4 pontban az Orbán-kormány vétópolitikájáról

2022-09-08
  1. Az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításának vétójával való fenyegetőzés annak ellenére is új szint az Orbán-kormány külpolitikájában, hogy a terv mögül gyorsan kifaroltak. Eddig ugyanis legfeljebb a tárgyalási szakaszban lévő szankciók bevezetését blokkolták. A kormányt ezek szerint nem zavarja az egyre erősödő európai izolációja, komoly politikai árat – egyelőre – nem fizet érte.
  2. A gyorsan visszavont vétófenyegetés mögött két megfontolás állhatott. Elképzelhető, hogy abban bíztak, egy ilyen szívességgel bebiztosíthatják, hogy az eddig érintetlen Török Áramlat vezeték felől továbbra is az elvárt mennyiségben érkezik majd az orosz gáz. Ezt az elméletet épp a gyors visszakozás gyengíti. Sokkal valószínűbb, hogy a magyar kormány ezzel kívánja elérni, hogy a Bizottság engedékenyebb legyen a két fél jogállamisági vitájában. Erre utal az is, hogy a szankciós lista felülvizsgálatát a kabinet a következő hosszabbításra, márciusra is kilátásba helyezte.
  3. A Külgazdasági és Külügyminisztérium újságírói kérdésekre adott válasza arra enged következtetni, hogy Magyarország először valóban vétóval fenyeget(ett), de hajlanak a megegyezésre uniós kollégáikkal. Budapest előnyös helyzetben van, hiszen a szavazata nélkül az Unió kénytelen lenne feloldani az összes meghosszabbításra váró szankciót. Az EU számára a jövőben is az lehet a kérdés, mekkora árat hajlandó fizetni a magyar vétó feladásáért.
  4. Bár a lengyel miniszterelnök nemrég kifejezte, hogy újra hajlandó lépéseket tenni Magyarország felé, a magyar kormány vétófenyegetései miatt megtorpanhat a lengyel-magyar közeledés. Ha pedig három kulcsfontosságú orosz oligarcha ténylegesen lekerülne a szankciós listáról, az hosszú időre újra fagyossá tenné a kétoldalú kapcsolatokat.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384