A kormánypárti és az ellenzéki polgármester szerint is egységes elvek szerint kellene kompenzálni az önkormányzatokat

2021-02-25

„Gazdasági polgárháborút” folytat a kormány az önkormányzatok ellen, vagy csak arról van szó, hogy „adott egy rendkívüli helyzet, amelyet a járvány okozott, és ilyenkor mindenkinek – így az önkormányzatoknak is – bele kell harapniuk a saját ujjaikba”. Az első értelmezés egy ellenzéki, a második egy kormánypárti polgármestertől származik, a Political Capital pedig egy asztalhoz ültette őket: a PolCast legfrissebb adásában Cser-Palkovics András Székesfehérvár és Pikó András Józsefváros polgármestere folytatott érdemi vitát.

 

CsPA: „Mutogathatunk mi mindig az óvóbácsira, de azért a mi felelősségünk is benne van”

A városvezetők egyetértettek abban, hogy egy éve olyan rendkívüli időszak köszöntött be, amire nem lehetett felkészülni, szerintük ebben a váratlan helyzetben kiemelt szerep jut a helyi közösségeknek, a közösségépítésnek. Cser-Palkovics András a helyzet egyedisége miatt is azt érezte, hogy a közélet egészének megértőbbnek kellett volna lennie az egyes politikai szereplőkkel szemben; az új helyzet együttműködést igényel, és amit csak nehezít az ellenséges hozzáállás.

PA: „Ha én is kaptam volna egy kétmilliárd forintos karácsonyi ajándékot”

Ezzel Pikó András is egyetértett, de hangsúlyozta, hogy nagyon más helyzetben vannak az ellenzéki, illetve a kormánypárti polgármesterek. Elismeréssel szólt ugyanakkor arról a tavaly tavaszi pillanatról, amikor a kormány el akarta vonni a polgármesterek döntési jogköreit, és Székesfehérvár fideszes polgármestere is azok között volt, akik felemelték a szavukat a tervezet ellen (a kormány végül visszavonta javaslatát).

PA: „Ön látja annak a lehetőségét, hogy ebben a nagyon megosztott politikai rendszerben, amiben élünk, mondjuk Ön meg én közösen lépjünk fel?”

A két polgármester természetesen eltérően látja az önkormányzatokat sújtó elvonások kormányzati kompenzálását. Pikó András példája szerint nem lehet különbséget tenni egy józsefvárosi Rigó utcai és egy székesfehérvári Rigó utcai polgár között, a kormány mégis ezt tette, amikor a települések kompenzációjáról döntött. Cser-Palkovics András egyrészt hangsúlyozta, hogy ellenzéki vezetésű városok is kaptak támogatást (tény, hogy kaptak, de jóval kevesebben, jóval kevesebbet, és szabadon felhasználhatót kizárólag Salgótarján), másrészt egyéb szempontok, például a szolidaritási adó, vagy a kétszintű budapesti önkormányzati rendszer beemelésével jelezte, hogy a teljes képet szerencsésebb nézni. A politikai alapú szelektálással azonban ő sem ért egyet, ezért is bízik abban, hogy a 23 megyei jogú város és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter február 19-ei találkozójának eredményeként megvalósul a méltányos kompenzáció

CsPA: „Pro-kontra azt érzem, hogy csúszik bele az önkormányzati világ 2018-2019 fordulója óta a pártpolitikai küzdelembe”

Egyetértés mutatkozott abban a kérdésben, hogy az országos pártpolitikai küzdelmeknek egyre inkább terepé válnak az önkormányzatok is, ez pedig nem kedvező folyamat. Cser-Palkovics szerint ebben az önkormányzatoknak is van felelőssége, nem csak a kormánynak. Pikó szerint a depolitizáláshoz első lépésként szükséges az egységes kompenzáció, ha látható, hogy mindenki számára nyitottak a lehetőségek, ha ez megvan, akkor el lehet indulni ezen az úton.

A jövőre vonatkozóan pedig az alábbi feladatokat, irányokat fogalmazták meg:

  • Helyre kell álltani a pártpolitikán átívelő lojalitást és együttműködést az önkormányzatok, illetve vezetőik között; ezen kormánypárti és ellenzéki polgármestereknek közösen kell dolgozniuk.
  • Újra kell gondolni az önkormányzatok finanszírozását, a feladatfinanszírozást, és ezzel párhuzamosan a közfeladatok állam és önkormányzatok közötti megosztását.
  • Racionalizálni kell az önkormányzati rendszert, ennek során pedig olyan tabukat is át kell tekinteni, mint a kétszintű önkormányzati rendszer Budapesten.
  • Nagyon erős közösségeket kell építeni, és elérni, hogy minél több kérdésben helyben, együtt dönthessenek az önkormányzatok és a polgárok.

 

A Political Capitalnek törekvése, hogy ösztönözze a tényeken alapuló, higgadt közbeszédet, podcastjainkkal is ennek kívánunk teret adni. A további beszélgetések meghallgathatók itt: https://politicalcapital.hu/podcast.php 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384