Mit tehetünk a dezinformációs gépezet ellen? Peter Pomerantsev Budapesten

2020-03-03

A Political Capital és a Brit Nagykövetség Orosz dezinformáció és Putyin „posztmodern diktatúrája” című konferenciáján vendégül láttuk Peter Pomerantsev brit újságírót, a London School of Economics kutatóját, a nemrégen magyarul is megjelent „Semmi sem igaz, bármi lehetséges”, illetve a „This is not propaganda” című könyvek szerzőjét. A pódiumbeszélgetést Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, és Takácsy Dorka, a Political Capital elemzője moderálta.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete megnyitóbeszédében a szabályokon alapuló világpolitika védelmére hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy országa és szövetségesei készen állnak a nem civilizált cselekedetek, például az orosz dezinformáció elleni fellépésre.

Peter Pomerantsev a rendezvényen, majd a Political Capital podcast-csatornáján arról beszélt, hogy a liberális demokráciáknak milyen perspektívái vannak az igazságon túli korban, hogy mit tehetünk a gigantikus méreteket öltő dezinformáció ellen és hogy vajon van-e visszaút a cinizmusból.

Peter Pomerantsev bemutatta az orosz dezinformációs és propagandagépezet működésmódjának jellemzőit és az általa ajánlott védekezési lehetőségeket.

  • Míg a klasszikus propaganda a meggyőzésre épült, ma az elbizonytalanítás és összezavarás az elsődleges cél.
  • A dezinformációs kampányok azokra a társadalmakra különösen nagy veszélyt jelentenek, ahol általános a bizalmatlanság, és alapvetően polarizáltak.
  • További kockázatot jelentenek a feldolgozatlan, kibeszéletlen történelmi traumák, ugyanis a vélt és valós sérelmeket politikai szereplők nagyon könnyen felhasználhatják feszültségek, konfliktusok gerjesztésére egyes társadalmi csoportok között.
  • A fő probléma, hogy az információs tér nem átlátható, legyen szó akár az információk forrásáról, akár az azokat terjesztő algoritmusokról.
  • A közösségimédia-tartalmak szabályozása teljes tévút, a dezinformáció elleni fellépéshez a tudatosan megtévesztő tevékenységek, viselkedések szabályozása.
  • Az egyén számára adott esetben még indokolt is lehet az online anonimitás a közösségi médiában, azonban a közösség többi tagjának tudnia kell erről. A megtévesztő álprofilok jelenléte, főleg olyan gigantikus mennyiségben, ahogyan ezeket dezinformációs kampányok során használják, elfogadhatatlan, ez ellen a platformoknak fel kell lépnie.
  • Fontos a polarizáció és dezinformáció témában jelentkező fogalmi zavar tisztázása.
  • Problémás, hogy amikor egy új médium jön létre, irreálisan rövid idő alatt az az elvárás, hogy önfenntartó legyen, ez pedig egyenes út az ész helyett az érzelmekre ható szenzációhajhász, kattintásvadász tartalmakhoz. Ezek termelik a legtöbb lájkot és megosztást, ugyanakkor erősen hozzájárulnak a polarizáció növeléséhez, és nem segítik a tényalapú diskurzust.

 

A rendezvényt utólag itt lehet visszanézni (angol nyelven).

A podcastet itt lehet meghallgatni (szintén angol nyelven).

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384