Itt az EP-mandátumkalkulátor

2019-04-24

Elkészült a Political Capital EP-mandátumkalkulátora. Ha megtippeli, hogyan alakul a pártlisták támogatottsága a 2019. május 26-ai választáson, a kalkulátor pontos eredményt ad a 21 európai parlamenti mandátum sorsáról.

Mivel a 21 magyarországi EP-képviselő választását szabályozó választási rendszer jóval egyszerűbb az országgyűlési választási szisztémánál, nincs szükség korábbi választási adatok felhasználására; az EP-mandátumkalkulátor a felhasználó tippjei alapján tökéletesen pontos mandátumeloszlást ad.

A pártok támogatottságának megtippelése

A kalkulátor azt kéri a felhasználótól, hogy tippelje meg a pártlisták várható támogatottságát. A pártok logója alatti mezőbe – legfeljebb százados pontossággal – gépelhető be, hogy ezek a politikai erők az érvényes szavazatok hány százalékára számíthatnak.

A kalkulátor nem engedi, hogy a pártok 100 százalékpontnál többet szerezzenek. A tippek beírásakor célszerű figyelni a bal oldalon látható felületet, ahol a „Kiosztható” felirat alatt folyamatosan láthatja, hány százalékpontot oszthat még ki.

A kalkulátor életszerűtlen tippeket is befogad. Ha például csak 60 százalékpont talál gazdára, a fennmaradó 40 százalékpontra elvesző szavazatként tekint, és a megadott 60 százalékpont szerint osztja ki a 21 mandátumot.

Az öt százaléknál kevesebbet szerző pártlisták nem szerezhetnek mandátumot.

A döntetlen helyzet kezelése

Könnyen előfordulhat, hogy a mandátumkiosztás során döntetlen helyzet adódik, ami csak abban az esetben okoz problémát, ha az utolsó kiosztható mandátum(ok)ra több pártlista egyformán  jogosult. Ilyen helyzetben a törvény szerint a jelölő szervezetek sorsolt sorrendje dönt a mandátum(ok) sorsáról. A kalkulátor felületén ezért a sorsolt sorrendnek megfelelően szerepelnek a pártlisták.

Közvélemény-kutatási adatok

A jobbról a második ikonra kattintva elérhetők a friss közvélemény-kutatási adatokat, amelyeket 2019. április-május folyamán frissítünk. A kalkulátor – az alábbi megkötésekkel – ezekből az adatokból egy kattintással kiszámolja a várható mandátumarányt. A kalkulátor a biztos szavazó pártválasztók körében mért adatokat használja; így megoldható, hogy a pártok között (megközelítőleg) kiosztható legyen a szavazatok 100 százaléka. A program tehát nem veszi figyelembe a pártválasztásukban még bizonytalan, vagy az azt eltitkoló, de egyébként nagy eséllyel szavazókat. A részvételi aránynak a kalkuláció szempontjából nincs jelentősége.

Az EP-mandátumkalkulátor itt elérhető. 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384