Külhoni magyar állampolgárok nélkül is meglenne a kétharmad, a győztes túljutalmazása nélkül nem

2022-04-11

2 mandátumot hoztak a Fidesznek a levélszavazatok, a győztes jelöltek után járó töredékszavazatok 5-öt.

A választási rendszernek kevés olyan eleme van, amelynek hatását pontosan ki lehet számolni. Azt például legfeljebb becsülni lehet, hogy a kamupártok jelöltjeire, listáira szavazni hajlandók hogyan voksoltak volna, ha csak a tényleges politikai ambícióval rendelkező pártok szerepeltek volna a szavazólapokon. Ezzel szemben azt pontosan ki lehet számolni, hogy a külhoni magyar állampolgárok levélben leadott szavazatai, illetve a magyar választási rendszer legfőbb hungarikuma, a győztes jelöltek után járó töredékszavazatok hatása pontosan leírható.

A külhoni magyar állampolgárok szavazatainak hatása

Ahogy a korábbi két választáson, úgy az érvényes levélszavazatoknak most is mintegy 95%-át szerezte meg a Fidesz-KDNP-lista. 2014-ben ez 1 mandátum átfordítását vonta maga után, 2018-ban önmagában nem volt hatása a végelszámolásra, idén viszont 2 mandátumot is átfordított – egyet a hatpárti ellenzéki lista, egyet a Mi Hazánk kárára. A kétharmadhoz pont nem volt szükség a külhoni voksokra, ezek nélkül a Fidesz-KDNP-nek 133 mandátuma lenne. (A külhoni voksok súlyáról, és annak kiszámíthatatlanságáról részletesebben itt).

A listásmandátum-kiosztásban hasznosuló szavazatok

A győztes jelöltek után számított töredékszavazatok hatása

Mint mindig, ezúttal is jóval többet nyomtak a latban a győztes jelöltek után számított töredékszavazatok: nyolc éve 6, négy éve és idén pedig 5-5 mandátumot hoztak a Fidesznek. Az olló még némileg nyílt is: 2018-ban 91 egyéni kerületi győzelem után 913662, idén pedig 87 egyéni győzelem után 925716 extra szavazatot adtak hozzá a Fidesz listájához. Az ellenzéki győzelmek is nagyobb arányúak, négy éve 15 egyéni győzelem után 58575, idén 19 győzelem után 86073 töredékszavazatot gyűjtöttek. 2014 és 2018 után harmadszor is elmondhatjuk, hogy ez az egy választástechnikai elem nélkül Orbán Viktornak nem lenne alkotmányozó többsége. (A szavazatok hasznosulásáról a kisokosunkban olvashat részletesen.)

A külhoni voksok és a győztes jelöltek után számított töredékszavazatok hatásának kalkulációja

A két hatás – 2018-cal ellentétben – nem erősítette egymást; ha mindkét szavazattömeget elvesszük a pártoktól, a Fidesznek 7 mandátummal jutna kevesebb, a hatpárti ellenzéknek 5-tel, a Mi Hazánknak 2-vel több.

A külhoni voksok és a győztes jelöltek után számított töredékszavazatok hatása a listás mandátumokra

D’Hondt-mátrixok

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384