Őrült emberkísérlet vagy ígéretes alternatíva? - interjú Bán Andrással, Stockholmban élő coach-csal

2020-05-15

Nálunk úgy képzelik, a svédek teljesen szabadjára engedték a járvány gyeplőjét, és egyáltalán nem hoztak korlátozó intézkedéseket – ami persze elég távol áll a valóságtól. Az viszont igaz, hogy az egészen eltérő politikai kultúrából adódóan több a kérés, az ajánlás, kevesebb az utasítás, a rendelet. BÁN ANDRÁS, Stockholmban élő coach, a Bezzeg a svédek című blog és a Halottnak A Coach című podcast szerzője, szerkesztője segít a tisztánlátásban.

Karanténpodcastunkban Bán András saját tapasztalatai alapján elmondja, hogyan változtak az idő előrehaladtával a svéd attitűdök: eleinte őrült emberkísérletnek tartották, később egyre jobban értékelték, hogy partnernek tekintik őket. Ezt jól illusztrálja például, hogy bár az iskolákat nem zárták be, sok gyereket nem engedtek a szüleik iskolába, néhány héttel később viszont a legtöbben mégis visszaszivárogtak.

Tömegrendezvényeket nem lehet tartani, de nem kötelező maszkot viselni. Az emberek többsége odafigyel a távolságtartásra, és tiltások nélkül is kerülik a máskor forgalmas helyeket. Bán András szerint egyelőre korai lenne eldönteni, a svéd modell sikeres volt-e vagy kudarcos. 

A beszélgetésből kiderül még, hogy mihez hasonlít arrafelé egy úgynevezett no-go zóna, meg az is, hogy mitől Stockholm a világ egyik legszinglibb városa.

Kérdező: László Róbert

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384