A kommunistától a neonáci internacionáléig

2020-06-10

Négy dologra hívja fel ismét a figyelmet a hír, miszerint német szélsőjobboldaliak paramilitáris kiképzésen vettek részt egy oroszországi táborban: 1) A szélsőjobboldal szoros nemzetközi hálózatot alkot. 2) A szélsőjobb komoly biztonsági fenyegetést, terrorveszélyt jelent. 3) Oroszország támogatja, és saját hatalmi céljai érdekében felhasználja a szélsőjobboldali szereplőket. 4) Mivel itthon is működnek paramilitáris, képzett külföldi “bajtársakkal” szoros kapcsolatban álló szervezetek, a magyar társadalomnak, politikának és a szolgálatoknak is komolyan kell foglalkoznia ezekkel a kérdésekkel.

A német Focus magazin friss híre szerint két német szélsőjobboldali, neonáci szervezet, a Fiatal Nacionalisták (Junge Nationalisten), amelyik a Német Nemzeti Demokratikus Párt (NPD) ifjúsági szervezete, és a Harmadik Út (Der III. Weg) tagjai paramilitáris kiképzésen vettek részt az Orosz Birodalmi Mozgalom (Russian Imperial Movement, RIM) egyik táborában, Szentpétervár közelében. A szélsőjobboldali, ultranacionalista, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető mozgalom többféle online és offline képzést kínál, köztük katonai topográfiát, fegyverhasználatot és közelharcot mind erdei, mind városi környezetben. A RIM paramilitáris szárnyának, a Birodalmi Légiónak a tagjai harcoltak Kelet-Ukrajnában, Szíriában és Líbiában is. A kiképzésükön korábban részt vett a svéd szélsőjobboldali Északi Ellenállási Mozgalom (Nordic Resistance Movement, NRM) két tagja is, akik később otthon bombatámadást hajtottak végre egy kávézó és egy menekültközpont ellen. A svéd ügyészség szerint orosz bajtársaiktól tanulhatták a bombakészítést. A RIM-et és három vezetőjét április elején globális terrorszervezetnek nyilvánító amerikai külügyminisztérium szerint lengyel és finn szélsőjobboldaliak is jártak a szervezet kiképzőtáborában, de kapcsolatban vannak spanyol, osztrák, és feltehetően szerb és bolgár szélsőségesekkel is. A spanyol hírszerzés szerint a RIM nyugati államok kritikus infrastruktúrája elleni támadásokra ösztönöz, hogy ezzel is fokozzák az emberek válságérzetét a koronavírus járvány idején.

Hogy miért fontos mindez Magyarországon?

1) A hír ismét rámutat arra, ami az utóbbi években már többször nyilvánvalóvá vált: a szélsőjobboldal mára globális hálózattá vált, amelyet a közös ideológia (“Nagy Lecserélés”), a közös ellenségek, a közös fenyegetettség-érzés és az online szubkultúra köt össze. Ahogy írtunk már róla, a hálózatosodás itthon is megfigyelhető, és magyar szervezetek is aktív kapcsolatokat ápolnak külföldi “bajtársakkal”, beleértve német, svéd, olasz, bolgár, szerb, de még orosz és ukrán szervezeteket is.

2) Konkrét, gyakorlati példát látunk arra, amit az utóbbi évek szélsőjobboldali terrorcselekményei az ideológiai síkon már jeleztek: a globális hálózattá vált szélsőjobb komoly biztonsági fenyegetést jelent. Nem csak az ideológiát, hanem a katonai ismereteket és módszereket is terjesztik. Egyrészt komolyan fenyegetik az emberi méltóságon, egyenlőségen és jogokon alapuló demokratikus társadalmi és politikai berendezkedést, másrészt erőszak- és terrorpotenciáljuk révén komoly fenyegetést jelentenek egyes polgárokra, csoportokra és a fizikai infrastruktúrára (pl. 5G mobiltornyok). Példákért nem kell a szomszédba mennünk, gondoljunk csak a romagyilkosságokra.

3) Mert ismét rámutat arra, hogy a nemzetközi szélsőjobb számára Oroszország fontos viszonyítási pont mind ideológiailag (hagyományos értékek, egyház szerepe, liberalizmus ellenesség, Amerika- és EU-ellenesség), mind politikailag (autoriter vezető), mind a gyakorlati támogatást tekintve. Bár a cári birodalom visszaállítását kívánó RIM nem passzol maradéktalanul Putyin hatalmi ideológiájába, a szervezet működését legalábbis eltűri, de gyaníthatóan aktívan támogatja is a Kreml. Máskülönben nehéz elképzelni a zavartalan működését. A RIM tehát nagy valószínűséggel annak az orosz állami stratégiának a része, amellyel már számos kutatásban és tanulmányban foglalkoztunk: az orosz külpolitikai, hatalmi célok érdekében a Kreml – a titkosszolgálatok révén – felhasználja az egyes országok szélsőséges szervezeteit mind az egyes országok belső destabilizálására, mind a nemzetközi zavar- és feszültségkeltésre. Ilyen befolyásolást korábban kimutattunk Magyarországon is mind az akkori Jobbik, mind szélsőséges csoportokon keresztül. Ami tehát a Szovjetuniónak a kommunista internacionálé volt, az Putyin Oroszországának a neonáci internacionálé.

4) Magyarországon is működnek paramilitáris szervezetek, amelyek a délszláv háborút megjárt veteránok segítségével kialakított tréningprogram alapján nyújtanak képzést tagjaiknak, szövetséges szervezeteknek és fiataloknak. A 2016-ban hatóságilag felszámolt Magyar Nemzeti Arcvonal orosz katonai hírszerző tiszteket is vendégül látott kiképzésein, tagjaitól pedig komplett háborús arzenált foglaltak le. A mostani hírnek azonban ennél is közvetlenebb vetülete, hogy magyar szervezetek szoros kapcsolatban állnak olyan szervezetekkel, amelyek tagjai részt vettek a RIM kiképzésein. A svéd Északi Ellenállási Mozgalom és a német Harmadik Út képviselői rendszeres résztvevői az ún. “becsület napi” gyűléseknek. De szövetségben állnak olyan szervezetekkel, amelyeknek gyaníthatóan szintén van kapcsolatuk az RIM-mel, mint pl. a Bolgár Nemzeti Unió.

Minden okunk megvan tehát arra, hogy Magyarországon is aggódva figyeljük a folyamatokat, és egyrészt tájékoztatásra, másrészt cselekvésre bírjuk mind a politikai szereplőket, mind a szolgálatokat.

A Political Capital honlapján további elemzéseket talál a szélsőjobbról és az orosz befolyásról.

Kiemelt kép forrása: freebeacon.com

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384