Ismét népszavazási kezdeményezéssel szeretné visszavenni a kormány az irányítást

2021-07-21

Mikor kerülhet sor a népszavazásra?

Extrém esetben akár egy bő hónap alatt is Áder János asztalára kerülhet az NVB-t, Kúriát, Országgyűlést megjárt kérdéssor. A köztársasági elnöknek pedig 70-90 napon belülre kell kitűznie a referendumot.

Reálisan novemberben valósulhat meg a népszavazás, így a kampány egybeesik majd az előválasztási folyamattal. A párhuzamos valóságok minden korábbinál jobban elütnek majd egymástól, a két világ találkozásai pedig borítékolhatóan konfliktusosak lesznek. A gyűlöletkeltésnek már most látszanak a hatásai: az elmúlt hetekben megszaporodtak az LMBTQ-emberek elleni verbális és fizikai atrocitások. Ezt a jelenséget minden bizonnyal felerősíti majd az előttünk álló kampány.

 

A mai kormányrendelet-módosítással már meg is lehet tartani a népszavazást?

Egyelőre csak a népszavazás kezdeményezésének tilalmát vették ki a vonatkozó kormányrendeletből. Ahogy a mai példa is bizonyítja, a kormány bármikor módosítja a rendeletet, ha politikai érdekei úgy kívánják. Biztosra vehetjük, hogy kellő időben kiveszik a népszavazás kitűzésének és lebonyolításának tilalmát is a rendeletből.

 

Mi derülhet ki ezekből a népszavazási kérdésekből?

Semmi. Megint olyan kérdéseket tesznek fel, amelyekre senki nem válaszolna igennel, így az ellenzék legfeljebb az érvénytelen szavazásra buzdítás és a bojkott közül választhat. Ez önmagában is jól jelzi, hogy nem ténylegesen létező ügyek eldöntéséről szól a kezdeményezés. Ebben a nemzetikonzultáció-sorozattal azonos a logika: az a közvélemény-kutatás intézményét erőszakolja meg, a mostani és az öt évvel ezelőtti kormányzati aktus pedig a népszavazásét.

 

Mi célt szolgál a kezdeményezés?

A kormány az LMBTQ-témával próbálja visszavenni a kezdeményezést, miután több számára kellemetlen téma került napirendre. Először a Fudan-ügy vert a vártnál nagyobb hullámokat, most a Pegasus-botrány hozta kínos helyzetbe a kormányt, az előttünk álló időszak pedig az ellenzéki előválasztásról szólt volna. A népszavazási kezdeményezéssel igyekszik a kormány ezek mindegyikét zárójelbe tenni.

Az Európai Unió pedig valójában nem azt követeli, amiről ma Orbán Viktor beszélt, hanem a bíróságok függetlenségét és a korrupció kivizsgálását.

Az ellenzék megosztására is alkalmas a kezdeményezés. A Jobbik eleve megszavazta a homofóbtörvényt, most nehézkesen kampányolhat ellene. Vannak pártok, akik bojkottra szólítanak fel, miközben a főpolgármester már saját népszavazási kezdeményezéssel állt elő.

(Az ellenzéki kezdeményezésű esetleges népszavazáshoz aláírásokat is kellene gyűjteni. Nem mellesleg, ahogy a kormányzati kezdeményezésű népszavazás esetében arra számíthatunk, hogy mint kés a vajon mennek majd át a kérdések minden érintett szerven, úgy az ellenzéki kérdéseknél minden határidőt maximálisan ki fognak használni. Így a jövő évi választás előtt aligha jut el a folyamat oda, hogy a köztársasági elnök ki tudja tűzni az ellenzéki kezdeményezésű népszavazást.)

 

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384