Putyin és Biden tényleg egy új Jaltát készítenek elő?

2022-12-14

Miután Joe Biden amerikai elnök a háború befejezésére szólította fel a Kremlt, Vlagyimir Putyin orosz elnök is jelezte szándékát a konfliktus diplomáciai, „békés” megoldásáról. A békekötési szándékok azonban rögtön zátonyra futottak, miután az amerikai elnök az orosz csapatok Ukrajnából történő teljes kivonulását jelölte meg feltételként. Az üzenetváltás ezzel együtt kitűnően beleillik a magyarországi alternatív oroszbarát portálok és Facebook-oldalak hamis narratíváiba, melyek a konfliktus kezdete óta a Nyugatot vagy a NATO-t vádolják az Oroszország elleni katonai agresszióval.  

A szélsőségesen oroszpárti médiumok, a magyar kormányzati irányítású médiához hasonlóan, az Ukrajna elleni orosz inváziót követően a mai napig azt hangoztatják, hogy a háborúért a felelősség kizárólag a Nyugatot terheli. Az Orosz Hírek portál által az orosz elnöktől idézett legutóbbi nyilatkozatok is arról szóltak, hogy a „nyugati országok Ukrajnát a gyarmatukká tették”, a kelet-ukrajnai etnikum elleni „népirtásra és terrorra” bíztatták, ezáltal Oroszország kénytelen volt megindítani „különleges katonai hadműveletét”. Ezzel egyidőben a Vadhajtások portál amellett érvelt, hogy Joe Biden nyilatkozata valójában az Oroszországgal való béketárgyalásokat készíti elő, amelyben „Kijevnek nem lesz semmi szava”.

Ezeknek a hamis narratíváknak azonban az az elsődleges funkciója, hogy Oroszországnak a háborúért viselt egyedüli felelősségét eltagadja, továbbá meggyengítse a bizalmat Ukrajna és az ukrán állam számára katonai és humanitárius segítséget biztosító nyugati államok között. Ennek a ködösítő stratégiának a jelentőségét mutatja a Political Capital oroszbarát trollokat vagy inautentikus online viselkedést a Facebookon vizsgáló korábbi kutatása. A Kreml ezen dezinformációs stratégiája pedig komoly kockázatokat hordoz a jövőre nézve, hiszen a felmérések szerint az Ukrajnát támogató euroatlanti konszenzus sokkal egységesebb az Oroszország elleni szankciókat és katonai támogatást tekintve, mintsem a minden áron való béke elérésének kérdésében.

Sajtókapcsolat:
+36 20 665-0384
Telefon:
+36 20 665-0384