Magyarország még mindig a Kreml világrendjét támogatja

2022-12-16

Miután Orbán Viktor már 2009-ben azt nyilatkozta, hogy „keleti szelek fújnak”, azaz az Egyesült Államok dominálta világrendnek vége, Oroszország és Kína új gazdasági és politikai ellensúlya fogja alakítani és kialakítani a vadonatúj világrendet – a magyar külpolitika is kelet felé fordult a „Keleti Nyitás” részeként. Az orosz-ukrán háború azonban nyilvánvalóvá tette, hogy bekövetkezik a hőn áhított új világrend átalakulása, mégpedig Oroszország nagyhatalmi státuszának és ambícióinak végleges lehanyatlásával.

Az már a geopolitikai viszonyok tektonikai erejű változására utalt, hogy a Kremllel és az általa indított invázióval szemben egy rendkívül széles és világszíntű egységfront alakult ki, amely Kanadától Ausztráliáig terjed é s magában foglalja a NATO-, illetve EU-tagországokat. Regionálisan pedig a háború kitörése után is a kelet és nyugat közötti ingapolitikát folytató magyar kormány számára is intő jel lehetett volna, hogy regionálisan Magyarország kivételével mindenki Ukrajna támogatása mellett kötelezte el magát. Ennek következtében pedig megbomlott a történelmi lengyel-magyar barátság, és felbomlani látszik a V4 szövetsége is.

A kormányzati irányítású média a rendkívül kellemetlen külpolitikai fejleményeket az orosz vagy Oroszország számára kedvező világpolitikai átalakulásról szóló dezinformációs narratívákkal próbálta elfedni.  A kormányzat fő lapjának számító Magyar Nemzet az új világrendről szóló cikkében kategorikusan kijelentette, hogy az EU versenyképessége és súlya az Oroszországgal szembeni szankciók miatt csökkeni fog, valamint Németország vezető európai szerepe is megkérdőjeleződött az ingatag kormánykoalíció miatt. Az Origó a Nyugatot az orosz katonai hatalom előtt meghajló tényezőként prezentálta, amelynek országai „arra számítottak, abban reménykedtek, hogy Putyin engedni fog anélkül, hogy a Nyugat abbahagyná az ukrajnai fegyverszállításokat”.

A valóságban azonban a magyar kormány külpolitikai tervei nem váltak valóra. Ennek példájaként a V4-országok legutóbbi találkozóján Csehország nyíltan kijelentette, hogy szamon kérik a magyar kormányfőn az oroszbarát külpolitikáját, tovább az Ukrajnának nyújtandó uniós hitel magyar megvétózása után az uniós tagországok a Magyarországnak járó uniós támogatások kérdését már napirendre sem voltak hajlandó venni. Az új világrend tehát Magyarország nélkül épül.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384