Orbán Viktor moszkvai látogatásáról 5 pontban

2022-09-06
  1. Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása és részvétele Mihail Gorbacsov búcsúztatásán üzenetértékű és önmagán túlmutató diplomáciai jelentőségű. A nyugati vezetők és a nyugati szövetségi rendszer ugyanis Vlagyimir Putyin, illetve az orosz vezetés nemzetközi elszigetelésére törekszik Oroszország Ukrajnai elleni agressziója és az ehhez kapcsolódó szankciók miatt. Orbán Viktoron kívül ezért egyetlen más nyugati ország vezetője sem vett részt a megemlékezésen.
  2. Az Oroszországgal kapcsolatos különutasság a nyugati szövetségi rendszeren belül (itt gondolhatunk Szijjártó Péter Barátság érdemrendjére, vagy éppen Kirill pátriárka uniós szankcionálásának megvétózására) nem elsősorban a gesztusban rejlik (hiszen Gorbacsovot a nyugati világ jelentős részében hősként ünneplik), hanem a részvétel tényében.
  3. Noha a moszkvai út a Fidesz antikommunista, rendszerváltáskori örökségéhez nyúl vissza, a harcos antikommunista kiállás nem jelent ellentmondást, mivel a miniszterelnök eddig is párhuzamosan építette a saját antikommunista, rendszerváltó mítoszát és oroszbarát külpolitikáját, illetve külpolitikai kapcsolatait kommunista rezsimekkel (pl. Kína és Vietnám).
  4. Az alacsony szintű ukrajnai diplomáciai látogatásokkal szemben a magasrangú moszkvai találkozók továbbra is kidomborítják Ukrajna negatív megítélését a magyar kormány részéről, miközben aláássák Ukrajna támogatásában és Oroszország inváziójának elítélésében kialakult európai és euroatlanti egységet.
  5. Az a tény, hogy a kormány részt vett a megemlékezésen, míg a nyugati vezetők nem (részben, mert szankciós listán vannak, részben pedig Moszkva politikája elleni tiltakozásul) ugyanakkor lehetőséget nyújt a kormányoldal számára, hogy álszentséggel és saját értékeinek feladásával vádolja a nyugati vezetőket, ennek példája Schmidt Mária posztja a német vezetők távolmaradásáról.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384