Öt pontban Manfred Weber látogatásáról

2019-03-13

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének március 12-ei budapesti látogatása nem hozott fordulatot a Fidesz és az EPP viszonyában, és Orbán Viktor pozícióit erősítette. A Political Capital gyorselemzése 5 pontban:

1) Orbán Viktor számára szimbolikus értékkel bír, és jól jellemzi a Fidesz-EPP viszonyát, hogy Manfred Weber jött el Magyarországra, hogy segítsen kompromisszumos megoldásokat találni a feszültségek rendezésére.

2) A kezdeti éles megszólalások után már eddig is egyre több jel mutatott arra, hogy Weber és a német tagpártok (CDU/CSU) célja a Fidesz EPP-ben tartása. A Weber által egy nyilatkozatban megnevezett 3 feltétel is sokkal inkább kompromisszum-keresésként, mint ultimátumként értelmezendő. Weber pontjai olyan elemekből állnak, amelyekben szerinte lehetséges megoldást találni - elsősorban is kommunikációs szinten, hogy mindkét fél megőrizhesse tekintélyét.

3) Az EPP vezetése - főleg Weber és a legnagyobb súllyal bíró CDU/CSU - elsősorban pártpolitikai érdekből kívánják a Fideszt bent tartani. A Fidesz ugyanis - a vele szövetséges közép-európai pártok képviselőivel együtt - jelentős erőt képvisel az EP-ben, képviselői pedig döntő többségben a mainstream vonalat követik. A pártpolitika mellett jelentős szerepet játszanak a német gazdasági érdekek is, amelyeket a magyar kormány hűen kiszolgál. Két példa erre a közelmúltból: a túlóratörvény és az Európai Bíróság azon döntésének megfellebbezése, amely szigorú korlátokat szabott az autók károsanyag-kibocsátásának.

4) Az EP-választásokig nem valószínű a Fidesz kizárása az EPP-ből. Március 20-án a legvalószínűbb forgatókönyv a döntés elnapolása vagy egy időhúzó folyamat (pl. vizsgálat) elindítása. Ha Webernek nem sikerül leszerelnie a kritikus hangokat, sor kerülhet a Fidesz tagságának felfüggesztésére is az EP-választások előtt, de a gyakorlatban ez sem jelentene mást, mint hogy mindkét fél időt kap, hogy az új EP erőviszonyai alapján újratervezze stratégiáját.

5) Bárhogy is alakul a Fidesz és az EPP viszonya, a fejlemények egyelőre Orbán Viktor malmára hajtják a vizet. Orbán érdeke saját súlyának felértékelése az EU-ban, az EP-ben és az EPP-ben. A Juncker-ellenes plakátok körül kirobbant botrány és az EPP Orbánra fókuszáló belső vitáinak elhúzódása egyszerre gyengítik a pártszövetséget és emelik Orbán presztízsét. Így Orbán vagy egy feltehetően gyengülő Néppártban tudja növelni relatív erejét, vagy a Néppártból távozva lehet majd egy új populista-euroszkeptikus szövetség kulcsszereplője. Utóbbi azonban erősen csökkentené Orbán Viktor mozgásterét és befolyását az európai színtéren.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384