Lehet-e mintaadó az egyre inkább elszigetelődő Orbán-rezsim?

2022-09-20

Az Orbán-kormány az elmúlt években nem kevés energiát és pénzt fektetett abba, hogy a nemzetközi befolyását növelje. A magyar miniszterelnök pedig kétségtelenül példamutató lett a világ jónéhány illiberális, autoriter vezetője számára, miközben az EU- és a NATO-tagállamok vezetőinek többsége egyre inkább a Nyugatot destabilizálni igyekvő orosz és kínai törekvések eszközének látja őt. Kérdés, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában, az Oroszországgal szemben fellépő nyugati országok összezárása idején mennyire teljesíthető ki az Orbán Viktor által elképzelt mintaadó szerep. A Political Capital társszervezésében megvalósuló Budapest Fórum konferencián többek között olyan világhíres előadók beszélnek majd erről témáról, mint Timothy Garton Ash vagy Francis Fukuyama.

Orbán Viktor régi törekvése, hogy erős nemzetköz szövetséget építve hosszú távon is stabilizálja saját rendszerét. Ezek a kísérletek eddig jórészt elbuktak, elég csak a V4-ek széthullására, az érdemi gazdasági hasznot nem eredményező keleti nyitásra, vagy a Fidesz Európai Néppártból való kisodródására és leértékelődésére gondolni. Mindezek ellenére (vagy tán épp emiatt) az Orbán-rezsim fontos célja maradt, hogy nemzetközi szinten mintaadónak láttassa magát. Ennek csúcspontja volt, hogy az idén nyáron Orbán Viktor beszédet mondott az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference), ahol a kormányfő kifejtette: „harcolni kell, visszaszerezni a washingtoni és a brüsszeli intézményeket, barátokat és szövetségeseket gyűjteni, közösen mozgatni a csapatainkat”.

Hogy ez a küzdelem mennyire lesz sikeres az Orbán-rezsim szempontjából, az számos tényező függvénye.

Francis Fukuyama, a Stanford Egyetem történésze szerint az olyan autoriter nagyhatalmak, mint Oroszország és Kína nyílt kihívást jelentenek a nyugati liberális-demokratikus berendezkedésre, miközben, a populisták és a nacionalisták, mint például Magyarország és Lengyelország jelenlegi vezetői, a tömbön belül támadják ugyanezt.

Timothy Garton Ash brit történész, az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora szerint a magyar kormányfő a másik Európa, a nacionalista, antiliberális erők vezetőjéve vált, így nem csak egy közepes méretű országot képvisel Brüsszelben. Úgy véli, Orbán Viktor az egyik, hanem a legnagyobb befolyással bíró magyar vezető a modern európai történelemben. A konzervatív, etno-nacionalista, xenofób Európa szimbóluma jelenleg, akit európai elvtársain kívül a tengerentúlon is így kezel és épít rá az ottani jobboldali politika és a média.

Charles Gati szerint ugyanakkor Magyarország egyedül maradt. Visszatérni látszik az a rossz magyar hagyomány, hogy azt hisszük, Amerikának fontosabb Magyarország, mint Magyarországnak Amerika. Ez nevetséges és irreális álláspont, egy kisebbségi érzés kompenzálása. Mint oly sokszor a magyar történelemben, ez a kormány sajnos a nagyvilág áldozataként kezeli az országot, ám közben a vesztesekkel tart.

2022. szeptember 21-22-én Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete ismét megrendezi nagyszabású konferenciáját Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről címen.

A konferencia teljes programja itt olvasható: https://budapestforum.org/program/

A konferenciára a regisztráció lezárult, de a Political Capital Facebook-oldalán követhető lesz az esemény.

 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384