Politico: Krekó Péter nyilatkozatát szándékosan eltorzította a kormányzati irányítású média

2021-01-05

A Politico a mai napon egyértelművé tette, hogy Krekó Péter december 26-ai nyilatkozatát szándékosan félreértelmezte a kormányzati irányítású média

A Politico írása itt olvasható: https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-china-hawks-prey-third-time-not-that-charming-2021-in-cyberspace/ 

A cikk fordítása:

Krekó Péter, egy jól ismert magyar politikai elemző, halálos fenyegetéseket kapott, miután egy a Politico cikkéhez adott interjújában elhangzottakat a magyar kormánypárti irányítású média és az ország vezetése hamis színben tűntette fel. A magyar kormány oltási terveiről szólva, melyek hónapokon át az orosz és kínai vakcinák beszerzésére összpontosítottak, Krekó azt mondta, hogy „Az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve”.

Bár a megjegyzés egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnök stratégiájáról szólt, a kormányzati irányítású média több tucat cikket közölt, amelyek hamisan állították, hogy azzal az elemző ellenzéki politikusokat biztat az oltásokba vetett bizalom aláásására és az állampolgárok életének feláldozására, politikai előnyökért cserébe. Egy hétvégi rádióinterjújában Orbán maga jelentette ki, hogy „ritkán hallani ilyen gonosz mondatot”. Krekó, a Political Capital kutatóintézet ügyvezető igazgatója azóta számos halálos fenyegetést kapott, melyek mind őt, mind a családját érintették.    

 

Miután egyértelművé vált, hogy nem mondtak igazat, felszólítjuk a kormányzati irányítású média propagandistáit, hogy hagyjanak fel lapos, hazugságokon alapuló kampányukkal. Sajtóhelyreigazítási pereket indítunk a valótlanságokat terjesztő kormányzati irányítású médiatermékek ellen, és személyiségi jogi pert a cikkek szerzői, köztük Bayer Zsolt ellen.

A szavainkkal köszönőviszonyban sem lévő, paranoid téveszmékre alapozott uszítást határozottan visszautasítjuk. Amúgy is nehéz elképzelni, hogy a Krekó Péterről és a Political Capitalről szóló teóriák az újságolvasók számára érdekfeszítőek lennének. A magyar választók hazugságokkal való etetése pedig semmi másról nem tanúskodik, mint hogy egyes politikacsinálók milyen mérhetetlenül lenézik saját szavazóikat.

Senki ne reménykedjen abban, hogy ezzel a kampánnyal a Political Capitalt el lehet hallgattatni. Mind itthon, mind a nemzetközi térben folytatjuk a tényalapú párbeszéd ösztönzését, a dezinformáció elleni küzdelmet, amivel többek között az ellenőrzött védőoltásokba vetett bizalmat is erősíteni kívánjuk. Reméljük, hogy minél többen és minél gyorsabban megkapják az uniós és hazai hatóságok által engedélyezett vakcinákat. Továbbra is úgy gondoljuk azonban, hogy az orosz és a kínai vakcinák melletti kormányzati kampány csak elbizonytalanítja a választókat az oltásokkal kapcsolatban.

Jellemző, hogy Bayer Zsolt tegnap egy Kreml-barát dezinformációs kampányoldalon, a CitizenGon indított petíciót, és védelmébe vette nemcsak a magyar, de az orosz lakosság, illetve az orosz orvosok által is elutasított Szputnyik-V vakcinát – ami mögül azóta már a kormány is kihátrált.

Vélhetően jóval több életet lehetne itthon megmenteni a koronavírustól, ha a Krekó Péter és a Political Capital elleni összeesküvés-elméletek gyártására és terjesztésére fordított időt és energiát az illetékesek inkább a biztonságos, ellenőrzött, engedélyezett vakcinák és az oltás előnyeinek bemutatására, népszerűsítésére fordítanák.

Krekó Péter Vakcinapolitika a hazai post-truth laboratóriumban című írása a 444-en itt olvasható:

https://444.hu/2021/01/04/vakcinapolitika-a-hazai-post-truth-laboratoriumban

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384