5 pontban Orbán Viktor németországi látogatásáról

2022-10-12
1. Orbán Viktornak csalódnia kellett, ha azt várta, hogy a német gazdasági szereplők, amelyek korábban - a német politikával együtt - az üzleti érdekeket a biztonsági érdekek és az értékek elé helyezték, melegen fogadják majd a szankcióellenes álláspontját. Ehelyett a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet vezetője, Philipp Hausmann világossá tette, hogy a német gazdaság feltétel nélkül támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat. Ahogy azt is kifejezte, hogy a Magyarországon aktív német gazdasági szereplők jelentős hányada is elszenvedője a jogállamisági hiányosságoknak, amelyek komolyan fenyegetik a német-magyar gazdasági kapcsolatokat, és így a magyar gazdaság és államháztartás helyzetét is.
 
2. Nemcsak a gazdasági szereplők okozhattak kellemetlenséget a magyar kormányfőnek. Minden bizonnyal nehéz megbeszélése volt Olaf Scholz kancellárral is, amit jelez, hogy elmaradt a közös sajtótájékoztató, ami ritka kivételnek számít a sajtó szabad működését biztosító német politikában. Valószínűleg mindkét fél számára ez volt a legjobb megoldás.
 
3. A találkozó és az elmaradt sajtótájékoztató azt is üzenik, hogy bár a jelenlegi német kormány a deklarációk szintjén elkötelezett a jogállamisági problémák elleni fellépés mellett, továbbra is követni látszik Angela Merkel stratégiáját, miszerint az Európai Unióra hagyják a kérdés megoldását, Németország bilaterális szinten nem áll bele a konfliktusba Magyarországgal szemben, ahogy azt néhány más uniós tagállam megteszi.
 
4. Az is látszik, hogy Orbán Viktornak és a Fidesznek az Európai Néppártból való távozása ellenére továbbra is lehetnek szövetségesei a CDU-ban, amit a kereszténydemokrata képviselőkkel való találkozás mellett az is jelez, hogy a német konzervatív pártalapítványok együttműködnek a Fidesz holdudvarában levő intézetekkel.
 
5. Bár a Fidesz üzenetei sokban egybeesnek a német politikában továbbra is páriaként kezelt szélsőjobboldali AFD-vel, és korábban volt is összekacsintás a két párt között, az AFD mára a Mi Hazánkban látszik megtalálni magyar partnerét, amit jelzett Gunnar Lindemann, AfD-s berlini tartományi képviselő beszéde a párt szeptember 24-ei kongresszusán.
 
 

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384