Fásultságból EU-fória? Nemkonferencia "Brüsszelről"

2022-04-28
Az elmúlt években számos uniós tagországban csökkent a jogállamiság és nőtt az uniós politika iránti fásultság. Bár igyekeztek, a brüsszeli intézmények mégsem találtak hatékony választ a jelenségre, miközben egyre több politikai erő számára válik az EU retorikai bűnbakká.
Egy valamit azonban a jelenlegi feszült geopolitikai helyzet egyértelművé tett: az EU-tagság az Európai Unió számos hibája ellenére védelmet és lehetőségeket jelent a világban, és egy olyan szövetség, amely értékes és ápolandó.
 
 
 
 
De mit jelent az állampolgárok számára az Európai Unió? Lehetne-e a mostaninál jobb pillanat történelmileg arra, hogy megbeszéljük, mit jelent az unió tagjának lenni? Mit várnak valójában az állampolgárok Brüsszeltől? Mit lehet tenni azért, hogy a brüsszeli intézmények és az uniós állampolgárok közötti kapcsolat a jövőben ne pusztán csak 'legyen', hanem egyúttal ismét megteljen jelentéssel?
 
A Political Capital és a DemNet közösségi beszélgetést szervez azért, hogy közösen keressünk a választ ezekre a kérdésekre. A rendezvény NEM a klasszikus értelemben vett konferencia. Nem lesznek megmondóemberek, szakértők, hagyományos kerekasztal-beszélgetés és kérdezz-felelek.
Ami lesz: kiscsoportos beszélgetés, egymás meghallgatása, eltérő vélemények, közös gondolkodás és ötletelés.
Mit remélünk? Hogy elkezdünk végre valóban beszélgetni egymással a jövőnkről és a közügyeinkről.
 

Dátum: 2022. május 12. 14:00-18:00

Helyszín: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

Nyelv: magyar 

 
A rendezvényen való részvételhez előzetes tudás vagy felkészülés nem szükséges. Bárki jelentkezhet, azonban a részvétel regisztrációhoz kötött. A rendezvény résztvevőinek maximális létszáma 50 fő.
 
 
Az esemény az “EUScepticOBS: analyzing Euroscepticism, informing citizens and encouraging debates” című projekt keretében történik megszervezésre, amelyet az Európai Unió a „Europe for Citizens” programon keresztül finanszíroz. A program célja az európai uniós polgári szerepvállalás előmozdítása, valamint a állampolgári és demokratikus részvétel feltételeinek javítása az Európai Unió szintjén. 
See less

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384