyarország-politikájára.
  5. A magyar társadalom USA-ról alkotott véleménye az egyik legpozitívabb az EU-ban. Egy tavaly őszi Eurobarometer közvélemény-kutatásban a magyarok 68 százalékának pozitív nézetei voltak az Egyesült Államokról. Bár Oroszország megítélése kevésbé kedvező, a tagállamok rangsorában így is a felső harmadba tartozunk. Az amerikai külügyminiszter által meglátogatott két másik visegrádi országban nagyon eltérő a társadalmi vélekedés. A lengyel a leginkább amerikabarát nemzet, ami erős Oroszország-kritikával párosul. A szlovákok ezzel szemben pozitívabb véleménnyel vannak Oroszországról, mint az USA-ról.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384