Hogyan lett egyre szorosabb a magyar kormány és orosz ortodox egyház kapcsolata?

2022-06-03

Az Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta egyre szorosabbá váló magyar-orosz viszony keretében legalább egy évtizede épülnek a kapcsolatok a magyar kormány és az orosz ortodox egyház között is. Ez utóbbinak a nyilvánosság számára látható két fő pillére a kereszténység/keresztények védelme, illetve a családvédelembe oltott gender- és LMBTQ-ellenesség. Az alábbi áttekintés részlet egy hamarosan megjelenő tanulmányunkból, amely a gender- és LMBTQ-ellenes magyarországi mobilizációval, elsősorban is annak magyar szereplőivel és nemzetközi kapcsolataikkal foglalkozik.

Kép forrása: kremlin.ru

A magyar kormány és az orosz ortodox egyház közti kapcsolat 2010 utáni első nyilvános aktusára feltehetőleg 2012 novemberében került sor, amikor a magyar kormány egyezményt írt alá az orosz ortodox egyház magyarországi egyházmegyéjével. Egy évvel később, Orbán Viktor az ortodox egyház külső kapcsolatokért felelős vezetőjével, Ilarion Alfejev volokolamszki metropolitával találkozott. Kirill pátriárka pedig 2013 áprilisában fogadta Balog Zoltánt, az emberi erőforrásokért felelős akkori minisztert, 2015 márciusában pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest.

2016-ban Soltész Miklós, volt emberi erőforrásokért felelős államtitkár, és Tyihon podolszki püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye püspöke írtak alá megállapodást arról, hogy a kormányfő döntése alapján a magyar kormány támogatja az egyházmegye budapesti katedrálisának a felújítását. Ugyanez év márciusában Balog Zoltán és Tyihon podolszki püspök arról állapodott meg, hogy a magyar kormány 2,4 milliárd forinttal támogatja három magyarországi ortodox templom felújítását és egy megépítését.

2017 januárjában Soltész Miklós Moszkvában találkozott Kirill pátriárkával, aki elfogadta Orbán Viktor meghívását a felújított budapesti katedrális megtekintésére. 2018 szeptemberében Orbán Viktor a magyar parlamentben fogadta Antal bécsi és budapesti érseket . A találkozón az orosz egyház több képviselője mellett Balla János volt miniszterelnöki külkapcsolati tanácsadó és Konkoly Norbert, Magyarország frissen kinevezett oroszországi nagykövete is részt vett.

Konkoly Norbert 2019 januárjában Moszkvában is találkozott Ilarion metropolitával és Antal érsekkel, és hangsúlyozta, hogy az intenzíven fejlődő magyar-orosz kapcsolatokon belül a magyar kormány nagy figyelmet szentel az Orosz Ortodox Egyházzal való együttműködésnek.

2019 szeptemberében Semjén Zsolt adta át a Magyar Érdemrendet Ilarion volokolamszki metropolitának, az orosz ortodox egyház külső kapcsolatokért felelős vezetőjének, amellyel Áder János köztársasági elnök tüntette ki, Orbán Viktor javaslatára. Az Érdemrendet a kereszténységért tett fáradhatatlan munkájáért, a közösség egyesítéséért, a fiatalabb generációk bevonzásáért és a diplomáciai kapcsolatok erősítésért és fenntartásáért kapta.

A kereszténység védelme, ami a magyar kormány és az orosz ortodox egyház közti szoros kapcsolat mögötti egyik fő narratíva, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2019. októberi budapesti találkozóján is szóba került. Sőt, budapesti látogatása keretében Putyin találkozott a közel-keleti keresztény egyházak vezetőivel is. A találkozó házigazdája Orbán Viktor volt, aki maga is jelen volt. Nem sokkal ezt követően, november végén került sor Budapesten a modern világban folyó keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferenciára, amelyen Ilarion metropolita is részt vett, és méltatta Orbán Viktor a közel-keleti egyházak vezetőivel való októberi találkozóért és régiós egyházaknak nyújtott különleges segítségért.

A magyar kormány és az orosz ortodox egyház közti kapcsolatok központi elemét jelenti a családvédelembe oltott gender- és LMBTQ-ellenesség is. Mind az orosz egyházzal, mind az LMBTQ-ellenes nemzetközi szereplőkkel való kapcsolatépítés fontos mérföldköve lehetett Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának 2014. szeptemberi moszkvai útja. Prőhle Novák Katalin akkori államtitkár helyett vett részt egy az orosz egyház által is szervezett rendezvényen, ami eredetileg a World Congress of Families nyolcadik éves kongresszusa lett volna, ám a Krím Oroszország általi annexiója, illetve egyes orosz személyekre kivetett amerikai szankciók miatt végül módosított formában került rá sor.

Más külföldi gender- és LMBTQ-ellenes szereplőkhöz hasonlóan az orosz ortodox egyház támogatására is mindig is számíthatott a magyar kormány a jogkorlátozó intézkedések bevezetésekor. Például 2020 novemberében Vakhtang Kipshidze, a moszkvai patriarchátus egyik jelentős szereplője biztosította támogatásáról a magyar kormány alaptörvény-módosítási kezdeményezését, miszerint a házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Egy évvel később pedig Vladimir Legojda, az orosz ortodox egyház társadalmi és médiakapcsolatokért felelős vezetője nyilatkozta, hogy „Magyarország ékes példája annak, hogy az állam és az egyház hogyan tud közösen azon dolgozni, hogy megvédjék a hagyományos családi értékeket a modern Európában.”

A gender- és LMBTQ-ellenes magyarországi mobilizációval foglalkozó, hamarosan megjelenő tanulmányunk további részleteket tartalmaz majd a mobilizáció magyar szereplőiről és nemzetközi kapcsolataikról, beleértve a magyar-orosz relációt is.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384