Városdiplomácia koronavírus idején: interjú Korányi Dáviddal, a budapesti városdiplomáciai csoport vezetőjével

2020-04-28

A diplomácia sokrétű fogalom, eszközeivel nem csak nemzetállamok, de városok is élnek. Ennek jegyében jött létre például Budapest kezdeményezésére a visegrádi négyek főpolgármestereit tömörítő Szabad Városok Szövetsége. A nagyvárosok képviselői többek között azért küzdenek, hogy az EU-tól közvetlenül is forrásokhoz juthassanak. Majd jött a koronavírus-járvány. Budapest „fürkészeket és portyázókat” küldött a világba: támogatást kapott New Yorkból, a Nyílt Társadalom Alapítványoktól, maszkot vásárolt Kínától a külügy segítségével. Ilyen a városdiplomácia koronavírus idején? Karantén-podcastunk vendége KORÁNYI DÁVID, a Budapest Főváros Önkormányzat városdiplomáciai csoportjának vezetője, az ENSZ energiapolitikai tanácsadója.

 

Városdiplomácia akkor és most

A járvány nem változtatta meg Budapest alapvető városdiplomáciai céljait, irányait, ám a napi működés fókusza átalakult – magyarázza a jelenleg New Yorkban, a járvány egyik gócpontjában tartózkodó Korányi. A városdiplomáciai csoport elsődleges feladata a városvezetés miden irányú segítése lett a válságkezelésben. Ez jelenti a best practice-ek összegyűjtését, a magyar helyzetbe való beillesztését.

A Szabad Városok Szövetsége (Pact of Free Cities), a visegrádi négyek főpolgármesterei által létrehozott kezdeményezés továbbra is aktívan dolgozik azért, hogy elérje, a nagyvárosok közvetlenül is kaphassanak támogatást az EU-tól. A pandémia kapcsán is rendszeresen egyeztetnek, dolgoznak a szövetség bővítésen, épp Isztambullal zajlanak ezirányú tárgyalások.

Nem álltak le a nagy városdiplomáciai networkökhöz való csatlakozási folyamatok sem: Budapest tagja lett a fenntartható energiával foglalkozó Energy Cities európai szövetségnek, a C40 névre hallgató, nagyvárosokat tömörítő klímavédelmi szövetségnek pedig a jövő év elején válhat teljesjogú tagjává a magyar főváros.

Korányi Dávidot a Nyílt Társadalom Alapítványoktól kapott támogatásról is kérdeztük. Mint megtudtuk, megköttetett a megállapodás az egymillió eurós felajánlásról, melyet az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozók, illetve ápoltak tesztelésére fordít a Városháza.

A védekezés a kormánnyal való együttműködést is felerősítette, legalábbis az eszközbeszerzés terén. Noha „nagyon sok mindenben nem értünk egyet a kormány külpolitikájával, mi egy értékalapú külpolitikát szeretnénk folytatni, úgyhogy kritizáljuk a keleti nyitást, és egyéb elemeit a magyar külpolitikának” – mondja Korányi, ám kiemeli, hogy a védőfelszerelések tekintetében „példamutató volt az együttműködés a Külügyminisztérium és a Főváros között”. A kormány hatékony segítséget nyújtott, hogy a kínai testvérvárosokból eljuthassanak Budapestre a védőfelszerelések. Korányi úgy fogalmazott: „ebben az időszakban minden ideológiai különbséget és minden reális politikai nézeteltérést, ha arról van szó, hogy az emberek védelme a lehető leghatékonyabban történjen, félre kell tenni, és ez is történt”.

 

Geopolitika és energiafüggőség

Mivel Korányi Dávid fő szakterülete az energiapolitika, arról is kérdeztük, mit gondol Magyarország energiafüggőségéről, különösen az orosz gáznak való kitettségről. Kifejtette, hogy míg korábban Magyarország egyoldalúan függött az orosz gáztól, és alkupozíciója kiszolgáltatott volt, az elmúlt bő évtized intézkedései (gáztározók építése, a környező országokkal való interkonnektorok összekapcsolása, a horvátországi LNG-terminál létrehozása) változtattak ezen a helyzeten. Álláspontja szerint az orosz gáz nem megkerülhető, ám fontos: „versenyfeltételek mellett és transzparens módon, ne kormányzati mutyik eredményeképpen kerüljön letárgyalásra a következő gázszerződés Oroszországgal”, melynek megkötését nem sietné el, „rövid távú, és kisebb mennyiségre szóló gázszerződés híve vagyok, (...) nem tarom célnak, hogy teljesen függetlenedjünk az orosz gáztól, csak zéróra csökkentsük az ezzel járó politikai és korrupciós lehetőségeket”. Ugyanakkor közép- és hosszú távon klímavédelmi szempontból fontosnak tartja, hogy a gázt majd valamilyen megújuló energia váltsa fel.

 

Korányi Dávid közgazdász, energiapolitikai szakértő, jelenleg a Budapest Főváros Önkormányzat városdiplomáciai csoportjának vezetője, az ENSZ energiapolitikai tanácsadója. Korábban külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott az Európai Parlamentben, illetve Bajnai Gordon miniszterelnök mellett, majd több éven át a washingtoni központú Atlantic Council egyik igazgatója volt.

Az interjút Szitás Katalin és Krekó Péter készítették.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384